Loading

Philippe Gustin a fost asaltat cu cereri de parteneriate economice de către cele două entităţi administrative

Vizita efectuată la Vâlcea de către ambasadorul Franţei la Bucureşti, Excelenţa Sa Philippe Gustin i-a pus în mişcare pe capii celor două mari unităţi administrative din judeţ, Consiliul Judeţean şi Primăria Râmnicului. Fiecare dintre reprezentanţii executivelor din cele două instituţii a încercat să „tragă spuza pe turta lui” aflată în directă administrare.

Cîlea vrea turism, agricultură şi investiţii în energie verde

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, împreună cu prefectul judeţului, Mircea Nadolu, l-au întâmpinat joi, 18 aprilie, pe ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, care a efectuat o vizită oficială în judeţul Vâlcea. În alocuţiunea de întâmpinare, preşedintele Cîlea a făcut o succintă descriere a judeţului şi a prezentat înaltului oaspete câteva dintre oportunităţile care pot sta la baza unor parteneriate şi colaborări cu oameni de afaceri şi companii din Franţa. Între ofertele gazdelor pe primul loc a fost pus imensul potenţial în energie nepoluantă şi regenerabilă, respectiv parcurile eoliene şi fotovoltaice, dar şi construcţia de centrale electrice de mică şi medie putere. O altă paletă de oportunităţi a avut în vedere resursele şi posibilităţile investiţionale în sectoarele agricole, cu deosebire în reabilitarea sistemului de irigaţii, pomicultură, valorificarea fructelor de pădure, a masei lemnoase prelucrate primar. „Un capitol aparte a fost destinat atragerii de investitori în sfera turismului, şi am insistat în principal pe dezvoltarea construcţiilor hoteliere şi de servicii, reluarea colaborărilor cu touroperatori pentru reactivarea turismului balnear de care să beneficieze grupuri de turişti francezi şi nu în ultimul rând participarea unor firme din Franţa la amenajările de croazieră şi sporturi nautice pe Olt”, a precizat preşedintele Cîlea.

Aleşii râmniceni cer unităţi de producţie

La primărie, ambasadorul Franţei a fost întâmpinat de vicele Ion Gigi Matei ca re l-a şi însoţit pe Philippe Gustin în periplul său prin municipiu. Cu această ocazie, viceprimarul Matei a făcut lobby pe lângă diplomatul din Hexagon pentru ca potenţialii investitori francezi să îşi deschidă unităţi de producţie în Râmnicu Vâlcea şi în viitoarea Zonă Metropolitană, aducând drept argumente infrastructura de calitate, specializarea înaltă a personalului şi sprijinul din partea administraţiei. La finalul întâlnirii, ambasadorul Franţei a scris în Cartea de Aur a Primăriei un mesaj prin care îşi exprimă speranţa că acest eveniment va deveni punctul de plecare pentru o serie de relaţii culturale şi economice fructoase între municipiu şi administraţii şi firme franceze.
Gustin, diplomat rezervat în promisiuni

În ciuda insistenţei cu care au pledat aleşii vâlceni dezvoltarea rapidă a unor schimburi economice între Vâlcea şi alte regiuni franceze, Philippe Gustin s-a arătat destul de rezervat în a promite ceva gazdelor sale. În alocuţiunea sa, ambasadorul Philippe Gustin şi-a exprimat interesul pentru promovarea mai curajoasă a ceramicii de Horezu, a meşteşugurilor populare, schimburilor culturale, sportive şi educative dintre judeţul Vâlcea şi un departament din Franţa care urmează să fie stabilit de comun acord. Cu alte cuvinte, diplomatul francez s-a ferit să promită dezvoltarea unui parteneriat economic între regiuni sau localităţi din Franţa şi judeţul Vâlcea. Poate singura bilă albă rămâne mesajul înscris în Cartea de Aur  a Primăriei Râmnicu Vâlcea, singurul loc unde Gustin a evidenţiat şi posibilitatea dezvoltării unor relaţii economice fructoase între municipiu şi administraţii şi firme franceze.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.