Loading

Ponta îl sfătuieşte să nu primească „escroci cu bani în pungă”

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, se arată încrezător în şansa de a aduce la nouă rundă de negocieri privind privatizarea combinatului Oltchim nume mari din domeniu. În acelaşi timp, premierul Victor Ponta se arată sceptic în această privinţă, sfătuindu-l pe Vosganian să fie atent la „escrocii cu bani în pungă”, aluzie evidentă la cazul Dan Diaconescu.  Vosganian a anunţat, miercuri, 10 aprilie, că a primit oferte scrise din partea unor „mari companii din domeniu” care s-au arătat interesate de privatizarea Oltchim şi va începe discuţii cu acestea. „Vă informez, în premieră absolută, că există un număr important de oferte serioase din partea unor mari companii din domeniul industriei chimice şi care şi-au manifestat în scris intenţia de a participa la privatizarea Oltchim”, a spus ministrul Vosganian, la începtul şedinţei de Guvern.
Negocierile încep de săptămâna viitoare
Varujan Vosganian a  precizat că, de săptămâna viitoare va începe dialogul cu potenţialii investitori, dialog care nu va fi public, iar ofertele vor fi prezentate „la timpul potrivit”, într-un proces deschis de privatizare. „Noi dorim să schimbăm filosofia de privatizare, în sensul că ne interesează aceia care doresc să investească şi ne interesează mai mult nivelul investiţiilor ulterioare decât al preţului de vânzare”, a declarat Vosganian. Ministrul a arătat că, săptămâna viitoare, va avea loc întâlnirea cu creditorii societăţii şi va începe programul de redresare, ce va avea ca finalitate privatizarea, fiind în prezent în căutarea unei finanţări de 15 milioane euro, prin scoaterea de sub ipotecă a unor active ale Oltchim.
Ponta: „Atenţie la escroci!”
În cadrul aceleiaşi şedinţe premierul Ponta a spus că Guvernul este interesat şi de locurile de muncă ce pot fi păstrate şi vrea să se protejeze de manipulări şi dezinformări, cerându-i ministrului să fie atent la escroci. „Orice fel de mare investitor serios, puteţi discuta cu el şi eu îl voi primi. Atenţie la escroci! Au mai fost nişte escroci care reprezentau pe nu ştiu cine şi aveau banii pe nu ştiu unde şi aţi văzut ce s-a întâmplat anul trecut”, a afirmat Ponta. Replica lui Ponta vine în contextul în care prima tentativă de privatizare a combinatului chimic din toamna anului trecut a eşuat lamentabil în oferta făcută de Dan Diaconescu, pretins posesor al sumei de 45 milioane euro.
Salarii compensatorii, de la mijlocul acestei luni
Salariile restante ale angajaţilor de la Oltchim vor fi plătite până la sfârşitul acestei luni, Guvernul urmând să aprobe şi ordonanţa privind plăţile compensatorii pentru salariaţii disponibilizaţi în urma restructurării societăţilor de stat, a mai spus ministrul Economiei, Varujan Vosganian. „Salariile din urmă vor fi plătite integral, e vorba cumulat de circa două luni în decursul timpului. Vom plăti integral salariile până la sfârşitul lunii aprilie”, a afirmat Vosganian. El a precizat că, săptămâna viitoare, Guvernul va discuta şi ordonanţa care stabileşte plăţile compensatorii pentru societăţile unde au loc restructurări, act ce va permite şi plata compensaţiilor la Oltchim. „Săptămâna viitoare, vestita Ordonanţă 116 va fi pe masa Guvernului. Ea va permite onorarea drepturilor ce revin din contractul colectiv de muncă în ce priveşte salariile compensatorii, astfel încât, în ce priveşte solicitările de această natură, noi în jumătatea lunii aprilie vom onora obligaţiile”, a mai spus ministrul Economiei. SC Oltchim SA se află în insolvenţă de la începutul lunii februarie, administratorii judiciari fiind Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.