Un comunicat remis de conducerea Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, și publicat pe pagina oficială a instituției – http://www.primariavl.ro/actualitate/item/8208-anunt-privind-gestionarea-deseurilor-nepericuloase-compostabile – denumit „anunț privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile”, în care imaginea atașată ne demostrează că se dorește de fapt promovarea colectării separte a deșeurilor biodegradabile, ne-a atras atenția și am solicitat câteva lămuriri.
Prin comunicat se aduce la cunoștința tuturor locuitorilor de pe raza oraşului că în conformitate cu prevederile Legii nr. 181 din 19 august 2020 privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile, este obligatorie colectarea separată a deşeurilor biodegradabile. Astfel, persoanele fizice sau juridice care generează deşeuri biodegradabile au obligaţia să depună acele deşeuri în spaţiile indicate la punctele de colectare amenajate pe raza municipiului, sau să le predea operatorilor autorizaţi pentru colectarea lor. Mai mult, cetăţenii şi operatorii economici care nu separă biodeşeurile riscă amenzi cuprinse între 400 şi 800 lei.
Conducerea Primăriei susține că municipiul dispune de un număr de 139 puncte de colectare, cu containere de 1100 litri, în care sunt amenajate spații dedicate colectării de deșeuri biodegradabile, identificate prin inscripția „biodegradabil”. Locuitorii din zonele rezidențiale (case) urmând ca după ce ADI Salubrizare va finaliza procedura de licitație, în vederea atribuirii contractului de delegare se desemnarea operatorului de salubrizare regional, să beneficieze de pubelele pentru colectare deșeuri biodegradabile, achiziționate prin SMID.
Am întrebat la Primărie unde sunt mai exact aceste spații, iar dumnealor ne-au remis un fișier denumit „puncte colectare biodegradabile”. Am verificat câteva din aceste „spații”, iar concluzia este una singură și anume, că nu sunt spații speciale, ci sunt doar cele 139 de puncte de colectare în care se regăsesc 6 sau 4 containere, într-adevăr de 1100 litri, iar pe aceste puncte regăsim, uneori, inscripția „biodegradabile”. Cele verificate de noi, la întâmplare evident, puține au, multe nu, iar alte puncte nu sunt absolut deloc inscripționate (vezi foto atașate). Dacă am avea timp și le-am verifica pe toate, din cele 200 țarcuri existente, în cele 139 de puncte, probabil în procent de peste 70% acestea nu sunt inscripționate.
Așadar, conducerea Primăriei ne arată cât se superficial a tratat această obligație legală. Mai mult, din punctul nostru de vedere ne demonstrează cum încălcă ceea ce mai sus prezintă, adică dispozițiile art .1, alin 3., și art 2. alin 1, din Legea nr 181/2020, cu privire la obligativitatea colectării separate a deșeurilor biodegradabile, comunicatul de presă reprezentântând de fapt o formă cum că se face ceea ce de la 1 ianuarie 2021 este obligatoriu. Cu alte cuvinte, cetățenii de la bloc, pe hârtie!, pot face colectarea deșeurilor biodegradabile, iar cei de la case…la anul și la mulți ani !
De ce spunem că este doar de formă și doar pe hârtie ?
Administrația locală este obligată să asigure pubelele speciale, pentru ca să putem colecta separat resturile alimentare și vegetale (deci biodegradabilele) de gunoiul menajer. De acestea trebuie să beneficieze toți locuitorii orașului, nu doar cei de la bloc, ci și cei de la case, care după spusele administrației locale, ei trebuie să aștepte să intre în vigoare SMID, care vedem că NU are o finalizare în viitorul apropiat. Deci, executivul local ne spune clar că, deși de la 1 ianuarie suntem obligați să colectăm biodegradabilul separat, noi nu îl vom face. Cei de la case nu au pubele, iar cei de la bloc sunt obligați să-l pună în containerele de 1100 litri, la un loc cu rezidualul. Asta e colectare pe hârtie ! Atât și nimic altceva ! Deșeurile biodegradabile se colectează în recipiente speciale, de exemplu, de culoare maro, deci nu în cele existente în punctele de colectare comună.
