135 total views

După o perioadă secetoasă lungă, precipitațiile căzute în perioada 16-18.08.2015 au avut un efect benefic asupra scurgerii hidrologice pe cursurile de apă din județul Vâlcea.

s.1Frontul atmosferic rece care a traversat România a produs precipitații abundente care au fost însemnate cantitativ în zona montană și submontană a județului Vâlcea. Cele mai mari cantități de precipitații în 24 de ore s-au înregistrat în intervalul 17-18.08.2015 la următoarele stații hidrometrice: Costești- 67.0 l/mp, Băbeni- 47.0 l/mp, Greblești- 46.5 l/mp, Olănești Băi- 45.2 l/mp, Mălaia- 42.0 l/mp, Gura Latoriței- 41.6 l/mp.
De asemenea la un număr de 8 stații hidrometrice s-au înregistrat cantități de precipitații între 30 și 40 l/mp.
Înainte de pătrunderea frontului de precipitații debitele medii zilnice la stațiile hidrometrice din județul Vâlcea au scăzut mult sub debitele medii lunare multianuale. Din analiza debitelor medii zilnice din data de 15.08.2015 reiese că acestea erau cuprinse între 5,3% la stația hidrometrică Berislăvești(pârâul Sălătrucel) și 56 % la stația hidrometrică Rm.Vâlcea (pârâul Olănești) în comparație cu debitele medii lunare multianuale ale lunii august. Nu s-a semnalat fenomen de secare la stațiile hidrometrice administrate de A.B.A.Olt.

s.2După precipitațiile căzute, în data de 18.08.2015 debitele râurilor au înregistrat creșteri semnificative, la numeroase stații hidrometrice depășindu-se valoarea debitului mediu lunar multianual.
,,Precipitațiile căzute asigură și refacerea rezervelor de apă subterană și revenirea la o situație normală în alimentarea cu apă a populației’’, a declarat Ing.Ion Stoenescu, directorul ABA Olt.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.