265 total views

Aproximativ 730 de delegaţi sunt aşteptaţi vineri, 7 august, la Complexul de Expoziţii şi Evenimente Sofianu din Râmnicu Vâlcea, zona Troianu, să aleagă o nouă conducere a PSD Vâlcea. Principalii candidaţi înscrişi, până acum, în competiţia pentru funcţia de preşedinte, sunt actualul lider interimar, deputatul Constantin Rădulescu şi senatorul Laurenţiu Coca.

sursa foto/voceavalcii

Coca si Costi

Cu acelaşi prilej vor fi aleşi şi 17 vicepreşedinţi, secretarul general şi preşedintele executiv. Ambii candidaţi se vor prezenta în faţa reprezentanţilor organizaţiilor orăşeneşti şi comunale cu echipele pe care se bizuie să ducă formaţiunea celor trei trandafiri la victorie în alegerile locale şi parlamentare de anul viitor.

În principiu, niciunul nu are nevoie de prezentare, deşi nu ar strica să fi ieşit în spaţiul public măcar cu câte un sumar al realizărilor, dar şi cu câte o schiţă de proiect politic, pentru că evenimentul nu este important doar pentru “poporul” pesedist, ci şi pentru vâlcenii fără apartenenţă politică.

Un mic recurs la istoria recentă ne aduce în memorie faptul că, la alegerile din urmă cu aproape trei ani, au existat numeroase şi puternice contestaţii ale felului în care au fost organizate alegerile de echipa condusă pe atunci de regretatul preşedinte Ion Cîlea, din care nu lipseau (ca un făcut, nici acum nu lipsesc, ba chiar organizează evenimentul) actualul secretar general, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Persu, şi nici actualul lider interimar, deputatul Constantin Rădulescu. Observaţiile de atunci, destul de întemeiate de altfel, formulate de personalităţi precum regretatul deputat Aurel Vlădoiu, actualul primar interimar al Râmnicului, Ion Matei, ori fostul prefect de Vâlcea, profesorul universitar doctor Remus Grigorescu, conform cărora statutul şi regulamentele după care se coordonează activitatea unei formaţiuni politice serioase, de talia PSD, nu sunt lucruri de joacă. Pe scurt, conducerea naţională a pus atunci “batista pe ţambal”, înăbuşind fără să clipească puseul de democraţie al celor cinci sau şase contestatari ai procesului de vot de la conferinţa judeţeană de alegeri din anul respectiv. Regretatul Ion Cîlea a reuşit să găsească o soluţie de compromis, conştient de riscul dezbinării partidului, inventând un număr ridicol de mare de funcţii de vicepreşedinţi, funcţie de primvicepreşedinte etc. Măcar pentru simplul observator anomim al unui astfel de eveniment, gustul amar a rămas, totuşi…

Istoria pare să se repete şi la alegerile de vineri, 7 august. O serie de lideri de organizaţii locale au răbufnit, în ultimele săptămâni, în spaţiul public, denunţând arbitrariul deciziilor privind organizarea acestei conferinţe. Principala obiecţie adusă în atenţia publică este legată de criteriile de calculare a numărului delegaţilor fiecărei organizaţii. Un banal exemplu: nu poţi să acorzi organizaţiei oraşului Bălceşti un număr apropiat de delegaţi de cel al municipiului Drăgăşani, pentru că nu se compară nici rezultatele, nici numărul de alegători la care te raportezi, poate doar în materie de procente seci. Pe bună dreptate veţi spune că acţiunile contestatarilor sunt tardive, ele trebuiau exprimate cu ocazia adunărilor generale ale organizaţiilor locale şi consemnate în procesele verbale ale întrunirilor respective. Just, dar asta nu înseamnă că nu se întrevedea intenţia conducerii interimare de a “aranja” lucrurile astfel încât să-şi maximizeze şansele de a păstra conducerea filialei judeţene după votul de la conferinţa judeţeană.

