109 total views

BUNUL GOSPODAR ÎNTÂMPINĂ PAŞTELE CU OGRADA ÎN STRAIE DE SĂRBĂTOARE

Primăvara a venit cu sumedenie de treburi. E vremea răsturnării brazdelor şi pregătirii seminţelor pentru germinare, a risipirii gunoiului prin grădini înainte ca răsadurile să fie plantate în răzoare. Lucrările câmpului îi adună pe oameni din vetre de sat, semn că timpul îi grăbeşte să încheie socotelile de început din agricultură înainte de sărbătoarea Sfintelor Paşti, aşa cum Dumnezeu a lăsat după datină.

Dar, ca buni creştini, ne pregătim să întâmpinăm miracolul Învierii nu numai cu credinţă şi speranţă, ci şi cu straie albe în care să îmbrăcăm casele, şi gardurile, şi toate acareturile, într-o frumoasă întrecere de vrednicie între vecini, dar şi între sate.
De rostul acestor rânduieli, primii care trebuie să se îngrijească sunt, desigur, cei mai de vază gospodari, adică primarii. Lor mă adresez, mai întâi, şi-i rog să ia comunele la pas, de la un capăt la altul, să stea de vorbă cu oamenii şi împreună să stabilească ce-i de făcut: şanţurile care trebuie desfundate şi curăţate, bulumacii şi ulucile care trebuie îndreptate sau înlocuite şi, nu în ultimul rând, varul sau vopseaua, după caz, care trebuie trase cu bidineaua pentru prospeţimea gardurilor şi caselor. Totul să strălucească de curăţenie încât lumea şiroindă spre biserici să se uimească de strălucirea satului şi să se bucure de toată rânduiala pe care, primari şi gospodari deopotrivă, s-au învrednicit s-o facă în cinstea sărbătorii Învierii Mântuitorului. Îi rog şi pe unii, şi pe alţii să înţeleagă în aceeaşi măsură că slăvitele lucruri care ne vin de la credinţa în Dumnezeu capătă şi mai mare strălucire când drumurile de sat ni se întind la picioare luminate de curăţenie şi de culoare în zorii dimineţii din Duminica Sfintelor Paşti.

Dr.ing. ION CÎLEA, Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.