272 total views

…sau în „parteneriat” cu romii…

Un subiect fierbinte care a pus pe jar toate autoritățile argeșene și apoi cele centrale și care a ținut prima pagină a ziarelor din țară, după patru zile de la apariție continuă să fie promovat de mass-media fiind unul de anvergură, având la bază nesimțirea unora. În zilele lui 2019 cetățenii încă nu conștientizează pericolul creat de deșeurile depozitate ilegal, fug de plata utilităților evitând să încheiei contracte cu distribuitorii, operatorii ori alți factori de furnizare servicii – apă-canal, gunoi, energie electrică, etc, preferând să iasă din cadrul legal în ideea că nu vor fi prinși niciodată. Repercusiunea unor astfel de situații s-a răsfrânt zilele acestea asupra argeșenilor, unde în zona unui UAT mizeria era la ea acasă și nimeni nu vedea sau nu a dorit să vadă.

În urma dezastrului ecologic de pe pârâul Păuleasca- Argeș, angajații ANAR – ABA-AV sunt buni la adunat pet-uri, pentru că romii argeșeni, și nu numai, au „crescut” munți de deșeuri pe albia acestuia, lucru pe care nimeni nu-l observase până mai zilele trecute, când în urma ploilor abundente a fost ruptă o apărare de mal care a provocat o viitură ce le-a înșirat pe tot cursul apei și i-a trezit la realitate, pe unii.

Așadar, natura le-a arătat autorităților argeșene ce se întâmplă sub nasul lor, pentru că să strângi într-o singură zi 12 metri cubi de pet-uri înseamnă o depozitare veche a acestora, una vizibilă și, în opinia noastră, cu complicitatea autorităților locale. Că doar un orb nu poate vedea un munte de pet-uri depozitate ilegal pe malulurile pârâurilor sau albiile acestora ori un edil dezinteresat care doarme pe banii statului.

Totuși, acțiunea de ecologizare de pe lacul de acumulare Pitești va continua și în zilele următoare, activitatea de strângere a deșeurile plutitoare este una anevoioasă, adunate fiind manual de angajații SGA Argeș, din bărci, iar cantitatea pe măsură. Cu toate acestea, din informațiile primite de la Garda de Mediu Argeș, depozitarea ilegală aparține unor comunități de etnie romă care își au locuințele pe malurile din apropierea pâraului Pătruleasca și care acționează după propriile legi, dar și altor cetățeni care intenționat aruncă deșeurile și cu siguranță care nu au un contract cu un operator de salubritate.

Pet-urile, informează ABA-AV, au fost aduse apoi la mal în saci, preluate de către alte persoane și încărcate în autoutilitare pentru a fi transportate la depozitul ecologic de deșeuri. Activitatea de igienizare a continuat și astăzi 9 Mai- Ziua Europei. SGA Argeș desfășoară o acțiune similară și pe lacul de acumulare Budeasa, de asemenea afectat de acest fenomen, se mai arată într-un comunicat remis mass-media.

În timp ce Garda de Mediu Argeș continuă verificările în zonă pentru a identifica motivul real al depozitării deșeurilor pe albia pârâului administrat de ANAR și nu a dat sancțiuni drastice considerând că o amendă nu este o rezolvare, conducerea ABA-AV spune că „toate aceste gunoaie, în special PET-uri, sunt aduse de viitura care a spălat malurile pârâului. Este imaginea dezolantă a unui fenomen care rezultă din obiceiul neschimbat al unora, de a arunca gunoiului la “gârlă”. Ca administrator al resurselor de apă ne confruntăm cu această problemă pe aproape toate cursurile de apă și facem eforturi mari pentru a o gestinona, dar nu vom putea înlăura efectul dacă nu va fi înlăturată cauza. Aceste gunoaie la vom găsi acum în lacurile de acumulare, incusiv în lacul Pitești care a fost ecologizat la sfârșitul lunii aprilie. A fost o intervenție anevoioasă, care a necesitat mult efort din partea angajaților Administrației Bazinale de Apă Argeș – Vedea, strângerea gunoiului făcându-se cu ajutorul bărcilor. A fost colectată atunci peste o tonă şi jumătate de deșeuri”.

În zonă s-a intervenit cu mai multe utilaje, resursă umană și materiale (anrocamente) pentru realizarea, în regim de urgență, a unor lucrări de protecție a malurilor la confluența celor două pâraie: Păuleasca și Valea Troislav. Lucrările continuă pentru stabilizarea malurilor în aval.

Și ministrul Ioan Deneș, fiind prezent în zona afectată, a făcut un apel la cetățeni și la agenții economici să nu mai depoziteze deșeuri pe malurile apelor pentru că acestea, în cazul unor viituri, cum a fost cea de la Micești, pot deveni reale baraje în calea apei, motiv pentru care case, gospodării și terenuri agricole pot fi inundate, precizând și că acumulările în care acestea ajung sunt, totodată, sursa de aprovizionare cu apă brută, sursă din care se alimentează serviciile municipale responsabile cu furnizarea apei potabile pentru cetățeni. Concret, poluarea cursurilor de apă pune în pericol atât siguranța locuitorilor cât și sănătatea acestora.

Reprezentantul ANAR – Victor Sandu – prezent și el în zona afectată, alături de autoritățile locale și ministrul Deneș spune că va urmări lucrările de ecologizare a zonei afectată și în regim de urgență va aloca fonduri pentru stabilizarea malurilor în aval, în următoarea perioadă lucrări de amploare având loc în zona afectată. Dar, îl întrebăm public și poate ne va și răspunde: cât a costat ANAR această acțiune de ecologizare a pârâului Păuleasca? Pentru că orice acțiune de acest gen are costuri uriașe.

Am ținut să promovăm subiectul argeșean pentru că județul Vâlcea are mari probleme pe segmentul deșeurilor și sperăm să nu ne confruntăm vreodată cu un asemenea dezastru ecologic, asta în timp ce locuitorii județului din ce în ce mai mult recurg la acest mod de depozitare ilegală a deșeurilor menajere ori de altă categorie. Este doar un semnal de alarmă pentru cetățenii care nu înțeleg că au și obligații nu doar drepturi.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.