Loading

Angajaţii Oltchim au dat din nou în clocot şi  cer intervenţia premierului Victor Ponta, o doleanţă îndeplinită pe jumătate, singurul oficial disponibil s-a dovedit a fi ministrul Economiei Varujan Vosganian, care a anunţat că va vizita platforma chimică în cursul zilei de vineri, 5 iulie. Ministrul nu s-ar fi deplasat la Vâlcea dacă chimiştii nu şi-ar fi  vărsat nervii pe prefectul Mircea Nadolu ieri 4 iulie. Angajaţii combinatului au încetat  lucrul la ora 8.00 şi au ieşit în faţa pavilionului administrativ al societăţii pentru a-şi striga nemulţumirile, în lipsa unei alte autorităţi aceştia l-au luat la fugă pe prefectul judeţului. Aceştia susţin că nu şi-au primit  lichidarea pe luna mai, 10 % din lichidarea pe aprilie, tichete de masă şi bani pentru decontarea transportului. Nemulţumiţii au cerut intervenţia  premierului Victor Ponta, neştiind că acesta şi-a exprimat deja nemulţumirea faţă de manifestaţiile organizate. Ministrul Economiei Varujan Vosganian susţinea în şedinţa de guvern de ieri  că angajaţii fac gură degeaba deoarece el a plătit salariile la zi, singura restanţă fiind de cel mult două săptămâni.

Zi neagră pentru prefectul Mircea Nadolu

Angajaţii de la Oltchim l-au fugărit prin curtea combinatului din cauza măsurilor de privatizare luate de Guvernul Ponta. Oamenii susţin că nu şi-au  primit  lichidarea pe luna mai, 10 % din lichidarea pe aprilie, tichete de masă şi bani pentru decontarea transportului. Zilele trecute au aflat  că actuala conducere a combinatului nu mai are  fonduri   pentru plata salariilor, doar pentru plata a 50 % din lichidarea pe luna mai.  Conducerea societăţii a solicitat total inutil prezenţa prefectului Nadolu în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, în condiţiile în care Oltchimul este condus de un administrator judiciar. Acesta a fost nevoit să facă cale întoarsă în momentul când oamenii au început să-l huiduie şi s-au îndreptat ameninţător spre maşina în care se afla.   Pentru că reprezentantul Guvernului în judeţul Vâlcea s-a oprit în curtea altei societăţi de pe platforma chimică, protestatarii au mers după prefect. Oamenii au ameninţat că răstoarnă maşina prefectului Mircea Nadolu dacă acesta nu coboară şi nu merge cu ei, pe jos, înapoi la Oltchim.   Conflictul s-a agravat în momentul în care li s-a refuzat accesul la  discuţiile dintre prefect şi conducerea Oltchim, moment în care salariaţii au forţat intrarea în pavilionul administrativ al societăţii.  Sindicatele au transmis Guvernului, prin prefectul Mircea Nadolu, o listă cu revendicări.
“Cerem demiterea actualei conduceri a Oltchim şi a administratorului judiciar şi numirea unor persoane competente care să repună în funcţiune combinatul. Avem nevoie pentru aceste lucruri şi de implicarea guvernamentală. În momentul de faţă, salariaţii Oltchim consideră că numai cu implicarea primului ministru Victor Ponta, se pot rezolva problemele Oltchim”, declară Mihai Diculoiu, lider Sindicatul Liber Oltchim.
.  Din luna septembrie a anului trecut, combinatul funcţionează sub 10% din capacitate, cu toate acestea ministrul Varujan Vosganian a anunţat o producţie de 33% pentru a cosmetiza dezastrul managerial impus de Guvernul Ponta.
“Am reuşit să plătesc salariile la zi, singura restanţă e de acum două săptămâni. Persoanele disponibilizate vor primi timp de un an sau chiar doi salariul mediu pe economiei. După ce vor fi disponibilizaţi, cei care se apropie de pensie vor primi venitul mediu. Pentru ceilalţi, am vorbit deja cu doamna ministru Mariana Câmpeanu pentru asigurarea programelor de reconversie profesională. Eu însumi am continuat această politică. Salariaţii au fost păstraţi integral. Aveam de ales, ori continuăm această activitate, ori căutăm o formulă de natură tehnică pentru a-l salva. Să lucrezi la capacitate de 25-30% şi să ţii personal ca şi cum ar lucra la o capacitate de 100% e ilogic. Până acum am reuşit  să plătesc salariile la zi, singura restanţă e de acum două săptămâni”, a adăugat Varujan Vosganian.

