Loading

Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual în data de 22 martie și are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din anul 1993.

1.3Cu această ocazie, Administrația Bazinală de Apă Olt cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a Administraţiei Naţionale „Apele Române a organizat în perioada 18- 23 martie  2016,  o serie de acţiuni menite să conştientizeze importanţa şi ponderea pe care o are apa în viaţa fiecăruia- acţiuni educative în şcoli  de conştientizare a importanţei calităţii apei şi conservării resurselor de apă. Totodată, cu acest prilej, s-a reluat campania <<Să păstrăm apele curate>>, campanie iniţiată în anul 2008.

Vineri, 18 martie, a avut loc ședința Comitetului de Bazin Olt care a reunit reprezentanții Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prefecturilor, primăriilor, consiliilor judeţene şi agenţilor economici din bazinul hidrografic Olt. Şedinţa a fost prezidată de Prefectul Judeţului Vâlcea, domnul DumitruNicu Cornoiu, în calitate de preşedinte al Comitetului de Bazin Olt. Pe ordinea de zi a fost prezentat _Planul de Management al Riscului la Inundaţii care are în vedere toate aspectele gestionării riscului la inundaţii axându-se pe prevenirea, protecţia,  pregătirea, inclusiv prognozele  de inundații și sistemele de avertizare, luând în considerare caracteristicile unui anumit bazin sau subbazin hidrografic.

4La finalul ședinței,  reprezentanţii Comitetului de Bazin Olt au fost plăcut surprinși de un copil de numai trei ani și 10 luni, Victor Mihai Văduva. El a recitat o poezie prin  care a  arătat cât de importantă este apa pentru omenire.

Seria manifestărilor organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Apei a continuat în perioada 21-23 martie cu evenimente de conștientizare care s-au desfășurat în incinta instituției Școlii Gimnaziale nr.5, cu elevii clasei pregatitoare, îndrumați de doamna profesoară Camelia Mitan ; clasa a II-a C, prof. Diana Ciobanu ; clasa I B, prof. Floriana Grigore și clasa a IV-a C, prof. Doris Pleanta.

2Cei mici au realizat lucrări în care au arătat, într-un stil propriu,  ce știu despre apă, au pictat, au construit machete, au creat obiecte de decor,  toate având ca temă: APA. La finalul ACTIVITĂŢILOR, copiilor le-au fost înmânate: diplome, pixuri personalizate, cărticele cu peripețiile peștișorului Ovi ,, Ovi își face prieteni noi’’ și dulciuri, pentru implicarea în evenimentele dedicate Zilei Mondiale a Apei.

5Pe 22 martie, la sediul ABA Olt, s-a  desfășurat o acțiune cu participarea elevilor de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, coordonați de profesorul Lalu Jany și un grup de cercetași de la Organizația Națională „Cercetașii României” îndrumați de liderii Centrului Local „Mircea cel Bătrân”, Nicolae Almași și Gabriel Petria. De asemenea, l-am avut prezent la această acțiune pe reprezentantul Centrului Local „Baden Powell” București, Iuliu Popovici.

Manifestările dedicate acestui eveniment vor continua cu  acţiuni de ecologizare (în întreg bazinul hidrografic Olt), cu participarea angajaţilor sistemelor de gospodărire a apelor din subordinea ABA Olt.

6

 

 

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.