394 total views

Managerii lor se opun vehement intenţiei operatorului de salubritate de a amenja o staţie de sortare a deşeurilor în imediata lor vecinătate şi contestă rigurozitatea avizelor şi autorizaţiilor eliberate de autorităţile locale

Zece societăţi comerciale vâlcene importante, care au sediile în zona Râureni din Râmnicu Vâlcea, în vecinătatea terenului pe care prietenii Romprest Energy de la New Recycling SRL Drăgășani vrea să înfiinţeze o staţie de sortare a deşeurilor colectate din municipiu, contestă vehement decizia autorităţlor locale de a da avize şi autorizaţii acestei iniţiative. Reprezentanţii lor ameninţă chiar că se vor sindicaliza şi vor face toate demersurile legale pentru a împiedica apariţia, în opinia lor, a unui veritabil focar de infecţie care ar pune în pericol sănătatea propriilor angajaţi şi ar afecta imaginea afacerilor lor. Marmobica SRL, Govora SA, ProImsat, SC Industrial Montaj Grup (IMG) SRL, Darvari SRL, Bica SRL, Electro Grup Aparataj SA, SC Uzina Mecanică SA şi Vilmar SA sunt societăţile care se opun amenajării staţiei de sortare pe un teren închiriat de Romprest de la filiala locală a TMUCB SA, societate care se află în procedură de insovenţă cu şanse minime de redresare.

Firmele îşi protejează cei 4.000 de angajaţi, dar şi utilajele şi activităţile

“Înţeleg că s-a obţinut o autorizaţie de construcţie. Ideea este că acest demers antreprenorial al Romprest sau Rom Energy, oricare dintre ele este, afectează direct activitatea a opt societăţi comerciale. În total sunt chiar zece societăţi afectate şi însumează peste 4.000 de angajaţi. În fapt, ele reprezintă aproape 90% din totalul angajaţilor care există pe platforma chimică Govora. Noi contribuim cu sume considerabile la Bugetul Statului, una dintre aceste societăţi aplicând recent pentru un Program Operaţional Sectorial finanţat de comunitatea europeană. Prezentţa unei staţii de sortare, ca chestiune de oportunitate, contravine intereselor acestor societăţi comerciale. În plus, există aspecte de legalitate care pun sub semnul întrebării, până la un moment dat, obţinerea autorizaţiilor. Inclusiv oportunitatea acestui demers antreprenorial este pus la îndoială chiar de către cele zece societăţi comerciale care s-u prezentat. Este foarte greu să convingi zece societăţi cu 4.000 de oameni că ei trebuie să muncească şi să fie expuşi unor boli pe care şoarecii şi şobolanii le-au adus şi care au decimat Europa în secolele al şaisprezecelea şi al şaptesprezecelea. Nu mai vrem aşa ceva. Este foarte important chiar şi pentru Oltchim. Într-un eventual demers de privatizare al acestei societăţi, oricare investitor îşi va pune problema dacă utilajele, oamenii care vor lucra în noua societate vor accepta să lucreze lângă o staţie de gunoi. Glina este un exemplu elocvent de situaţie care a marcat societatea în acest sens. Nu dorim ca societatea să fie astfel fracţionată de un demers antreprenorial. Înţelegem că societatea (Romprest – n.r.) este într-un contract cu municipalitatea, dar asta nu înseamnă că nu pot exista şi alte demersuri prin care să nu se caute şi să se găsească o altă locaţie. Înţelegem că Romprestul ar dori curent tras, apă, canalizare, betoane, toate lucrurile acestea pe care să le ia doar în chirie. Problema este că se încalcă dreptul de proprietate fără acordul nostru. Govora SA are un drum care este pe proprietatea pe care vecinii TMUCB şi noi (IMG – n.r.) îl folosim pentru că, odată cu contractul de privatizare prin MEBO, terenurile acestea au fost date către societăţi cu scop de a se continua activitatea de construcţii, nu cu scop de a se face groapă de gunoi”, ne-a declarat Eugen Prundeanu, managerul IMG SRL.

