161 total views

Învierea celor vii

La marginea pantei abrupte/La un han s-a oprit un străin/Era trist şi avea hainele rupte/Şi pe masă o cană cu vin. /Mi-amintesc de o vară fierbinte/De-o pădure cu muguri pe ram/Mi-amintesc de prieteni şi de iubită/Şi de-o casă cu mama la geam./Am ajuns la un han pe o stancă/Să-mi înec tot amarul nu pot/Şi mă-ntreb dacă râpa e adancă/Să m-arunc azi cu jale cu tot.

Am găsit potrivit să încep al treilea fragment al povestirii ai cărei eroi sunt tinerii din organizaţia “Curcubeul” tot cu versuri şi tot din ciclul “Vârf Carpatin”. Sunt şi acestea versurile unui cântec, un cântec trist despre povara singurătăţii şi suferinţa pe care minunata creaţie a lui Dumnezeu care este omul, le poate îndura. Privesc în urmă şi imi amintesc că i-am cunoscut pe cei trei luptători dar nu am avut cunoştinţă câtuşi de puţin despre lupta şi zbuciumul lor. Pentru că au fost şi după ieşirea din închisoare în anul 1964, urmăriţi permanent de Securitate, trăind sentimentul deznădejdii şi al vieţii irosite pentru singurul motiv că nu au fost de acord cu un sistem social-politic totalitar şi au luptat împotriva acestuia. Au fost mai mereu izolaţi, cunoştinţele, prietenii, uneori chiar rudele i-au evitat (…să le acordăm circumstanţe?!..), de teamă, pentru a nu avea la rândul lor probleme cu organele de represiune. Vom mai amâna un pic dezvăluirea numelor acestor eroi, aproape anonimi, ai luptei anticomuniste, oameni care nu şi-au abandonat crezul şi speranţa că idealul pentru care şi-au dat ani din viaţă se va implini. Aş vrea să pot constata că oamenii aceştia au trăit din plin momentul căderii regimului comunist şi s-au bucurat pentru ceea ce nu se mai întâmpla. Cît de mult se potriveşte cu trista lor poveste, convingerea lui Nicolae Steinhadt că “Uimitoarea minune a lui Hristos, nu e atât învierea celor morţi, cât învierea celor vii. Exemplul lui Zaheu, trecut de la întuneric, robie, deznădejde şi păcătoşenie, la libertate, lumină şi bucurie”.

Conspirativitatea

Grupul stabilise în cele mai mici amănunte regulile luptei sale. Între acestea cea mai important era păstrarea secretului şi conspirativitatea. De la început au avut în vedere atragerea în grup şi a altor tineri cu privire la care vor constata “că năzuiesc cu hotărâre să lupte” iar propunerile de a intra în grup se făceau în mod secret urmând ca noii luptători “să fie primiţi în organizaţie după o drastică verificare prealabilă”.
Fiecare luptător avea nume conspirativ iar sarcinile erau împărţite astfel încât dacă unul dintre membrii organizaţiei ar fi căzut în mâinile Securităţii să ştie cât mai puţine lucruri despre ceilalţi şi despre activitatea organizaţiei. Documentele de constituire, jurământul, planul de luptă şi celelalte acte ale organizaţiei erau păstrate de un singur luptător care le-a depus într-un loc numai de el ştiut. În cazul în care lupta înceta, documentele urmau “să fie scoase la iveală numai după eliberaea României”

Formele de luptă

În istoriografia românească contemporană, lupta anticomunistă pare să fie încă un subiect tabu, atât lupta armată cât şi simpla împotrivire, dezacordul cu politica partidului comunist sau lupta cu mijloace paşnice cum este cazul organizaţiei “Curcubeul”. În limita posibilităţilor lor de luptă, fără a folosi arme de foc sau arme albe, tinerii din grupul “Curcubeul” şi-au stabilit umătoarele forme de luptă:
– Educarea cetăţenilor în mod secret de a nu se angaja cu orice preţ în formele socialiste de viaţă;
– Răspândirea de afişe prin care se va trezi conştiinţa naţională a locuitorilor din raza de luptă;
– Lupta împotriva participării locuitorilor la sărbătorile aşa-zise patriotice ale comuniştilor;
– Înfricoşarea prin diferite forme secrete a conducătorilor comunişti şi a acelora care au îmbrăţişat sau îmbrăţişează ideile lor;
– Afişarea de articole la locuri vizibile cu ocazia marilor sărbători ale neamului nostru (24 Ianuarie, 10 Mai, Înălţarea -Ziua Eroilor)
– În preajma alegerilor, locuitorii vor fi educaţi pentru a nu da votul înrobitorilor;
(Va urma) Al. Munteanu

 

 

 

 

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.