238 total views

Compania Romprest Services SA, parte a grupului patronat de Florian Walter, arestat după ce a fost adus în țară sâmbătă, 5 martie, din Emiratele Arabe Unite, este acuzată că a obținut un contract în Focșani, în baza unor declarații false.

florian walterEste vorba de lucrările aferente proiectului „Modernizare și extindere spații verzi în zona de acțiune sud-est a muncipiului Focșani“, finanțat din fonduri europene. Compania nu a declarat subcontractorul, așa cum avea obligația, conform legislației în domeniul achizițiilor publice. Deși există documente care îi contrazic, inclusiv adrese emise de ei, reprezentanții ROMPREST au negat că ar fi încălcat legea și că ar fi subcontractat lucrarea. Cazul este departe de a fi ușor de rezolvat, dat fiind că personajele implicate au recurs la tot felul de inginerii juridice astfel încât să-i dea un aspect de legalitate și să acopere indiciile legate de o posibilă fraudă cu fonduri europene. Pe de altă parte, firma lui Florian Walter s-a bucurat de clemența autorităților statului, mai exact a reprezentanților Direcției de Constatare și Stabilire Nereguli POR din cadrul MDRAP și ai ADR Brăila care au verificat speța. Raportul întocmit de aceștia ridică multe semne de întrebare și lasă destul de multe aspecte neclarificate. De altfel, lipsa dorinței de a lămuri situația de la Focșani transpare și din atitudinea ADR Brăila, Autoritatea de Management pentru acest proiect, condusă de Luminița Mihailov. Reprezentanții instituției au preferat să încalce Legea accesului la informații de interes public nr. 544/2001, în loc să răspundă ziarului PUTEREA pe acest subiect. După ce au confirmat că au primit solicitarea noastră, cei de la ADR au refuzat orice explicații.

„Modernizare și extindere spații verzi în zona de acțiune sud-est a municipiului Focșani“, parte a Planului Integrat de Dezvoltare Urbană a Municipiului Focșani, finanțat prin POR 2007-2013, este unul dintre proiectele problemă derulate de Municipalitatea condusă de primarul PSD Decebal Bacinschi. Deși implementarea a început în 2012 și ar fi trebuit să se încheie după cinci luni, la finalul lui 2015, după mai multe prelungiri succesive, era realizat în proporție de abia 75%. Diferența de lucrări trebuie executată până în luna mai a.c.

Un contract ca o invitație la abuz…

În 2012, Primăria Focșani a încredințat execuția lucrărilor de modernizare a spațiilor verzi Companiei ROMPREST Service SA, condusă de Florian Walter, cumătrul ex-senatorului PSD de Vrancea, Miron Mitrea, pentru suma de 7.409.284,56 lei. A fost cea mai bună ofertă prezentată la licitația care s-a ținut, prețul fiind cu 1,7 milioane de lei mai mic față de valoarea estimată, de 9.159.193,9 lei.

Forma contractului a ridicat, de la început, semne de întrebare, dat fiind că durata de execuție a fost redusă de la 21 de luni la cinci. Primăria n-a avut nimic împotriva acestei modificări, deși o parte dintre lucrările de plantare nu putea fi executate decât în anumite perioade ale anului, conform caietului de sarcini, fapt ce făcea ca termenul de cinci luni să fie neserios.

Din document lipsesc clauzele specifice amenajărilor de spații verzi cum ar fi cea prin care Executantul se obligă să refacă plantațiile pe cheltuială proprie, dacă plantele nu se prind din vina sa. O astfel de prevedere ar fi fost utilă având în vedere termenul scurt de execuție. În loc a fost înserat un paragraf specific lucrărilor de construcții: „9.11 – Executantul răspunde, potrivit obligațiilor care îi revin, pentru viciile ascunse ale construcției (…) pentru viciile structurii de rezistență, urmare a nerespectării proiectelor și detaliilor de execuție aferente execuției lucrării“.

și un subcontract pentru a câștiga bani fără a face nimic

Mai mult puteti citi pe puterea.ro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.