182 total views

Proiectul “ Reţele comunitare pentru prevenirea abandonului şcolar –PAS 2014-2015”, desfăşurat de Centrul de Resurse şi Informare pentru Profesiuni Sociale ( denumit în continuare CRIPS) în parteneriat cu DGASPC Vâlcea în cadrul Campaniei Naţionale de Participare Şcolară “HAI LA ŞCOALĂ!” derulate de UNICEF, se află la a IV-a etapă de lucru.

Proiectul sprijină dezvoltarea de reţele comunitare şi creşterea competenţelor asistenţilor sociali din serviciile publice de asistenţă socială şi a altor actori comunitari pentru a se implica în prevenirea şi combaterea abandonului şcolar în comunităţile selecţionate de UNICEF în campania “Hai la şcoală!”, cât şi îmbunătăţirea accesului la educaţie al tuturor copiilor. În anul şcolar 2011-2012, intervenţia proiectului viza la nivel naţional 103 comunităţi selecţionate de UNICEF, din judeţul Vâlcea participante fiind : Şcoala Gimnazială Lungeşti, Şcoala Gimnazială Buneşti – Vâlcea;
În anul şcolar 2012-2013, intervenţiile proiectului s-au adresat către 200 de comunităţi la nivel naţional, din judeţul nostru fiind vizate: Şcoala Gimnazială Lungeşti, Şcoala Gimnazială Buneşti, Şcoala Gimnazială “Achim Popescu” – Păuşeşti Măglaşi Şcoala Gimnazială Copăceni – Comuna Racoviţa ;
În anul şcolar 2013 – 2014, comunităţile din judeţul Vâlcea vizate de proiect au fost: Şcoala Gimnazială Racoviţa, Şcoala Gimnazială Buneşti – Vâlcea. Etapa curentă a proiectului are vizate 32 de şcoli din 19 judeţe, în judeţul nostru a fost selecţionată Şcoala Gimnazială Buneşti. Prin acest proiect se încearcă îmbunătăţirea accesului la educaţie al tuturor copiilor şi prevenirea abandonului şcolar în comunităţile ţintă.

Obiectivele operaţionale sunt următoarele:

Identificarea copiilor aflaţi în risc de abandon şcolar, la începutul şi la sfârşitul etapei proiectului; crearea/dezvoltarea reţelei comunitare din jurul unităţii de învăţământ; elaborarea de instrumente pentru asistenţii sociali din cadrul serviciului public de asistenţă socială, în vederea monitorizării copiilor din perspectiva socială. Colaborarea DGASPC- DAS- Şcoala se refera la : identificarea copiilor aflaţi în risc de abandon şcolar ca urmare a gradului de vulnerabilitate socială, conform Fişei/ metodei ZEP; Evaluarea situaţiei sociale a copiilor luaţi în evidente; Intervenţia DAS pentru copil şi familie, în conformitate cu nevoile şi factorii de risc identificaţi. Perfecţionarea asistenţilor sociali din cadrul DAS/ SPAS, prin cursul Competenţe sociale şi civice susţinut de CRIPS Bucureşti.

În prezent, în urma celor 70 de anchete sociale au fost identificaţi 70 de copii cu risc de abandon şcolar, dintre aceştia 16 vor beneficia de prestaţii financiare, iar toate cele 70 de familii vor beneficia de consiliere. Din cei 70 de copii, 7 vor fi preluaţi de către DGASPC ca urmare a situaţiilor de abuz, neglijare şi exploatare.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.