176 total views

Cel mai mare rău pe care Traian Băsescu l-a făcut acestui popor, şi aşa buimac şi convalescent moral de un sfert de veac încoace, a fost el însuşi, Traian Băsescu. Bilanţul faptelor lui din cele două mandate îl vor face timpul şi istoria, dar soiul de om aflat în fruntea României atâţia ani, expunându-şi caracterul oribil ca model de succes în faţa cetăţenilor şi, mai ales, a celor tineri, e o crimă pentru mine indubitabilă.

Preşedintele Băsescu n-a pomenit până ieri numele lui Pandele, primarul din Voluntari. Acum, pentru că senatorul Gabriela V. Firea, membru în Comisia de anchetă a tranzacţiei prin care Ioana Băsescu a intrat în posesia moşiei Nana – Călăraşi, a declarat că actele de vânzare-cumpărare ar putea fi nule de drept, şeful statului îi ameninţă în direct pe „prompterista” Firea şi pe soţul ei, Pandele: „Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului, că s-ar putea să nu-l mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă lucruri destul de rele.”

Ce înseamnă această declaraţie din punctul de vedere al civilizaţiei de drept şi morale din această ţară?

1.Argumentum ad hominem, atacul la persoană. Brusc, pe dl. Băsescu îl preocupă prestaţia fostei jurnaliste Gabriela Firea, calificând-o drept „cititoare de prompter”. Pe lângă faptul că insulta e gratuită – Gabriela Firea este realizatoarea unor emisiuni memorabile, prin tensiune şi desfăşurare imprevizibilă – ce legătură are prompterul cu moşia Nana şi calitatea oficială a d-nei. Firea în Comisia senatorială?

2.Dl. Băsescu instituţionalizează şantajul în faţa naţiunii. Soţul Gabrielei Firea ar putea avea probleme dacă ea „nu stă în banca ei”. Dacă, dimpotrivă, stă în banca ei, atunci nu. Metodă de derbedeu de cartier ajuns preşedinte, care comunică supuşilor „justiţia sunt Eu”.

3.Pentru a n-a oară, dl. Băsescu vrea ca populaţia să ştie că el are acces la informaţii din dosare şi anchete în curs. Şi să ia aminte că Băsescu e cel care poate băga în puşcărie pe cine vrea şi când vrea.

4.Prin astfel de declaraţii, dl. Băsescu loveşte în credibilitatea DNA şi a altor organe de anchetă ale statului, dând de înţeles că ele sunt sub comandă politică.

Dar lucrul cel mai scârbos ieşit acum din peisajul sufletesc al umanoidului prezidenţial este laşitatea. Dl. Băsescu s-a străduit mereu să-şi compună o imagine de ins curajos, care s-a luptat cu marea şi acum se bate cu corupţii, îşi asumă de capul lui decizii riscante, rezistă singur împotriva tuturor. Că e, de fapt, un laş, un curajos cu cei lipsiţi de apărare s-a văzut când a lovit golăneşte, pe furiş, copilul care nu-i era pe plac. Iar acum, laşitatea lui agresivă s-a manifestat la adresa unei femei şi a familiei ei.

Să ataci membri ai familiei adversarului, e un procedeu folosit de mafioţi, securişti, terorişti, de inşi dezumanizaţi, coborâţi la stadiul de bestie. Mi s-a părut întotdeauna josnicia maximă în politică şi în presă.

Au ce învăţa românii de la primul dintre ei, preşedintele.

Cristian Tudor Popescu, senior editor al ziarului Gândul

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.