287 total views

După turul I al alegerilor prezidențiale, Cristian Buican, președintele PNL Vâlcea, a susținut o conferință de presă în care a ținut să mulțumească USR, PMP și, atenție!, UDMR pentru susținerea acordată.

Plecând de la această satisfacție electorală, ceea ce verificam a prins contur. Am înțeles de ce șeful liberalilor vâlceni este atât de mulțumit de UDMR-iști. Și pentru a înțelege fiecare la ce facem referire, mai jos explicăm în detaliu de unde vine mulțumirea pentru organizația cu o platformă culturală, dar care face și politică, nefiind înregistrată în mod legal ca partid politic, conform Legii 14/2003, cap IV, Art 18, care desfășoară activitate politică urmărind interese ale maghiarilor care participă la alegerile locale și generale în virtutea articolului 62 (2) al Constituției României

UDMR nu are organizații locale, deci nici membri…

Partidele politice se organizează și funcționează după criteriul administrativ teritorial. UDMR în fapt este o Asociație sau Uniune și poate funcționa ca partid politic, deoarece este constituit potrivit legii, iar Asociația este una și cu caracter politic. Totuși, potrivit aceleiași Legi 14/2003, Art. 8, alin. 1, „un cetățean român nu poate face parte în același timp din două sau mai multe partide politice”.

Cum UDMR este o Asociație, se presupune că așa zișii reprezentanți ai formațiunii politice sunt membri ai acestei Asociații. Pentru ca UDMR să poată să delege reprezentanți în secțiile de votare este obligatoriu să dețină la nivel local o organizație locală a Asociației, din cadrul căreia să solicite nominalizarea ca reprezentant legal în secțiile de votare din UAT-ul respectiv.

În cazul de față, UDMR nu are organizații locale, deci nici membri, în proporție covârșitoare, în UAT-urile din județul Vâlcea, cu excepția (poate!) municipiului Râmnicu Vâlcea. Așadar, cu girul PNL și PSD, UDMR numește în secțiile de votare „membri” PNL și PSD ca și cum aceștia ar fi membri UDMR.

AEP dacă ar face o simplă verificare, a filialei județene UDMR, ar constata faptul că la nivelul județului din cele 89 de UAT-uri, Asociația nu are filială locală în nici una dintre ele, dar cu toate acestea are reprezentanță în secțiile de votare, 100%. Pentru a fi membru UDMR trebuie să îndeplinești dispozițiile statutare, în speță art.12 alin. 1, din Statut, precum și procedura de dobândire a acestei calități care trebuie să se facă în Biroul Politic Local.

IV. MEMBRII ŞI ORGANIZAŢIILE ASOCIATE

“Art. 12 (1) Orice cetăţean român poate deveni membru individual al Uniunii, dacă îşi manifestă în scris voința în acest sens şi depune, alături de acordul său scris cu privire la Programul şi Statutul Uniunii, declarația de aderare la una dintre organizațiile locale ale Uniunii, respectiv dacă:

a) nu este membru al niciunei organizaţii înregistrate în România ca partid, şi declară aceasta pe proprie răspundere;

b) nu este membru al vreunei organizaţii care desemnează candidaţi la alegerile locale, parlamentare sau europarlamentare;

c) a fost înscris în Uniune conform procedurii de primire a membrilor”.

Ștampila „partidului” pe tabele nereale, depuse la AEP!?

Deci, în cazul de față, nimeni nu poate obține calitatea de membru, deoarece așa cum am arătat filiale la nivelul județului nu există. Se povestește că atât PNL, cât și PSD, ar face multe pentru fiecare „membru” pe care și-l introduce în secția de votare, ca “fiind” membru UDMR, vehiculându-se pe la colțuri ca s-ar plăti și sume bănești, pentru a atrage “simpatia” președintelui Filialei Județene – Szanto Sandor-Janos.