Manager IMG: “Există un real risc de securitate a mediului care nu a fost analizat”

Prundeanu mai susţine că reprezentanţii Romprest nu au discutat niciodată cu managerii societăţilor vecine despre intenţia de a amenaja staţia de sortare a deşeurilor la Râureni. “Nu există nicio garanţie că, având în vedere situaţia critică a acestei societăţi, noii proprietari ai TMUCB îşi vor da acordul ca Romprest să utilizeze acest spaţiu în chirie pentru a face o staţie de sortare. Am început sindicalizarea cu primul pas, cel al consultării cu cele zece societăţi comerciale. Astăzi (marţi, 21 februarie – n.r.) s-au finalizat. Vom depune către instituţiile abilitate cereri de verificare a documentelor (avizul dat de Agenţia de Mediu şi autorizaţia de construcţie dată de Primăria Râmnicu Vâlcea – n.r.) şi le vom contesta în instanţă. Au fost deja convocaţi patru avocaţi pentru acest demers ce va demara în maxim şapte zile. (…) Gândiţi-vă că staţia va trebui să proceseze 800 de tone de deşeuri pe zi. La o împărţire simplă, asta înseamnă 40 de camioane care vor afecta circulaţia pe un drum şi aşa foarte îngust. Mai este şi problema că aici, în zonă, se produc echipamente speciale şi că există un real risc de securitate a mediului care nu a fost analizat şi nici Romprestul nu a anunţat societăţile comerciale de aici. Ceea ce ştiu sigur este că niciunul dintre cei zece manageri ai societăţilor comerciale importante amintite de mine nu au fost consultaţi”, a adăugat Eugen Prundeanu.

Anunţ oscur într-un ziar local, în loc de înştiinţare publică riguroasă

Toţi managerii societăţilor vecine cu staţia de sortare a deşeurilor pe care prietenii Romprest-ului vor să o amenajeze susţin categoric că nu sunt de acord cu această iniţiativă antreprenorială şi că nu au fost consultaţi.

“Concret vă spun că nu mi se pare corect să vină cu gunoiul acolo unde oamenii au birouri şi unde stau şi îşi petrec foarte mult timp la serviciu. Ştiu sigur că vor apărea muşte, şobolani, mirosuri urâte ceea ce va crea un real disconfort în plus faţă de cel existent deja, pentru că ne situăm într-o zonă industrială. Exclus să fi fost consultat de cei de la Romprest, nici măcar ca vecini, niciodată! Am contactat o firmă din Germania care să vină şi să facă un studiu de mediu aici. Cred că ştiu cum au procedat ca să poată susţine că au înştiinţat public despre intenţia lor. Într-un colţ ascuns de ziar au publicat un anunţ. Nimeni nu a văzut ziarul şi ăsta nu e un nimic, este un lucru foarte important. Eu mă ştiu foarte bine cu conducerea Romprestului, nu am nimic cu ei, avem parteneriate diferite. Însă, cu tot respectul pe care îl port dumnealor, să faci o staţie de sortare a gunoiului sub nasul unor vecini fără măcar să le ceri acordul nu sunt de acord. În certificatul de urbanism, primăria trebuia să ceară acordul vecinilor, aşa cum mi-a cerut şi mie când am construit o hală să cer acordul Oltchim, spre exemplu….” a subliniat şi Virgil Ilie Bică, managerul Marmobica SRL şi Bica SRL.

“Nimeni nu-şi doreşte să fie vecin cu cineva care lucrează cu gunoiul. Vă daţi seama ce probleme sunt de mediu şi că ne distrug drumul, maşinile, gardurile. Drumul pe care ar trebui să treacă să ajungă la staţie este proprietatea Govora SA. Au încercat şi la noi, acum un an, să vină să închirieze platforma noastră şi nu am fost de acord. Nu ne-au consultat când au decis să facă staţia aici, lângă noi”, ne-a declarat şi Dan Georgescu, managerul SC Govora SA.

Gutău: “Alternativa e să le punem noi la dispoziţie o staţie de sortare”

În aceste condiţii, singura instituţie care poate detensiona situaţia creată rămâne tot Primăria Râmnicu Vâlcea, care a eliberat recent autorizaţiile de amplasament şi de construcţie celor de la Romprest. Primarul Mircia Gutău susţine el doar le-a dat o idee celor de la Romprest unde ar putea să-şi amplaseze staţia de sortare atunci când a indicat platforma TMUCB şi că, dacă au obţinut avizul de mediu, municipalitatea nu se putea opune eliberării autorizaţiilor solicitate.

