50 total views

Putin îşi urmează visul: Rusia, Belarus şi Kazahstan au semnat tratatul de creare a Uniunii Economice Eurasiatice, motivul pentru care Ucraina este în pragul războiului civil iar Moldova caută adăpost la UE

Preşedinţii Rusiei, Belarusului şi Kazahstanului au semnat ieri tratatul prin care va intra în funcţiune din 2015 Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), o uniune care demonstrează că polul puterii mondiale se mută către Rusia, după cum sugerează presa rusească, o structură care va favoriza dezvoltarea economică a statelor membre, după cum a explicat Kremlinul, un instrument prin care Vladimir Putin vrea să reclădească un imperiu din ruinele URSS-ului, cum afirmă observatorii occidentali. De remarcat este că unul dintre membri, Kazahstanul, susţine că a trebuit să se lupte pentru a rămâne cu mai multă independenţă în UEE.

Kazahstanul a exclus cetăţenia comună, politica externă comună şi securitatea comună a graniţelor din tratatul prin care se stabileşte UEE, a declarat viceministrul kazah al afacerilor externe Samat Ordabaev citat de Tengrinews.

„Iniţial a fost oferit un proiect de tratat foarte voluminos, cu aproape 2.000 de pagini. Conţinea prevederi despre cum să fie reglementate toate aspectele vieţii în ţările noastre. Conţinea prevederi precum cooperare politică, cetăţenie comună, politici de imigrare, politici de visa, de securitate…Din cauza poziţiei hotărâte a Kazahstanului prevederi precum cetăţenia comună, politici externe comune, cooperare interparlamentară, proceduri privind paşaportul şi visa şi protejarea în comun a graniţelor, au fost excluse”,  a explicat Ordabaev.

Pe bazele acestei uniuni economice Putin vrea să construiască “imperiul”, Uniunea Eurasiatică. El şi-a făcut publică vizinea despre Uniunea Eurasiatică în urmă cu trei ani într-un articol publicat în Izvestia, un ziar foarte popular. Aici Putin descrie proiectul ca “o uniune puternică supranaţională care poate deveni unul dintre polii lumii moderne şi poate juca rolul unei legături directe între Europa şi regiunea Asia-Pacific”. Unii analişti văd însă în Uniunea Eurasiatică încercarea liderului rus de a crea o nouă indentitate eurasiatică pentru înlocuirea identităţii post-sovietice tot mai palide care leagă împreună fostele state sovietice şi tentativa lui Putin de a reconstrui imaginea Rusiei ca superputere mondială. (mai multe puteti citi AICI)

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.