Loading

Marele premiu e în valoare de 1.000 de euro. 70 de elevi pianişti vor încerca să dea tot ce e mai bun din ei, în acest weekend, pentru a pune mâna pe bani şi pe trofeu.

De astăzi, până pe 2 iunie, la Râmnicu Vâlcea, se desfăşoară Concursul Internaţional de Pian Irina Şaţchi, ediţia a VI-a. Concursul se adresează atât tinerilor pianişti din Şcolile Populare de Artă şi învăţământ privat, cât şi celor din învăţământul vocaţional. „S-au înscris 70 de concurenţi din Râmnicu Vâlcea, Alexandria, Medgidia,  Târgovişte, Piteşti, Giurgiu, Ploieşti, Craiova, Bucureşti, Chiajna, Galaţi, Cluj Napoca, Turnu Măgurele şi Bacău. Ei se vor întrece în cadrul  celor trei secţiuni  prevăzute în regulament. Ca noutate, anul acesta a fost adăugată în concurs, o nouă secţiune, ansamblul la 4 mâini ”, a declarat Doina Gănescu, directorul Şcolii Populare de Arte din Râmnicu Vâlcea.

Pianista Luiza Borac semnează în caietul program

În fiecare an este consemnat în caietul-program al concursului un text semnat de cei ce au cunoscut-o pe marea pianistă Irina Şaţchi, pe care i-a îndrumat şi care, peste ani, au devenit artişti de valoare ai României. Anul acesta cuvântul este semnat de Luiza Borac, pianista de renume internaţional. „În aceste zile de sărbătoare a muzicii, concursul de pian Irina Şaţchi  onorează amintirea unei mari doamne a pianului românesc. O făptură mică şi firavă, dar înzestrată cu o energie ieşită din comun şi cu o muncă neobosită de a transforma oraşul Râmnicu Vâlcea într-un centru muzical, profesoara Irina Şaţchi a crescut generaţii de pianişti şi a îmbogăţit viaţa muzicală a oraşului prin înfiinţarea Festivalului Tinere Talente şi a Cursurilor Muzicale de Vară. Personalitate puternică, dar şi foarte generoasă, după primii trei ani de pian, domnişoara Şatchi a insistat ca eu să merg imediat la Bucureşti, la Liceul de Muzică George Enescu pentru a-mi continua acolo studiile pianistice. Acesta a fost un moment crucial în drumul meu muzical pe care doamna Irina Satchi l-a încurajat cu un elan deosebit. Şi în aceste zile, gândurile mele se îndreaptă din nou, cu dragoste şi recunoştinţă  către profesoara mea, Irina Şaţchi”, spune pianista Luiza Borac.

Câştigătorul din 2012 deschide concursul

Concursul se va deschide cu un microrecital susţinut de către câştigătorul ediţiei anterioare a trofeului Irina Şaţchi, tânărul pianist Michael Gay din Focşani, îndrumat de profesorul Gabriela Enăşescu. Concursul se deschide, astăzi, la ora 14.00 prin acest microrecital şi va continua cu evoluţia participanţilor din Şcolile Populare de Arte. Sâmbătă, 1 iunie, se va continua cu tinerii din învăţământul privat, secţiunea la 4 mâini şi concurenţii din învăţământul vocaţional. Seara, la ora 18.30 va avea loc întâlnirea concurenţilor cu membrii juriului la care sunt invitaţi profesorii şi părinţii însoţitori. Duminică, 2 iunie, ora 11.00 concursul se va încheia cu premierea concurenţilor şi gala laureaţilor la Filarmonica de Stat Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea. „Marele premiu, Irina Şaţchi, în valoare de 1.000 euro va fi oferit de Clubul Rotary Râmnicu Vâlcea. Trofeul concursului realizat în atelierul de ceramică al Şcolii Populare de Artă, de profesorul Corina Stanciu, artist plastic, are  de asemenea, o mare valoare artistică, dar şi materială. Se vor mai acorda premii, menţiuni şi premii speciale pentru fiecare secţiune din concurs ”, a mai precizat Doina Gănescu. Preşedintele juriului este conf.univ.dr. Viniciu Moroianu, pianist concertist. Membrii juriului  sunt: prof.univ.dr. Lavinia Coman, lect.univ.dr. Carmen Enescu-Botezatu şi prof.dr. Camelia Pavlenco.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.