1,267 total views

Peste 70 de foşti angajaţi ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea, şi-au dat întâlnire, astăzi, 22 decembrie, în curtea societăţii pentru a-şi cere banii pe concediile de odihnă şi plata salariilor compensatorii. Disponibilizaţii au dreptul la 7,12 sau 18 salarii compensatorii, în funcţie de vechimea în muncă. În total, fiecare disponibilizat de la Oltchim ar trebui să primească între 20 000 şi 50 000 de lei. De asemenea, combinatul Oltchim datorează 1 600 000 lei foştilor angajaţi, pentru concediile de odihnă.

„Am plecat fără nici un ban. Ce mai aveam din salariile lunare le-au dat pe parcurs, dar nu toate, mai este un avans, banii pe transport….noi am plecat cu lichidarea nefăcută, ceea ce nu se face…noi dacă am fi avut datorii la ei nu ştiu dacă ne lăsau să plecăm aşa să nu ne facă vreo oprire….conducerea Oltchim ne minte de fiecare dată, nu se întreabă că poate suntem doi din familie în şomaj, că avem şi noi copii şi că trebuie să trăim şi noi ca şi ei…avem datorii…la varsta mea la 54 de ani cine mă mai angajează”….declară unul dintre foştii salariaţi.

“La proces ni s-a dat cerere nefondată…mergem mai departe cu justiţia, mergem la Piteşti, la CEDO…ne cerem drepturile nu altceva…acum vor să ceară termene de amânare…până când să mai răbdăm…nu ştiu ce firmă spune că vrea termen de amânare până în iunie…nu mai ajungem nicăieri aşa…te duci în instanţă să-ţi ceri dreptul şi acolo sunt diverse presiuni şi se fac tot felul de învârteli…legea nu este la fel pentru toţi…în România nu cred că vom câştiga uşor…a mai declarat un alt angajat.

Mulţi dintre salariaţii disponibilizaţi au dat combinatul în judecată în speranţa că îşi vor primi mai repede drepturile. Instanţa a dat însă câştig de cauză societăţii Oltchim, iar oamenii se gândesc acum să apeleze la Curtea pentru Drepturile Omului. “ Nu o să lăsăm lucrurile aşa…îşi bat joc de noi, suntem minţiţi la orice discuţie, vom apela şi la CEDO dacă altă soliţie nu există…noi nu ne permitem să mai plătim avocaţi, nu ne ajung banii nici de mâncare, dar de avocaţi…a declarat un alt angajat nemulţumit de cum sunt plimbaţi şi minţiţi.
Foştii salariaţi au intrat astăzi peste directorul societăţii pentru a-i cere socoteală. În urma discuţiilor care au durat aproape două ore, oamenii au plecat acasă fără nicio promisiune că îşi vor primi mai repede drepturile salariale.

„ Nu s-a stabilit nimic. Conducerea societăţii va transmite administratorului judiciar solicitările foştilor angajaţi, domnul director Pârvu a spus că nu poate face promisiuni. Oamenii au anunţat că vor protesta în fiecare zi în faţa combinatului, până când îşi vor primi banii”, a precizat Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim.

Mâine, începând cu ora 10.00, aceştia se vor strânge iar în faţa sediului societăţii , în speranţa că vor primi un răspuns, aşa cum li s-a promis astăzi. În funcţie de ce le va spune mâine conducerea, aceştia ameninţă că se duc la sediul ITM pentru a depune reclamaţie împotriva societăţii.

Aceştia au mai spus că toţi au pierdut procesul.

VIDEO

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.