374 total views

În ultimii ani nimeni nu şi-a permis să-l critice pe primarul Robert Schell şi echipa domniei sale. Toată lumea l-a crezut pe cuvânt şi tot ceea ce a spus, au luat de bun! Numai că, lucrurile nu stau chiar aşa. Iosif Maria, candidat din partea Partidului Puterii Umaniste (social-liberal) pentru primăria Brezoi, critică, cu argumente solide care nu pot fi demontate, câteva aspecte în ceea ce priveşte activitatea executivul actual.

iosif maria

Câteva adevăruri despre finanţarea anvelopării blocurilor din Brezoi

Încep prin a vă spune că primarul Schell a publicat pe pagina sa de facebookurmătoarelerânduri: “…astăzi vorbim despre anveloparea blocurilor. Am reuşit în acest mandat să reabilitez 9 blocuri cu 300 de apartamente. Am văzut că vă sunt promise programe europene pentru anvelopare, iar eu sunt acuzat că le-am făcut din bugetul local. Fals!Din bugetul local se plătesc cheltuielile curente ale oraşului (salarii, iluminat public, cheltuieli materiale şi de întreţinere spital şi şcoli, transport elevi, etc.) şi în niciun caz investiţii pentru care oricum nu ar fi ajuns banii…”

Aşadar, într-o dezbatere televizată, la un post local, primarul susținea contrariul şi anume, că a finanţat lucrarea din bugetul local. Păi, parcă nu din bugetul local ai făcut investiţia, domn’ primar, sau cel puţin aşa spunea-i în rândurile postate pe facebook… Dumnealui a mai afirmat, cum că “beneficiarul lucrării de termoizolare este Consiliul Local Brezoi”. Atunci, întrebăm şi noi, de când este Consiliul Local proprietarul blocurilor? De ce a minţit primarul? Dumnealui ştie că este ilegal să investeşti bani publici în proprietăţi private? Ştie! Cei de la case de ce nu pot beneficia de acelaşi tratament? Sunt de acord cu termoizolarea blocurilor în totalitate, dar prin accesare de fonduri europene şi foarte transparent.

Transparenţa înseamnă a afişa pe panouri fiecare lucrare executată în care să se spună cine este executantul lucrării şi care este valoarea investiţiei pentru fiecare bloc, ori acest lucru lipseşte cu desăvârşire tocmai datorită faptului că preţul/mp este triplu faţă de cel din piaţa de profil.De asemenea, primarul Schell a mai spus, într-o altă dezbatere electorală, că a anvelopat blocurile la cererea Asociaţiei de Proprietari din Brezoi. După cum se ştie, eu sunt președinta Asociaţiei şi vă asigur că nu am făcut o asemenea cerere! Primarul se contrazice apoi, spunând că doar a discutat cu mine. Atunci, de unde are cererea în baza căreia şi-a întocmit nota de fundamentare şi expunerea de motive pentru proiectul de hotărâre de Consiliul Local? S-au întocmit aceste documente în baza unor înscrisuri false? De aceea, tot ceea ce spune Schell, personal consider, că este doar minciună!

Apa şi canalul lui Robert Schell

Ne spune, dl. primar Schell, că primăria Brezoi a delegat gestiunea (administrarea reţelelor de apă şi canal) societăţii APAVIL. Asta înseamnă că proprietar este tot Primăria Brezoi. Păi dacă ţi-am delegat gestionarea acestor reţele, ţie Apavil, însemnă că eu Primărie, sunt un foarte prost gestionar şi nu pot să le administrez. Şi atunci, problema nu este că o primărie nu poate gestiona un serviciu de apă canal, ci doar faptul că această delegare de gestiune este o idee falsă şi este contrazisă chiar de primăriile care nu au cedat acest serviciu, mafiei politice!

Analizând problema juridic, această delegare de gestiune ar trebui să aducă profit primăriei. Mai exact, gestionarul ar trebui să întocmească o balanță separată pentru reţeaua Brezoi, sau mai bine spus, reţelele de apă şi canal Brezoi au nişte costuri de exploatare. Vă asigur că, cu un personal de maxim 10 angajaţi (nu 23 cât are în prezent), această reţea ar putea fi gestionată foarte eficient. Admițând că am menţine actuala organigramă, unde sunt 23 de angajaţi, atunci, cheltuielile totale ar fi de maxim 65.000 lei cu toate taxele incluse. În acest sens, să zicem că am ajunge la maxim 100.000 lei total cheltuieli, deci, până la 375.000 lei, cât se încasează lunar de Apavil în Brezoi, mai e cale lungă.

