191 total views

Deşi numărul firmelor care se desfiinţează în judeţ rămâne ridicat, în ultima perioadă s-a constat că vâlcenii au prins din nou gustul afacerilor proprii. De la începutul anului şi până acum în Vâlcea s-au înfiinţat aproape 250 de firme noi, în timp ce la capitolul dizolvări apar doar 73 de firme.

În ceea ce priveşte domeniile de activitate, conform datelor Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, cele mai multe firme noi sunt în domeniul comerţului. Numai puţin de 34 de firme care se ocupă de vânzarea de diverse produse şi servicii – de la saloane de coafură şi până la firme care acordă consultanţă pentru afaceri şi management au fost înmatriculate în judeţ. Alţi 17 patroni au ales să îşi deschidă magazine în care să vândă diverse produse. Nici la capitolul baruri şi restaurante Vâlcea nu stă rău, de la începutul anului şi până acum fiind deschise numai puţin de 13 localuri care au ca obiect de activitate principal servirea băuturilor, la egalitate cu numărul de firme înfiinţate pentru transportul rutier al mărfurilor. Un domeniu de activitate în care vâlcenii s-au arătat interesaţi să investească este cel al construcţiilor, nouă noi firme în acest domeniu fiind înmatriculate în aceste două luni ale anului 2013, dar şi taximetria a rămas o meserie cu căutare în judeţ, şapte firme fiind înregistrate cu acest domeniu de activitate. Practic, de la începutul anului şi până acum, Oficiul Registrului Comerţului Vâlcea a înregistrat 234 de noi firme, cele mai multe, 129 fiind persoane fizice şi doar 105 persoane juridice. Comparativ cu anii anteriori însă se constat o creştere a numărului de firme nou înfiinţate fată de cele care se închid. De altfel, Vâlcea a stat bine la acest capitol şi în 2012. potrivit datelor statistice ale registrului Comerţului, în perioada 1 ianuarie –noiembrie 2012 în Vâlcea fiind înmatriculate 2.028 de firme, cu aproape 300 mai multe decât în perioada similară a anului 2011. În total , la finele lui noiembrie 2012, pe piaţa vâlceană activau peste 15 mii de comercianţi, aproximativ 9000 dintre ei fiind persoane juridice şi doar 6200  persoane fizice autorizate.
Loviţi de criză patronii vâlceni continuă însă să se prezinte să îşi închidă afacerile. În primele două luni ale anului, 73 de firme din judeţul Vâlcea au fost deja dizolvate, motivul principal, ca la nivel naţional de altfel, fiind fiscalitatea exagerată, dar şi criza economică care i-a determinat pe mulţi să tragă obloanele peste  afacerile lor care nu mai sunt rentabile.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.