696 total views

…la un an după ce a început demersurile pentru atestarea orașului ca „stațiune turistică de interes local”, noiembrie 2018. Atunci, consilierii locali au avut de aprobat, pe ordinea de zi a ședinței ordinare, un punct privitor la „aprobarea documentației și depunerea acesteia la Ministerul Turismului în vederea inițierii unei Hotărâri de Guvern pentru atestarea orașului Ocnele Mari ca „Stațiune turistică de interes local”.

„În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului numărul 852/2008 pentru aprobarea normelor și criteriilor de atestare a stațiunilor turistice, localitățile sau părțile din localități care dispun de resurse naturale și antropice și care îndeplinesc criteriile legale de atestare, pot fi atestate ca stațiuni turistice de interes național și local.

Atestarea stațiunilor turistice se realizează de către Ministerul Turismului ca urmare a demersurilor autorităților administrației publice locale, iar aprobarea atestării se face de către Guvern prin Hotărâre. Din punct de vedere al structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare, în oraș există 130 de locuri de cazare distribuite în pensiuni/vile de două trei și patru stele/margarete.

Localitatea Ocnele Mari îndeplinește criteriile minime obligatorii privind atestarea stațiunilor turistice de interes local și întrunește un punctaj de 280 de puncte la criteriile suplimentare, față de minimul de 90 de puncte necesare pentru atestarea ca „stațiune turistică de interes local”.

Pe termen mediu și lung proiectul va crea un impact pozitiv, în sensul că orașul Ocnele Mari va putea fi promovat ca stațiune turistică de interes local și va avea șanse mai mari în atragerea de finanțări nerambursabile, în condițiile în care unele programe de finanțare impun existența atestării ca stațiune turistică.

Având în vedere efectul multiplicator al turismului în sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului în localitate va genera un impact benefic pentru dezvoltarea economică și creșterea calității vieții pentru rezidenții acestei zone.

Impactul pozitiv asupra mediului de afaceri este determinat de creșterea circulației turisitce și totodată a cifrei de afaceri a investitorilor din turism care pot accesa finanțări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice.

Prin realizarea acestor proiecte, localitatea se va dezvolta din punct de vedere turistic, ceea ce va determina o creștere a numărului turiștilor de pe piața internă și externă”, se arată în expunerea de motive.

Ocnele Mari, județul Vâlcea

Orașul Ocnele Mari, cunoscut încă din neolitic și menționat documentar ca oraș în anul 1402, redeclarat oraș în anul 1960, dupa ce în anul 1948 fusese transformat în comună, are în componența sa localitățile: Buda, Cosota, Făcăi, Gura Suhașului (include Ocnele Mari – centru) Lunca, Ocnița, Slătioarele și Țeica.

Datorită apelelor clorosodice și iodurate, secondate de nămolul sapropelic (formate deasupra masivului) în anul 1812, s-au deschis primele stabilimente de tratament care foloseau apa sărată dintr-o fosta gura de ocnă Balta Roșie adâncă de 120 m, iar în prezent Clădirea Băilor cu apă sărată este recunoscută ca Monument Istoric de Arhitectură.

Cunoscut și sub denumirea de “Lacul fără fund” datorită apelor izvorâte din adâncuri, acesta a luat ființă la începutul sec. XIX prin suruparea a două găuri de salină, care au lăsat la suprafață un lac sărat denumit “Balta Roșie”, datorită mulțimii de organisme iodofage. În prezent turiștii beneficiază de o bază de agreement recent modernizată, cu bazine de apă sărată.

Un alt complex turistic cu bazine de apă sărată, căsuțe de odihnă și bungalow-uri este Ștrandul Ocnița care oferă turiștilor posibilitatea de tratament cu nămol sapropelic și apă sărată.

Salina Ocnele Mari este un obiectiv turistic foarte apreciat și vizitat de turiști, zona de vizitare este amenajată la 226 de metri față de nivelul mării și se întinde pe o suprafață de 10.000 de mp. Parcul turistic al Salinei ocnele Mari are o biserică, un muzeu, restaurant, magazine de suveniruri, terenuri de fotbal, de baschet, de tenis, locuri de joacă pentru copii.

Alte obiective turistice sunt: ruinele Cetății Dacice Buridava, veche de peste 2000 de ani, Lacul Covoi, Fagul lui Miu Haiducul, Evantaiul (formațiune de tuf cretacic și trovanți de culoare albă), Lacul “Doamnei lui Brâncoveanu”, Trovanții de nisip, Satul de Olari Buda, Lacul Țeica, Lacul de apă dulce din Brazi, Moara de vânt din “Dealul Morii”, Poiana Narciselor etc.

În localitatea Ocnele Mari se pot practica: turismul balnear, de drumeție, activ și pescuit sportiv, în prezent existând 100 de locuri de cazare.

Promovarea localității se realizează prin intermediul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică, prin pliante și broșuri de promovare, hărți turistice și CD-uri.

Alte puncte tari ale zonei sunt: existența evenimentelor culturale şi de tradiţie: Festivalul “Buridava”; Festivalul Vasile Militaru, precum și alte manifestări dedicate sărbătorilor de iarnă și Pascale.

Documentaţia transmisă de Consiliul Local al Orașului Ocnele Mari este în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice şi a fost aprobată prin hotărârea Consiliului Local al Orașului Ocnele Mari, Judeţul Vâlcea nr. 69 din 29.11.2018.

Orașul Ocnele Mari îndeplineşte criteriile minime obligatorii privind atestarea staţiunilor turistice de interes local şi întruneşte un punctaj de 280 de puncte la criteriile suplimentare, faţă de minimul de 90 de puncte necesare, pentru atestarea ca stațiune turistică de interes local.

„În luna august 2019, a avut loc vizita de lucru a comisiei de control a Ministerului Turismului, iar acum proiectul se află în dezbatere publică pe portalul ministerului, urmând ca după cele 10 zile, timp în care se pot transmite observații și propuneri privind proiectul, să fie finalizată întreaga procedură de atestare a orașului Ocnele Mari ca „stațiune turisitică de interes local”, ne spune vieprimarul Sasu Remus, care promite mai multe detalii când orașul va primi documentul care certifică atestarea.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.