Loading

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, pregătește o ordonanță de urgență pentru a-i obliga pe cei care au administrat depozite neconforme de deșeuri, să plătească amenzile decontate de România la UE – 600 euro/zi, pentru fiecare depozit, până la închiderea lui definitivă. Depozitul de deșeuri municipale Măldărești este pe listă!

Depozitul neconform de deșeuri municipale din Măldărești – Horezu este inclus pe lista celor 15 depozite municipale neconforme, pentru neîndeplinirea obligațiilor de închidere. Acesta a funcționat începând cu anul 1972, terenul pe care era amplasat fiind pășune de slabă productivitate. La vreme respectivă, la solicitarea Consiliului Popular al orașului Horezu, Direcția Generală a Agriculturii, Industriei Alimentare și Ape Vâlcea, a fost aprobată scoaterea definitivă din circuitul agricol a suprafeței de 60.000 mp teren agricol extravilan, aflat în proprietatea Consiliului Popular Horezu, pentru amplasarea rampei de deșeuri menajere a orașului.

Începând cu anul 1996, Sacomet SA a preluat administrarea acestui depozit de deșeuri ca urmare a achiziționării pachetului majoritar de acțiuni deținut de statul român, prin Fondul Proprietatea. În perioada 2003 – 2017, activitatea societății a fost verificată de reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Regional Vâlcea și Comisariatul Județean Vâlcea, iar în urma controalelor și constatărilor pe amplasament au fost impuse măsuri cu termene pentru remedierea deficiențelor, aplicându-se în acest sens și sancțiuni contravenționale care au fost contestate și soluționate de către instanțele judecătorești. În prezent, Sacomet SA se află în procedură de faliment, iar calitatea de administrator judiciar o are Grup Axa IPURL.

În urma controalelor efectuate de Garda de Mediu Vâlcea, au fost formulate două sesizări penale pentru săvârșirea în formă continuă a infracțiunilor – degradarea mediului, împotriva administratorului societății, Florian Nicolăescu, acestea fiind reunite într-un singur dosar penal aflat pe rolul Tribunalului Vâlcea. Încă din anul 2007 Garda de Mediu Vâlcea a aplicat societății sancțiuni în cuantum de 980.000 lei. ABA Olt, în martie 2023, a transmis notificări mai multor instituții – Prefectura, DSP Vâlcea, Primăria Măldărești, Garda de Mediu – că se observă influența depozitului Măldărești asupra pârâului Goruneț și Ciupa, avertizând astfel locuitorii zonei riverane depozitului Măldărești cu privire la riscul utilizării apei de suprafață din cursurile Goruneț și Ciupa.

Până în prezent, nu au fost demarate lucrările de închidere a depozitului de deșeuri din comuna Măldărești și nici nu a fost emis un act de reglemenatare în acest sens, deoarece societatea nu a depus documentația necesară la Agenția pentru Protecția Mediului – Vâlcea, motiv pentru care , în luna februarie 2023, Garda de Mediu Vâlcea a sancționat Sacomet SA cu amendă în valoare de 60.000 lei. Ca de fiecare dată, și această amendă a fost contestată de administratorul societății, pe rolul instanței Horezu existând un dosar în acest sens, dosar separat de cel reunit aflat pe rolul Tribunalului Vâlcea.

Pentru tot dezastrul ecologic creat de administratorii de depozite de deșeuri, ministrul Mircea Fechet a anunțat, pe 20 februarie, că pregătește o ordonanță de urgență prin care amenzile europene plătite de stat pentru neînchiderea gropilor de gunoi vor fi recuperate de la vinovați.

”Dacă plătim amenzi din cauza unei primării, primăria să plătească cuantumul acelor amenzi, pentru că nu e obligat nimeni de la bugetul de stat să le suporte. Dacă plătim din cauza unei societăți comerciale, să ne putem îndrepta împotriva acelei societăți comerciale. România plătește aproximativ 600 euro zilnic pentru fiecare din cele 31 de depozite rămase neînchise, adică 18.000 euro stoc”, a spus ministrul.

Ministrul Mediului a amintit că, inițial, au fost identificate 101 depozite neconforme. Ulterior, în 2018, când România a fost prima dată condamnată, au rămas 68, iar la finalul anului 2023 mai existau 31 astfel de depozite neconforme. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a constatat că România nu a închis încă 31 de situri neautorizate pentru exploatare și obligă România la plata unei sume forfetare de 1,5 milioane de euro precum şi a unei penalităţi cu titlu cominatoriu de 600 de euro/pe depozit de deşeuri/pe zi de întârziere.

La stabilirea cuantumului penalităţii cu titlu cominatoriu, Curtea ia în considerare gravitatea încălcării, durata acesteia şi capacitatea de plată a României.

„Fie că discutăm despre persoane fizice sau juridice, unele aflate în procedura insolvenţei sau a falimentului, fiecare leu din amenzile pe care statul român le plăteşte va fi recuperat. Este mesajul pe care doresc să-l transmit mai ales titularilor obligaţiilor de mediu, mai ales celor care au avut la dispoziţie 30 de ani să ecologizeze aceste depozite şi nu au făcut-o, le spun că nu este târziu încă să îşi respecte aceste obligaţii. În lipsa acţiunilor, statul român va fi nevoit să îi exproprieze. (…) Respectivele persoane fizice sau juridice vor plăti nu doar costurile ecologizării (însemnând studiul de fezabilitate, lucrările de execuţie etc), ci şi penalităţile pe care statul român le va plăti către Comisia Europeană”, a explicat Mircea Fechet”.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.