S-a creat, la nivel local şi judeţean, o mafie politică care şi-a angajat toate sinecurile în această societate şi sifonează banii publici. Ba mai mult, în loc să scadă preţul apei şi al canalului, acesta a crescut enorm.Aşa cum am arătat, lunar se face un profit de 325.000 lei. În cursul unui an se poate face profit de aproximativ 1 milion de dolari, bani suficienţi pentru a construi cel puţin 15 km de reţea de canalizare.

Consider că, următorul consiliu legislativ, trebuie să ia în calcul revocarea respectivei hotărâri prin care a fost delegată această gestiune sau, pur şi simplu, să rezilieze contractul cu Apavil în mod unilateral. Cu siguranţă, voi face parte din următorul aparat legislativ şi voi milita pentru rezilierea contractului cu Apavil. Nicio lege din ţara asta nu mă obligă, pe mine, Consiliul Local, săexternalizez acest serviciu, iar dacă îl externalizez, nu mă obligă să dau societăţii respective, PROFITUL! Nicio lege nu mă obligă pe mine, ca proprietar, să fac parte dintr-o asociaţie fără acordul meu de voinţă. Astfel, primarul Schell, în momentul în care spune că nu îi dă voie legea, ar fi bine să ne indice care este legea respectivă sau articolul de lege. Până atunci, totul este făcut POLITIC! Am făcut o demonstraţie simplă, prin care am arătat cum poate să scadă prețul până la 1/3 din preţul actual. De ce susţine primarul contrariul? Foarte simplu! El face parte din acel grup de interese şi mai este şi preşedintele acestei mari ilegalităţi locale.

Proiecte europene prin GAL (Grupul de Acţiune Locală)

Aceste proiecte europene prin GAL, primarul şi vicele şi le atribuie pe cele accesate de persoanele fizice şi juridice private. GAL (Grupul de Acţiune Locală), este o asociere de comune, persoane fizice şi persoane juridice de drept privat, cu scopul de a accesa fonduri europene nerambursabile, care au personalitate juridică şi plan de management separat. Atunci, clar, primarul şi viceprimarul confundă Grupul de Acţiune Locală cu Primăria şi îşi atribuie meritele GAL-ului. Am să-i spun domnului primar să mai citească despre acest subiect şi să nu mai mintă brezoienii. GAL-ul este GAL şi Primăria este Primărie! Primăria poate accesa prin GAL proiecte la fel ca orice persoană fizică sau juridică privată. Ori, proiectele realizate de 2-3 persoane fizice în Brezoi, nu sunt şi nu pot fi ale Primăriei. Să nu confundăm şi aici lucrurile, deşi, primarul ne-a demonstrat că are foarte mari confuzii…

Guvernul Ponta scapă primăria Brezoi de insolvenţă

Tot Robert Schell ne spune că în anul 2013, primăria Brezoi avea 130 miliarde datorie(arierate).Norocul a venit de la guvernul Ponta care a plătit arieratele. În cazul în care, Guvernul Ponta nu plătea arieratele, primăria Brezoi intra în insolvenţă.Cum a cheltuit acest primar 130 de miliarde de lei fără să-i aibă în cont? La fel cum s-a împrumutat acum la bancă să paveze centru?
Din spusele domnului primar la dezbaterea electorală, aflăm că un metru pătrat de pictură, la Biserica din Proieni, costă 10.000 euro, deci, cât o maşină Dacia Logan… Asta pentru că, a auzit domnul primar că aşa se practică în Moldova. Asta e prea de tot! Am ajuns să cheltuim banul public după cum vedem în alte parţi? Îl cheltuim, luăm exemple bune şi le aplicăm şi la noi, dar corect ar fi fost cu dezbatere publică. Cetăţeanul, pentru astfel de lucrări, după părerea mea şi cu singuranţă aşa aş proceda, este factor de decizie! Constat că picturile murale de la Biserica din Proieni sunt mai scumpe decât tablourile de la Versailles.

Concluzii

Robert Schell în aceste 4 mandate (două de vice şi două de primar) a înregistrat şi câteva realizări bune, dar foarte puţine şi de importanţă minoră, în comparaţie cu cât trebuia şi se putea, la potenţialul localităţii! Bilanţul său, după două mandate de viceprimar şi alte două de primar, este unul mediocru! Realizările lui au fost foarte scumpe pentru noi. Câteva exemple:
– lămpi cu leduri 200 euro, în altă parte 100 de euro
– borduri şi pavele foarte scumpe şi cumpărate cu bani împrumutaţi de la bănci
– termosistem 30 de euro mp, în loc de 15 euro
– nu a creat niciun loc de munca în acest oraş
– lipsa de transparenţă

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.