 Ponta pune tunul pe liderii de sindicat

Premierul Victor Ponta le-a auzit doleanţele la televizor şi a acţionat pe măsură, l-a delegat pe ministrul  Economiei, liberalul Varujan Vosganian, să-i ia la bani mărunţi pe liderii de sindicat care au furat cot la cot cu managerul Constantin Roibu şi acum incită muncitorii la violenţe de stradă.
,, Domnule ministru, cum mai staţi cu Oltchimul? Nu au fost destul în concediu, şefii ăia de sindicat? Că ei muncesc la televiziuni, ei nu muncesc în altă parte… Le plătim şi concediul?
Varujan Vosganian a declarat  că face tot posibilul să menţină pacea socială în zonă, chiar şi o vizită  de lucru pe platforma chimică, :,, Domnule prim-ministru, faptul că o companie cu aproape un miliard de euro datorii şi insolvenţă a respectat drepturile între contractul colectiv şi a onorat şi tichetele de masă, şi cheltuielile de transport, şi va onora şi aceste obligaţii, arată că noi am respectat înţelegerile sindicale şi că dorim să fie pace socială. Mâine ( 5 iulie ) am să mă duc la Oltchim, o să fac o prezentare cu privire la perspective. În luna iulie, din punct de vedere tehnic, Oltchimul se echilibrează. Producţia a crescut substanţial în ultimele cinci luni. Practic, am crescut de două ori şi jumătate. Salariile sunt date pentru tot personalul până la sfârşitul lunii mai, cu o foarte mică restanţă. Am plătit şi tichete de masă, şi costul cu transportul, şi mă duc mâine acolo ca să prezint perspectivele, inclusiv posibile finanţări. Suntem deja la nivelul în care Oltchim redevine bancabil. Suntem în discuţie cu câteva bănci pentru a dobândi linii de finanţare şi semnalele sunt încurajatoare, astfel încât din luna iulie putem readuce pe linia de plutire Oltchim. Procedurile care sunt în termen ne pot duce ca la sfârşitul lui august, începutul lui septembrie, să-l pregătim şi pentru privatizare. Au fost nişte mici incidente, e vorba de faptul că persoanele disponibilizate, unele dintre ele, solicită şi plata concediilor aferente perioadei din anul acesta în care nu au lucrat. O să plătim şi aceste concedii, acesta a fost subiectul litigiului…”, a precizat Vosganian.
Victor Ponta a replicat că va respecta înţelegerile sindicale până la un punct: ,, Da, nu, respectăm, dar până la un punct. Deci, domnii ăia, şefii de sindicat, prietenii lui Roibu, care au adus societatea în faliment şi acum stau la televizor, le plătim şi concediul, acum? Ca să ştie tot poporul ce plătim şi să ştie de ce manifestă. Nu, spuneţi-ne, ca să înţelegem şi noi, că… », a punctat premierul.

Angajaţii de la Oltchim acuzaţi că cer salarii nesimţite

Varujan Vosganian a confirmat faptul că vrea nu vrea până în toamnă va fi obligat să suporte toate manifestaţiile sindicaliştilor pentru păstrarea păcii sociale, chiar dacă va fi obligat să ofere salarii mai mari decât celorlalţi disponibilizaţi din România. După septembrie, Dumnezeu cu mila!
,, Da, e vorba de faptul că 1.000 de persoane care au fost disponibilizate şi care vor primi protecţia maximă oferită de lege, adică vor primi salariul mediu pe economie brut, între un an şi doi ani, care, vă spun, este mai mare decât ce primesc multe, multe ministere, ca medie salarială. Deci, Ministerul Culturii, Educaţiei sau Economiei primesc mai puţin pe lună ca medie decât primesc persoanele disponibilizate la Oltchim şi media salarială este aproape dublă faţă de salariul mediu pe economie. Dar asta este situaţia, noi vrem să respectăm toate aceste înţelegeri, şi, pentru că legea oferă acest drept salariaţilor disponibilizaţi, noi vrem să respectăm până la capăt toate aceste lucruri. Aşadar, în această privinţă, domnule prim-ministru, noi avem două opţiuni acolo: unu – să-l ţinem în viaţă, să fie pe linia de plutire, şi doi – să avem pacea socială. Şi până în septembrie vrem să îndeplinim aceste două obiective. Astea sunt motivele pentru care mâine ( 5 iulie ) merg acolo, ca să mă întâlnesc cu administraţia locală, cu sindicatele, cu conducerea, merg împreună cu administratorii judiciari şi sper să convingem pe toată lumea că Oltchim este într-o situaţie incomparabil mai bună acum decât în momentul intrării în insolvenţă.», a precizat Varujan Vosganian.  Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, cu datorii de 793 milioane euro, dintre care 250 de milioane de euro la AVAS, a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.