În ultima clipă, senatorul Laurenţiu Coca a preluat îngrijorările acestor lideri locali şi a constatat, cu surprindere, după consultarea listei cu delegaţi la Conferinţa judeţeană a PSD Vâlcea, că lucrurile se confirmă în proporţie îngrijorătoare şi pentru el şi echipa sa. Başca, nu există o hotărâre a Biroului Executiv privind organizarea în detaliu a alegerilor de vineri. Trebuie să recunoaşteţi că asta este deja o încălcare flagrantă, grosolană chiar, a statutului unei formaţiuni importante, care se pretinde serioasă în faţa electoratului.

Am enumerat până aici elementele care au răzbătut în presa locală. Deşi ar mai fi fost multe de spus. Costi Rădulescu era favorit şi fără aceste “trucuri” ce răzbat în prezent… dinspre tinereţea experimentatului Dumitru Persu, ori ale simpaticului Mitică Lovin. Sunt convins ar fi câştigat fără mari probleme alegerile pentru şefia PSD Vâlcea şi fără a-l umili în acest mod pe adversarul său de moment, senatorul Laurenţiu Coca. De fapt, nu l-a umilit doar pe el, ci şi pe cei care au avut curajul să-şi pună legitim speranţele în el, la vedere. Îi amintesc aici doar pe consilierii judeţeni Adrian Buşu şi Remus Grigorescu. Am senzaţia, împărtăşită de foarte mulţi colegi din presă, dar şi de cunoştinţe din rândul social-democraţilor, că se urmăreşte cu obstinaţie, deja de ani buni, îndepărtarea celor doi de frâiele filialei. Sunt puţin nedumerit, recunosc, pentru că eu mă aşteptam la o reformă realmente structurală a PSD Vâlcea şi vedeam la conducere o echipă din care nu lipseau Costi Rădulescu, Laurenţiu Coca, Adrian Buşu, Remus Grigorescu sau Gigi Matei, produse politice care s-au copt şi care merită o şansă de a-şi pune în valoare deopotrivă experienţa acumulată şi vigoarea. Nu îi amintesc şi pe alţii de teamă să nu le fac mai mult rău. Dacă se pretind maturi din punct de vedere politic, absolut toţi cei cinci menţionaţi trebuie să demonstreze că nu sunt chemaţi să se iubească între ei, ci să se respecte cu adevărat şi să coopereze în interesul formaţiunii. Abia apoi şi al lor, ca să nu par un naiv irecuperabil.

În viaţă contează de cele mai multe ori şi cum câştigi, dar şi ce trepte sari când te grăbeşti să ajungi la înălţime, pentru că le vei înţelege rostul cu adevărat abia atunci când cobori. Costi îşi va alege cum câştigă vineri, conştient, sper, că până şi cea mai mică umbră de îndoială pentru legitimitatea victoriei sale îl va costa foarte scump, dar şi pe cei pe care îi va conduce.
Nu vreau să-l nedreptăţesc pe Laurenţiu Coca. Păstrează, în continuare, şansa lui. Nu are ce pierde, în opinia mea, dimpotrivă. Curajul de a intra în această competiţie nu poate decât să-l întărească pe viitor. Inteligenţa cu care şi-a ales echipa şi şi-a calculat paşii îl dezvăluie mult mai pragmatic decât se aşteptau şi contestatarii lui, spun asta pentru că am stat de vorbă cu ei şi recunosc surpriza plăcută şi ei. În sport se spune, pe bună dreptate, că meciul se termină când fluieră arbitrul. Uneori, abia atunci când te-ai asigurat că echipa adversă e îmbarcată în autocarul cu care părăseşte arena.
Îi reproşez, totuşi, lui Laurenţiu eleganţa exagerată, încrederea totală în coechipieri. Coechipierii sunt şi ei oameni, din carne şi oase, cum se spune, cu diferite slăbiciuni ascunse. Într-o bătălie directă cu peneliştii lui Buican, spre exemplu, mănuşile de catifea îşi au rostul doar dacă îmbracă pumni de oţel.

Le doresc delegaţilor PSD să aibă mintea limpede şi sufletul împăcat vineri, 7 august. Nu doar PSD, judeţul Vâlcea intră într-o nouă paradigmă. Sper să vedem “poporul” social-democrat cum stă strâmb şi judecă drept!
Alin MĂRCULESCU

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.