423 total views

Astăzi a avut loc Comemorarea a 24 de ani de la Revoluţia din ’89 în toată ţara unde s-au ţinut slujbe de pomenire a eroilor şi au fost depuse coroane de flori, în prezenţa oficialităţilor, cetăţeni simpli sau rude ale victimelor din cecembrie 1989

Şi la Râmnicu Vâlcea s-a Comemorat astăzi  la Biserica „Înălţarea Domnului” a Parohiei „Troianu” din cartierul Copăcelu al municipiului Râmnicu Vâlcea o slujbă de pomenire a Eroilor Revoluţiei din 1989. Puţini sunt cei care ştiu că acest sfânt lăcaş este închinat Martirilor Revoluţiei Române, în chiar pronaosul bisericii fiind pictaţi în medalioane opt dintre vâlcenii morţi în zilele Revoluţiei.

Un sobor de preoţi în frunte cu întâiul Ierarh al Eparhiei Râmnicului, Înalt Prea Sfinţia Sa Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului au oficiat slujba de pomenire la care au luat parte Primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, consilieri locali, reprezentanţi ai organizaţiilor culturale şi de tineret din oraş, ai Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” – Filiala Vâlcea, ai Garnizoanei Râmnicu Vâlcea a Ministerului Apărării Naţionale, enoriaşi ai parohiei, ziarişti şi reporteri din mass-media vâlceană.

Au fost prezenţi membri ai familiei sublocotenentului post-mortem Erou Petre Hodorog, mort în zilele revoluţiei, în timp ce se afla în serviciul militar la Constanţa care îşi are locul de veci în cimitirul parohiei. După slujba de pomenire la mormântul eroului vâlcean s-au rostit cuvântări de comemorare şi cinstire, iar primarul Râmnicului a depus o jerbă de flori.

Cu toţii, cei prezenţi, au adus un omagiu celor dispăruţi în acel decembrie însângerat şi împreună cu preotul paroh Florin Popa şi preotul co-slujitor Mihai Pretorian şi-au exprimat dorinţa ca Biserica Înălţarea Domnului să devină în anii ce vin un adevărat sanctuar unde să fie pomeniţi cei care şi-au dat viaţa pentru libertatea noastră.

Revoluţia din 1989, care a dus la căderea regimului Ceaşescu, a început în Timişoara, la jumătatea lunii decembrie, cu proteste faţă de încercarea autorităţilor de a-l evacua pe pastorul reformat Laszlo Tokes. Manifestaţiile de stradă, la care autorităţile au ripostat inclusiv cu focuri de armă, s-au transformat în protest faţă de regimul dictatorial, al cărui ecou a ajuns în Bucureşti în 21 decembrie. Atunci, după o adunare populară la care Nicolae Ceauşescu spera să calmeze spiritele anunţând câte 100 de lei în plus la salariile clasei muncitoare, mii de bucureşteni au protestat în centrul Capitalei, mişcarea de stradă fiind reprimată cu gloanţe şi arestări.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.