308 total views

Administrația Bazinală de Apă Olt a participat în perioada 15-17 iunie 2015, la Forumul Regional al Apei Dunăre-Europa de Est, un complex de evenimente organizat de Asociația Română a Apei cu sprijinul Asociației Internaționale a Apei (IWA), care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Expoziţia de la Bucureşti a avut dimensiune internaţională, iar la deschiderea oficială s-a bucurat de prezenţa a trei miniştri, un secretar de stat, un viceministru moldovean, doi ambasadori, precum şi de prezenţa preşedintelui Asociaţiei Internaţionale a Apei, Helmut Kroiss.
Anul acesta la ,,Expo Apa’’ s-au reunit peste 90 de expozanţi, respectiv: companii de apă, formatori de specialişti, importatori şi producători de echipamente tehnice şi de laborator. Manifestarea a coincis cu aniversarea a 20 de ani de existenţă a Asociaţiei Române a Apei (A.R.A.), al cărei preşedinte este directorul general al S.C. RAJA S.A. Constanţa, Felix Stroe. În calitate de gazdă, Felix Stroe, a deschis lucrările expoziţiei.

Programul manifestărilor a cuprins mai multe activități şi expoziții de utilaje, echipamente și tehnologii de tratare a apei și apelor uzate, conferințe, seminarii și mese rotunde. Printre invitații dezbaterilor s-au numărat: reprezentanți ai autorităților centrale și locale, precum și cei ai Uniunii Europene și ai instituțiilor financiare internaționale (Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială), invitați din mediul academic, operatori ai serviciilor de alimentare cu apă și canalizare din România.

În cadrul ,,EXPO APA’’ 2015, ABA Olt împreună cu Comitetul Teritorial Olt-Jiu au organizat un stand pentru prezentare postere, broșuri, rollup-uri şi videoproiecţii cu diferite activităţi în domeniu. Reprezentanții ABA Olt au oferit informații în domeniu atât vizitatorilor cât și reprezentanților companiilor participante. La deschiderea oficială a evenimentului au participat și miniștrii Mediului, Finantelor și Proiectelor Europene, care au prezentat informații legate de investiții, finanțarea proiectelor în domeniul apei și posibila reducere a T.V.A. la apă, la 9%.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, avertizează: „Va fi o secetă pedologică (rezerva de apă din sol are valori scăzute), în această vară !”

 T.V.A. la apă de 9%

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a fost cel care a adus o veste bună la ediţia din acest an a Expo Apa. „Ca şi finanţare, P.O.S. Mediu a beneficiat de fonduri substanţiale şi vom reuşi, cu siguranţă, să cheltuim şi fondurile pe exerciţiul bugetar 2014 – 2020. Baza este la operatorii de apă şi sper că ei vor avea un grad ridicat de absorbţie“, a spus ministrul de Finanţe. Despre o posibilă reducere a T.V.A. la apă, la 9%, oficialul de la Finanţe a dat asigurări că discuţiile sunt avansate şi, chiar dacă în proiectul de modificare a Codului Fiscal, care se află pe masa Parlamentului, măsură nu a fost încă inclusă, cu siguranţă acest lucru se va realiza până la sfârşitul anului. Subiectul T.V.A. la apă a fost atins şi de către Felix Stroe: „Ne putem cumpăra mai rar o cămaşă, ne putem plimba mai rar cu autoturismul, ne putem duce pantofii la reparat mai rar, dar nu putem renunţa la apă. Apa este ingredientul care concură la prepararea alimentelor, asigură recolte agricole consistente şi trebuie să fie pe masa noastră zi de zi. Sper ca, anul acesta, să găsim o cale de rezolvare în această privinţă. Apa ar trebui să aibă T.V.A. zero, dacă se poate. Am găsit sprijin la prim-ministru, la ministrul Finanţelor Publice şi sperăm ca, până la finalul anului, să rezolvăm această problemă“.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.