1,803 total views

…de către președintele Rădulescu Constantin, un festival ajuns la ediția a VI-a și care începând din acest an, va avea un coordonator prin Andra Bica, vicepreședinte CJVL, fiind cea care se ocupă de bunul mers al tuturor instituțiilor de cultură din subordinea CJVL.

Tradițiile specifice Sărbătorilor de iarnă din arealul vâlcean își găsesc numeroase forme și modalități de valorificare scenică în cadrul Festivalului-Concurs al colindului vâlcean, un proiect cultural al CJVL, ajuns la ediția a VI-a. Astfel, la inițiativa Consiliului Județean și a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, în anul 2016 proiectul cultural „Festivalul – concurs al colindului vâlcean”, prindea contur, cu un obiectiv bine stabilit – revitalizarea și promovarea obiceiurilor de Crăciun și Anul Nou, în speță – colindul din vetrele etnofolclorice vâlcene.

Festivalul se adresează grupurilor/cetelor de colindători din arealul vâlcean, are o latură competițională, în evaluarea participanților avându-se în vedere criterii precum: autenticitatea și specificitatea repertoriului de colinde și obiceiuri abordat, precum și virtuozitatea interpretării. Din 2016, în fiecare decembrie, pe scena Sălii Mari a Consiliului Județean, au performat peste 25 de grupuri de colindători și purtători de folclor din vetre de cultură populară ale județului și enumerăm doar cîteva – Băbeni, Călimănești, Titești, Malaia, Vaideeni, Dăești, Pietrari, Prundeni, Amărăști, Vlădești, Băile Olănești, Râmnicu Vâlcea, Voineasa.

Așadar, Festivalul Colindului vâlcean, ediția a VI-a, vineri 17 decembrie, a fost susținut de colindătorii din zone cu tradiție precum – Horezu, Băbeni, Țara Loviștei, dar și altele. Ediția de gală a avut loc în Sala de festivități a Consiliului Județean, unde Fanfara „Constantin Brâncoveanu”, Corul Seminarului Teologic „Sf Nicolae” și al Liceului de Arte „Victor Giuleanu”, ansambluri folclorice din Tomșani, Băbeni, Tetoiu, grupuri de colindători din Perișani, Malaia, Voineasa, Vaideeni, Titești, grupul psaltic „Martyria” al Arhiepiscopiei Râmnicului, microrecitalul de colinde susținut de Anamaria Iorga, Ionela Petria și Alin Pavelescu, Mihăiță Bercu, interpret din Ștefănești, toți au încantat publicul prezent la eveniment cu frumoasele lor colinde românești și foarte frumos interpretate, aducând emoție, lacrimi și zâmbete deopotrivă.

Festivalul – Concurs al Colindului Vâlcean a fost o ediție specială și prin prezența rapsodului român Grigore Leșe care a susținut un recital de excepție alături de colindătorii din Titești – Țara Loviștei, acesta încheind ediția de gală.

Prima ediție a fost organizată în urmă cu șase ani, cu gândul de a readuce în atenția publicului obiceiurile și colindele noastre tradiționale, dar și de a le oferi vâlcenilor un spectacol inedit”, susține președintele CJVL care menționează că scopul acestui festival-concurs este și acela de a încuraja generația tânără să păstreze și să promoveze obiceiurile populare moștenite de la bunici.

Județul Vâlcea, prin satele din Țara Loviștei, ocupă un loc special în ceea ce privește tradiția colindatului, prin amploarea ceremonialului, prin varietatea repertoriului și prin originalitatea poetică și muzicală. Repertoriul de colinde din satele loviștene cuprinde între 15 și 30 de piese, ce se succed într-o ordine rituală. O ordine care se datorează, în bună măsură, colindelor și cetelor din Țara Loviștei este și înscrierea, la 5 decembrie 2013, în Lista Reprezentativă a Elementelor de Patrimoniu Cultural Imaterial UNESCO a „Colindatului în ceată bărbătească”.

Rădulescu le-a mulțumit tuturor pentru implicare – primarilor, dascălilor, preoților, organizatorilor, colindătorilor, dar și în mod special Andrei Bica, vicepreședinte al Consiliului Județean Vâlcea, fiind cea care coordonează instituțiile de cultură și uitând cu desăvârșire un minim de mulțumire mediei locale care a promovat evenimentul ce avea să aibă loc în 17 decembrie. Ediția de gală a fost filmată de cameramanii posturilor de televiziune agreate de CJVL, motiv pentru care evenimentul va fi transmis pe HORATV – 24 decembrie, ora 18.00, ACCENT TV – 19 decembrie, ora 20.00 și VTV Vâlcea – 24 decembrie, ora 13.00.

Presa scrisă a lipsit de la acest eveniment de marcă al Consiliului Județean. Rădulescu a susținut că în sală se află personalități ale județului, dar nu am remarcat nici unul. Aleșii locali/județeni, directori, primari, parlamentari, aceștia nu sunt personalități, cum președintele a lăsat să se înțeleagă, deși și aceștia puteau fi numărați pe degete.

Mai multe imagini de la festival accesând

https://www.facebook.com/photo/?fbid=896909971017017&set=pcb.896919231016091

Întreg evenimentul filmat îl puteți urmări accesând

https://www.facebook.com/100057649411665/videos/4282103158560871

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.