“E treaba lor. Eu nu am ce face. Noi am zis să găsim cât mai repede o soluţie pentru că, aşa cum ştiţi, pe vechiul contract, am pierdut un proces de 11 miliarde de lei vechi şi suntem în situaţia să mai pierdem încă 20 de miliarde (din cauza includerii costului transportului gunoiului la Bucureşti – n.r.). Şi am spus să facă acolo staţia. Atâta timp cât au luat aviz de la mediu, restul e apă de ploaie. Pot să facă sindicat. Eu le-am dat doar ideea celor de la Romprest unde să amplaseze, adică unde pot obţine aviz de mediu. Ei au încercat mai multe variante, ultima oară au încercat şi pe la Bujoreni, dar nu li s-a dat aviz de mediu. Acolo (la Râureni – n.r.) li s-a dat avizul de mediu. Alte detalii trebuie să le solicitaţi celor de la Agenţia de Mediu, deşi nu cred că au dat avizul aşa, pe ochi frumoşi. Mie îmi place când se constată o problemă, să vină cineva cu o altă variantă. Ei, Romprest trebuie să vină, dar dacă a fost contractul prost încheiat, eu nu am nicio pârghie să-i scot afară. Adevărul este că primăria s-a angajat prin contractul încheiat că le face sau le pune la dispoziţie o staţie de sortare. Ăsta e adevărul şi de-aia am pierdut procesul. Luaţi contractul şi uitaţi-vă în el.”, susţine Mircia Gutău.

Petre Cazan: “Primăria va câştiga apelul împtriva sentinței favorabile Romprest”

În altă ordine de idei, municipalitatea încă aşteaptă motivarea sentinţei prin care Tribunalul Vâlcea a dat câştig de cauză Romprest în privinţa majorării preţului perceput pentru colectarea deşeurilor. “Eu am încercat să economisim din bani. Dar se pare că nu vom putea face acest lucru din cauza contractului. Nici să-i scoatem nu putem, pentru că vom pierde în continuare în instanţă. E adevărat că nu am primit încă motivarea instanţei pentru decizia prin care au dat câştig de cauză Romprest în procesul cu noi, deşi au trecut două luni. Nu mai ştii ce e în instanţele astea, la ce e în România…”, explică Mircia Gutău.

Petre Cazan, jurist şef al primăriei, este însă de altă părere, optimismul directorului executiv fiind în total contrast cu atitudinea edilului Râmnicului.

“Nu am înregistrat contestaţia încă pentru că instanţa nu ne-a comunicat hotărârea completă, cu motivarea, pe portalul instanței fiind publicată doar soluţia. Probabil că nu ştiu cum să o motiveze acum, mai ales că raportul de expertiză ne era favorabil nouă, primăriei. Şi eu sunt curios cum o vor motiva, urmăzim zilnic acest lucru de mai bine de două luni de zile. Nici nu se pune problema să nu o contestăm, mai ales că din punctul nostru de vedere este o hotărâre proastă. Trebuia mai întâi să se facă o expertiză, dacă a noastră nu a fost bună. Din punctul meu de vedere vom şi câştiga la Piteşti (Curtea de Apel Piteşti – n.r.) sau cel puţin hotărârea va fi casată şi va continua probatoriul la Piteşti, în funcţie de cum va dispune instanţa”. (A.P si C.D.)

În stadiul de recurs, pe rolul Tribunalului Vâlcea există încă un proces prin care Romprest încearcă să oblige Primăria să accepte plata în plus şi a costului transportului până la Bucureşti, la groapa de gunoi de la Chiajna, tot din cauză că, neexistând o staţie de sortare pusă la dispoziţia operatorului de salubrizare, nu poate fi dus gunoiul nesortat la groapa de la Feţeni.

Nota Redactiei – Articol actualizat

Pe aceeasi tema cititi si

Staţie de sortare a deşeurilor în Bujoreni, fără ca locuitorii să ştie!

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.