2,262 total views

…este concluzia șefului Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, care într-un interviu acordat celor de la „Radio Clasic”, a răspuns mai multor întrebări adresate, printre acestea numărându-se și cele cu privire la deșeurile menajere colectate, dar și colectarea selectivă care se face pe hârtie !

Înainte de toate, este bine să menționăm ceea ce noi știm (mulți nu !), dar și Berceanu a spus și anume : Garda de Mediu dispune, impune măsuri, sancționează, verifică dacă se respectă măsurile și are puterea de a sista activitatea unui agent economic. Garda de Mediu nu autorizează, cum greșit mulți au înțeles. GNM poate să dea o viziune, deși din spusele comisarului șef, până acum a stat ascunsă de parcă îi era frică de lumina zilei, susținând că poate să imprime o voință politică, în momentul în care tu arăți că Garda de Mediu e un instrument puternic, care e greu coruptibil.

„Garda de Mediu are pârghii, dar una care lipsește cu desăvârșire este sistemul de urmărire a deșeurilor, pentru că dacă nu-l ai, nu poți să scoți businessul negru, banii negrii din economie să-i scoți la suprafață și de fapt să faci UATurile, peste 3000 în România, să aibă niște strategii pentru managementul deșeurilor. Mulți dintre ei raportează că fac reciclare, că ating cote. Am găsit prin Vâlcea , UAT-uri care au peste 60 % reciclare, nu trec de 3% în realitate, dar pe hârtie da. Atunci, trebuie să vedem ce fac alte instituții, că tu tragi niște bani de la AFM și sunt pentru reciclare pe hârtie. Sunt multe instituții care nu-și fac treaba – DNA, DIICOT – ăsta e motivul pentru care avem atâta poluare în România, pentru că nu urmăresc firul business-ului la negru, care se face pe zona de deșeuri și care are câștiguri ilicite de peste 2 milioane de euro”, a punctat comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu.

Noul comisar șef promite multe și mulți au așteptări mari de la el, fiind cel care spune „hai că se poate!”. Munca de prevenție e cea mai bună și oferă rezultate pe termen lung, pentru că prin acțiuni în teren păstrăm aerul respirabil, mai spune Berceanu care transmite mesajul – „folosiți cu încredere adresa de email pentru sesizări – gardamediu@gnm.ro”, o adresă pe care noi am folosit-o luni, 22 martie 2021, iar răspunsul îl vom face public !

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.