Pentru că SMID e MORT !!!
Unul din motivele suspendării procedurii de atribuire a contractului, de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) este tocmai încălcarea dispozițiilor pe care mai sus le-am menționat – art.1, alin.3 și art.2, alin.1 din Legea 181/2020, în documentația de atribuire regăsiundu-se următoarele mențiuni :
– în Caietul de Sarcini – art.77 – nu este prevăzută colectarea separată a biodeșeurilor…(…)
– în Regulamentul Serviciului – art.19, alin.3, – în mediul rural biodeșeurilor nu se colectează separat, ci împreună cu deșeurile reziduale
– în Studiu de Oportunitate – pag 104, Tabel 9-2 biodeșeuri – nu este prevăzută colecatrea separată a biodeșeurilor, pag 102, Tabel 9-1 biodeșeuri – nu este propusă colectarea separată și am putea continua, dar ne oprim aici.
Prin urmare, documentația de atribuire încalcă obligația autorității contractante de a implementa sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegrdabile, deși legea care impune această obligație era publicată la data inițierii procedurii de atribuire în SEAP, fiind publicată în Monitorul Oficial (MO), în august 2020. Neincluderea în documentație a acestei activități a determinat suspendarea/anularea procedurii, întrucât trebuie aprobat un nou Regulament al Serviciului care să respecte dispozițiile Legii 181/2020. Mai mult, pe lângă faptul că este necesară o nouă hotărâre AGA, introducerea în obiectul contractului a activității de colectare separată a biodeșeurilor, modifică în totalitate documentația de atribuire, nefiind posibile măsuri de remediere !!!
Gutău NU a verificat documentația cu „specialiștii” lui
Dacă așa stau lucrurile, sistemul lui Gutău o să fie închis, pentru că noua licitație nu prevede această colectare și tot ce a „dezvoltat” pe latura asta trebuie oprit. Adică, Gutău a introdus colectarea deșeurilor biodegradabile, conform legii, dar noua licitație nu le prevede, deci nu se va face !!! Gutău are dreptate, dar doar pe hârtie ! Păi și atunci, noua licitație de ce nu ține cont de asta ? Și Gutău ce aviz și-a dat pe documentația de licitație ? Nu vedem noi încă o dovadă clară că sunt toți niște habarniști ? Vedem ! Spunea Gutău că are super specialiști la Primărie care vor verifica documentele licitației, să fie ok. Vedem ce au verificat „specialiștii”!!!
După ce se va atribui licitația de la județ (dacă se va atribui!!!) Gutău trebuie să le spună tuturor clienților din Râmnicu Vâlcea să dea înapoi pubelele, că nu se mai colectează separat, că facem ceva pe ea de lege, pentru că legea suntem noi !!! Domnilor, ori sunteți toți praf, ori licitația s-a pregătit pentru cineva și este împinsă în față așa…
Potrivit comunicatului, dacă cetățenii devin conștiincioși și fac colectarea separată a biodegradabilelor, până la urmă, unde pun aceste deșeuri ? Dăm scris că nimeni nu le predă operatorilor autorizați și nici pubele Primăria nu a achiziționat !!! Deci, toți cei din administrația publică locală/județeană, una fumează și alta …scrumează…
Domnilor,
Legea a schimbat așa : în afară de colectrarea obligatorie a celor 3 tipuri de deșeuri – plastic, hârtie, sticlă, a mai apărut una – biodegradabilele. Deci, acolo unde sunt 3 colorate, mai apare una, în toate locurile. Asta înseamnă, pe înțelesul tuturor ! A pus Gutău încă o pubelă ? Nu a pus, dar comunicat a dat ! Le-a spus oamenilor ce să facă ? Le-a spus ! Dar unde să-l ducă ? Gutău nu pune pubela, dar învață oamenii ce să facă, e lege, iar noua licitație scoate pubela, nu se mai colectează separat…
Bună treabă, rea croială….