266 total views

Apa este o resursă naturală, vitală, vulnerabilă regenerabilă și limitată care trebuie gospodărită cu grijă pentru a fi lăsată moștenire generațiilor viitoare, este concluzia la care au ajuns miniștrii mediului din Europa, reuniți în cadrul Conferinței de la Haga asupra securității apei în secolul XXI.

ZMA 2016 4

Ei au recomandat în Direcția Ministerială ”gospodărirea apei într-un mod care să reflecte valorile ei economice, sociale, de mediu și culturale pentru toate folosințele, precum și orientarea spre fixarea tarifelor serviciilor de apă care să reflecte costul obținerii lor. Acest mod de abordare trebuie să ia în considerare nevoia pentru echitate și nevoile primare ale săracilor și defavorizaților”. Anual mor 2,2 milioane de oameni datorită bolilor hidrice provocate de apă, dar apa are şi un foarte mare rol  în vindecarea multor boli datorită calității apelor termale și minerale.
Bunăstarea unei națiuni se măsoară și în cantitatea de apă utilizată pe om și zi, iar sarcina gospodarilor de apă este de a gestiona echilibrat resursele de apă între toate folosințele: alimentări cu apă, agricultură, industrie, producerea de energie electrică, navigație și turism. Apa este atât un drept uman fundamental cât și un factor decisiv în dezvoltarea socio-economică și în reducerea sărăciei unei națiuni. Resursele de apă – râurile, lacurile, acviferele, zonele umede și luncile inundabile sunt esențiale pentru susținerea ecosistemelor și a biodiversității speciilor. Amenajarea uneori nerațională a apelor a condus la pierderea unor habitate esențiale pentru flora și fauna acvatică. Ecosistemele sunt esențiale pentru civilizație și serviciile lor operează la scară largă în moduri nebănuite care nu pot fi copiate de nicio tehnologie. Dacă în trecut oamenii au avut nevoie de apă, în viitor apa are nevoie de oameni.
De Ziua Mondială a Apei, gospodarii de apă atrag atenția, atât factorilor responsabili, cât și opiniei publice să ia atitudine, să arate că le pasă și că stă în puterea lor să schimbe ceva în protecția împotriva epuizării și degradării, punerea în valoare și utilizarea durabilă a resurselor de apă de suprafață și subterană. În acest an, mulți se vor concentra pe forța cu care apa și activitățile umane pot transforma viețile oamenilor întrucât aproape toate locurile de muncă sunt în strânsă legătură cu apa și cu cei care asigură distribuția acesteia în condiții de siguranță. Sunt concluziile la care au ajuns specialiștii de la Administrația Bazinală de Apă Olt, alături de directorul, Ion Stoenescu, reuniți într-un simpozion aniversar desfășurat cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Apei.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.