52 total views

BCE a devenit prima bancă centrală care taxează depozitele băncilor comerciale şi le asigură finanţare ieftină de 400 mld. euro cu condiţia ca banii să ajungă la IMM-uri

Banca Centrală Europeană a lansat ieri un experiment fără precedent la scară continentală reducând toate dobânzile principale, dintre care pe cea de referinţă la nivelul minim record de 0,15% şi pe cea pentru depozite la -0,1%, ceea ce înseamnă că băncile plătesc ca să-şi păstreze banii la BCE. 

De asemenea, gardianul zonei euro va asigura băncilor comerciale finanţare ultraieftină de până la 400 de miliarde de euro cu condiţia ca banii să ajungă la întreprinderile mici şi mijlocii. Scopul acestor măsuri este de a forţa sistemul bancar să crediteze economia reală, de a stimula inflaţia şi de a slăbi euro pentru a face mai competitive exporturile economiilor mai slabe din zona euro.

Bursele de acţiuni au reacţionat la deciziile BCE cu creşteri, euro s-a depreciat, în timp ce costurile de finanţare ale Spaniei, Italiei, Greciei şi Irlandei au scăzut. Irlanda se finanţează de pe pieţe mai ieftin decât Statele Unite.

BCE a redus dobânda de politică monetară, adică pe cea a operaţiunilor de refinanţare, de la 0,25%, nivel la care rămăsese din luna noiembrie a anului trecut, la 0,15%, pe cea pentru depozite de la 0% la -0,1%, iar dobânda pentru facilitatea marginală de creditare de la 0,75% la 0,4%.

Sute de miliarde de euro pentru economia reală

De asemenea, consiliul guvernator al instituţiei a convenit, în unanimitate, derularea de operaţiuni masive de refinanţare pe termen lung pentru a mări puterea de creditare a băncilor către IMM-uri. BCE va pune la bătaie în total 400 de miliarde de euro, la un preţ cu doar 10 puncte de bază mai mare decât dobânda de refinanţare, acum la 0,15%. Băncile se vor putea împrumuta cu până la 7% din valoarea totală a creditelor acordate sectoarelor nefinanciare ale economiei. Cu aproximativ 1.000 de miliarde de euro puşi la dispoziţia băncilor prin astfel de operaţiuni în timpul crizei, BCE a prevenit îngheţarea pieţei de creditare interbancare, însă atunci banii nu au ajuns în economie. De această dată băncile nu vor putea folosi fondurile BCE pentru a cumpăra obligaţiuni guvernamentale, ci doar pentru a finanţa IMM-urile.

În plus, consiliul a decis suspendarea „sterilizării“ achiziţiilor de obligaţiuni derulate în timpul crizei zonei euro şi să pregătească terenul pentru achiziţii de instrumente financiare garantate cu active, a declarat preşedintele instituţiei, Mario Draghi.

BCE a revizuit prognozele economice, iar Draghi a avertizat că există în continuare riscuri. Instituţia se aşteaptă ca economia zonei euro să crească anul acesta cu 1%, faţă de 1,2% cât estima anterior, însă şi-a îmbunătăţit proiecţia de creştere pentru anul viitor de la 1,5% la 1,7%.

Aducerea dobânzii pentru depozite în teritoriul negativ este un pas fără precedent pentru o bancă centrală de talia BCE. În teorie, dobânda negativă va descuraja băncile să-şi protejeze rezervele la BCE şi le va forţa să-şi dea banii cu împrumut altor bănci, care la rândul lor ar injecta lichiditatea în economia reală. Economia zonei euro depinde puternic de creditarea pentru finanţarea investiţiilor şi crearea de locuri de muncă. De asemenea, dobânzile negative fac ca activele denominate în euro să fie mai puţin atractive şi vor deprecia euro. Riscul cel mai evident este ca băncile să transmită clienţilor costurile suplimentare sau să păstreze banii, în formă fizică, în seifuri, potrivit The Wall Street Journal.

continuarea pe zf.ro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.