Raportat la numărul secțiilor de votare (430 la număr) se pare că președintele SSJ s-ar bucura, de ani buni, la fiecare rundă de alegeri, de beneficii consistente pe care nu le-ar putea justifica cu documente. Procedura este relativ simplă: se ia un membru PNL și unul PSD care dă numele altui „membru” PNL și PSD ce urmează a fi numit de către UDMR în secția de votare respectivă. Deci, pentru fiecare nume, PNL și PSD ar asigura către UDMR “atenția”. Aceasta deși președintele UDMR nu cunoaște acești membri și nici nu poate confirma că sunt în organizația condusă de domnia sa. Mai mult, după ce primește din partea PNL și PSD numele persoanei care urmează a fi desemnată în secția de votare ca reprezentant (membru) din partea UDMR, președintele Szanto întocmește adresa către Biroul Electoral al Secției de Votare unde acesta urmează să fie nominalizat.

Sesizăm public organele în drept

Solicităm public BEJ și AEP un punct de vedere, în cel mai scurt timp, cu privire la cele sesizate și măsurile dispuse, deoarece numirea de către PNL și PSD a „membrilor ” UDMR în secțiile de votare, poate fi considerată chiar o încercare de fraudare a alegerilor în fiecare secție de votare, fraudare care poate consta inclusiv prin aceea de a intimida sau de a convinge în afara campaniei electorale pe simplul elector să voteze candidatul susținut de PNL ori PSD.

Cam acesta e fondul problemei și, pentru cele invederate, sesizăm organele de Poliție și ale Parchetului, deoarece credem că reprezentanții UDMR, cu asentimentul reprezentanților PNL și PSD, prin acțiunile lor concertate conturează infracțiunea de fals în acte oficiale, prin faptul că numele prezentate în listele UDMR nu sunt aceleași cu membrii organizației, iar așa zișii reprezentanți UDMR în secțiile de votare sunt complici, pentru că ei cunosc faptul că nu sunt membri UDMR. Nu ne interesează că sunt simpatizanți, delegați, observatori sau simpli admiratori, câtă vreme legea nu distinge: trebuie să fii membru de partid ca să faci parte din Biroul Electoral al Secției de Votare.

Nu credem ca președinții PNL și PSD nu au cunoștință despre acest lucru, pentru că, în opinia noastră această înțelegere are loc la nivel de filiale Județene. Am luat puncte de vedere de la primari PNL și PSD și s-au exprimat în sensul celor prezentate. Aceștia recunosc că UDMR nu are organizație în localitățile păstorite de ei, că efectiv nu există, și nici unul nu consideră că cei care sunt în secțiile de votare din partea UDMR nu pot să fie membri.

Explicația e simplă: reprezentantul este cel care repezintă partidul, deci trebuie să fie membru, delegatul nu trebuie să fie membru de partid, el putând fi nominalizat de către un partid să meargă într-o secție de votare, observatorul poate fi în secția de votare doar din partea unui ONG.

În cazul de față, legea spune foarte clar, reprezentantul partidului și în nici un caz delegatul sau observatorul, pot fi în secția de votare. Pentru că se pune următoarea întrebare: de ce AEP cere de la partide lista cu reprezentanții nominalizați pentru secțiile de votare și nu face anunț public să se înscrie oricine vrea, doar de dragul să fie membru într-o secție de votare? Răspunzând, pentru că dă posibilitatea partidelor să-și nominalizeze membrii ca fiind reprezentanți și nu omul de rând care nu face politică.

Deci, de ce AEP impune partidelor să-și numească oamenii în secțiile de votare, dacă nu ar fi membri de partid, căci nu poate să fie oricine!? Nu tocmai pentru că legea te obligă ca reprezentantul tău în SV să fie membru de partid? E simplă logica. Poți să fii reprezentantul unui partid, dacă nu ești membru? Codul civil si legislația electorală stabilește ce înseamnă reprezentant. Este membru al unei entități juridice, partidele având personalitate juridică.

Ori reprezentantul si delegatul sunt două noțiuni distincte și nu sinonime. Câtă vreme legea folosește termenul „reprezentant legal” reprezentarea nu poate fi decât legală, iar nu facultativă, deci imperativă.

