2,180 total views

De săptămâna trecută circulă tabele în care aceştia să semneze că sunt de acord cu modificarea planului de reorganizare a societăţii aflate în insolvenţă.

Săptămâna trecută, administratorii Oltchim SA au demarat în societate o campanie de colectare de semnături de la salariaţii societăţii vâlcene prin care aceştia îşi exprimă acordul pentru modificarea Planului de Reorganizare. Intenţia anunţată de administratorii judiciari ar fi să nu se mai înfiinţeze Oltchim SPV (societate “curată” care să fie privatizată) combinatul chimic urmând a fi scos la vânzare pe pachete de active (pe bucăţi, în termeni plastici).

Rominsolv şi BDO, acuzate că fac jocurile celor de la PCC

Potrivit afirmaţiilor liderilor sindicali, o astfel de campanie s-a produs şi în 2015, când a fost elaborat planul iniţial. “Este o campanie «de prosteală» a salariaţilor. Şi atunci, ca şi acum, s-a folosit acelaşi tip de tabele şi aceeaşi lozincă: «Dacă nu sunteţi de acord cu planul de reorganizare şi planul nu trece, Oltchim ar putea intra în faliment!» Abureli! Pentru evitarea falimentului, pentru o bună funcţionare şi pentru ca Oltchim să se bucure de curtoazia unor investitori serioşi, s-ar putea modifica planul de reorganizare, în baza aceluiaşi Art. 101 Al. 5 din Legea 85/2006, dar nu prin vânzarea de active, ci prin conversia de creanţe, inclusiv a celor şterse. Ce ar însemna conversia creanţelor în acţiuni? Creditorii Oltchim ar deveni acţionari ai acestuia, creanţele pe care în prezent le au de recuperat nu ar mai exista şi societatea ar ieşi automat din insolvenţă. Practic, creditorii devin copropietari alături de acţionari, deci devin şi ei acţionari. Nu mai ai creditori, nu mai rămâi în insolvenţă. De ce nu se vrea asta? În primul rând, administratorii judiciari nu ar mai primi comisioanele procentuale, deloc de neglijat, cuvenite ca urmare a vânzării. (…) Practic, administratorii pierd foarte mulţi bani. În al doilea rând, statul, care are atât calitatea de acţionar, cu 54,8%, are şi calitatea de creditor prin Electrica şi AAAS. Convertind creanţele Electrica şi AAAS în acţiuni, statul ar deveni acţionar majoritar, cu o pondere de peste 90% din totalul acţiunilor. Astfel, acţionarul minoritar PCC coboară mult sub 10% din totalul acţiunilor şi nu mai are o putere de decizie în Adunarea Generală a Acţionarilor. Dacă PCC ar dori să-si păstreze procentajul actual de peste 32%, practic ar trebui să vină cu capital de sute de milioane de euro. Deci, pe lângă faptul că Administratorii pierd mulţi bani, şi PCC ar pierde mulţi bani”, arată sindicaliştii într-un punct de vedere postat pe propria pagina de socializare online.

Profit artificial raportat pe 2015, conform Ministerului Finanţelor!

O analiză recentă a Ministerului Finanţelor Publice arată că, potrivit datelor oficiale raportate, administratorii judiciari ai Oltchim SA au raportat un profit artificial în 2015. Acesta a rezultat din ştergerea datoriilor companiei aflată în insolvenţă, activitatea curentă a societăţii generând în realitate o pierdere de aproximativ 41 de milioane lei.

Societatea vâlceană a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după mai mulţi ani consecutivi în care a înregistrat pierderi masive şi după câteva tentative eşuate de privatizare din partea statului, ultima, una cu cântec, în care personaj principal a fost Dan Diaconescu, propărietarul OTV şi Preşedintele PPDD la acea vreme. Administrator judiciar al SC Oltchim este consorţiul compus din Rominsolv SPRL (Gheorghe Piperea) si BDO Business Restructuring SPRL. Anul trecut a fost prelungită perioada de insolvenţă cu încă doi ani. În noiembrie anul trecut, grupul germano-polonez PCC, minoritar în acţionariatul societăţii vâlcene, a anunţat că intenţionează să depună oferte pentru toate pachetele de active ale Oltchim scoase la vânzare. Tot atunci şi societatea Chimcomplex, controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, urmează să depună, de asemenea, o ofertă la licitaţia privind vânzarea combinatului.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.