Nu poți numi pe cineva ca reprezentant al tău dacă nu este membrul partidului tău

Membru nu poți să devii printr-o simplă cerere. Conform statut UDMR, acesta trebuie respectat ca și statutul celorlalte partide. Ca să devii membru trebuie să constitui un grup de inițiativă la nivel local și apoi filială locală. Nu poți deveni membru în Biroul Județean, dacă nu ai filială locală. Membrii din Biroul Județean se „racolează” din membrii filialelor locale, filiale pe care UDMR nu le are.

UDMR nu are nici Birou Executiv Județean cum prevede statutul și care trebuie să fie format din 28 de membri, deci nu respectă procedurile, nu are filiale, nu are membri, dar are în secțiile de votare prezență 100%. UDMR nu îndeplinește condițiile legale pentru a exista în secțiile de votare!!!

Nici PNL și nici PSD nu au sesizat organele în drept pentru cele mai sus enunțate pentru că împreună au acceptat această manevră politică. USR se pare că încă nu a descoperit apa și săpunul sau merg și ei tacit, acceptând la rândul lor.

Contactat telefonic, Szanto Sandor Janos a refuzat un dialog cu semnatara articolului, dar a apucat să menționeze că are o relație proastă cu presa. La întrebarea de ce, pentru că nu există pe internet articole negative despre UDMR Vâlcea, acesta susține că „probabil au fost șterse de-a lungul timpului”. „O să cercetez, o să văd, îmi notez numărul dvs și mă voi decide”. Și Szandor nu s-a decis decât la un singur lucru, să nu mai răspundă la telefon. Probabil domnia sa, în urma „cercetărilor”, a considerat că nu e bine să reia dialogul cu presa. Știe dumnealui ceva!

FINANCIAR – la nivel național UDMR-iștii sunt plătiți din bani publici, dar ei nu există

Dacă luăm în calcul că, la nivel național, în 30 de județe UDMR nu are birouri locale și în fiecare județ avem în medie 400 secții de votare, rezultă un număr de 12.000 de comisii, în 12.000 de secții de votare, în care UDMR desemnează 12.000 de reprezentanți prin „negociere” cu PNL/PSD, ce primesc aproximativ 300 lei fiecare. Dacă din cei 300 de lei, 50 lei “se întorc” spre șeful UDMR, rezultă că se primesc aproximativ 600.000 lei pentru o rundă de alegeri. E un calcul sumar, aproximativ, orientativ, fără date exacte.

AEP ar fi trebuit să facă anunț să se înscrie cetățenii care vor să participe în secțiile de votare, nu să lase partidele să aleagă pe cine vor. Deci reprezentantul trebuie obligatoriu să fie membru, fie și doar pentru perioada alegerilor! Dar membru! UDMR nu are organizații și nici membrii!

Dacă UDMR găsește 860 de membri aspiranți la postul de membru de partid și nu sunt membrii efectiv, atunci de ce nu ar proceda AEP la selecția membrilor din secțiile de votare, ca autoritate superioară? Aceasta pentru că tot nu se consideră că este obligatoriu să fii membru de partid!

Același lucru este valabil și pentru: Partidul Mișcarea Populară, Partidul Neamul Românesc și Partidul Noua Românie

Acest articol este o sesizare și solicităm, încă o dată, tuturor autorităților implicate, cu competențe în materie electorală, să ia poziție și să ne transmită în acest sens un punct de vedere și să efectueze demersurile legale pentru aflarea adevărului.

Prefectul, liderii partidelor politice, primarii, AEP, BEJ, Tribunalul și toate structurile implicate în organizarea și desfășurarea alegerilor, cunosc acest aspect. Deci, toți sunt implicați!

Articolul este pentru cetățenii care nu cunosc această manevră și nu pentru cei mai sus menționați, care cunosc absolut toată tărășenia.

PSD și PNL = LOVE! PE CINE VOTAȚI DUMINICĂ?

Atenție, urmează locale 2020!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.