Loading

…și pentru a ne face înțeleși încă de la început, ne referim strict la secția de handbal și nu la tot ceea ce înseamnă Clubul SCM Râmnicu Vâlcea, club din care face parte și secția de fotbal unde activează peste 350 de copii îndrumați de 17 antrenori.

Clubul SCM Râmnicu Vâlcea administrează – Sala de Sport, Arenele Traian, Stadionul 1Mai, Stadionul Căzănești, Sala de Sport PT2 din Ostroveni, Stadionul Stolniceni, 6 cluburi de pensionari și plătește inclusiv utilitățile pentru toate aceste obiective sportive, cel puțin așa susține președintele Verigeanu. Costurile mari cu utilitățile se pare că așa se explică, lucru neștiut până acum de „contestatari” sau opinia publică. Tot președintele completează și ne asigură de faptul că SCM Râmnicu Vâlcea are doar 8 angajați cu carte de muncă, restul fiind cu contracte de activitate sportivă, de consultanță sportivă sau prestări servicii.

Vâlcea are un senator (profesor de sport) fost ministru al Tineretului și Sportului, dar legislația sportivă este plină de hibe…

Team managerul Verigeanu are contract de consultanță sportivă, deoarece regulamentul sau legislația sportivă nu prea oferă posibilitatea unui alt tip de angajare, așa cum susține. Se pare că sportul se confruntă cu un mare vid legislativ, în condițiile în care o echipă de handbal poate să fie coordonată de un „team manager”, dar cel care ocupă această funcție nu poate fi și angajat, ci doar „achiziționat” cu un contract de prestări servicii gen „consultanță sportivă”.

Un alt motiv important pentru personalul necesar echipei de handbal, dar care nu poate fi angajat, deși regulamentul/legislația ar permite, ar fi și impozitele salariale, plăți extrem de greu de suportat din bugetul unui clubul sportiv. Contractele de activitate sportivă ori prestări servicii însumează foarte mult personal – de la „team manager” până la serviciile prestate de arbitrii, maseuri, stafful tehnic sau alte servicii utile unei echipe de handbal și oferite de terți.

Concret, tot clubul, nu doar secția handbal, are colectivul tehnic angajat prin contracte de colaborare ori prestări servicii, aceștia având fiecare un PFA. Totul probabil este cu acordul FRF care a avut grijă, prin regulament ori legislație, să protejeze anticipat veniturile lor, cum ar fi și cele ale „cavalerilor fluierului”, miza nefiind totuși șpaga, ci Codul Fiscal, spun cunoscătorii. Și ne oprim aici pentru că nu dorim să intrăm pe un teren necunoscut nouă (legislația sportivă, regulament), în totalitate.

Gutău și Verigeanu, ieșiri publice necontrolate

Să revenim la subiect, de la cei implicați în activitatea SCM Râmnicu Vâlcea, potrivit comunicatelor de presă, primarul Gutău Mircia care susține că în scurt timp va invita toți contestatarii SCM la discuții, președintele Verigeanu Florin care susține că este oricând disponibil să iasă public să lămurească situația, neavând absolut nimic de ascuns și putând să răspundă la orice întrebări cu privire la echipă, vom obține mai multe informații în scurt timp.

La fel, consilierii locali PNL-USRPLUS, majoritatea din CL care a solicitat înființarea unor comisii speciale pentru verificarea bugetului local pentru perioada 2017- 27 septembrie 2020, și ei vor avea un cuvânt de spus cu privire la scandalul SCM, atunci când vor prezenta un raport în urma verificărilor. Până atunci, probabil vom asista în continuare la scandalul SCM, unul care ține deja prima „pagină” a social media locală și nu numai.

De aceste verificări nu sunt interesați în nici un caz „alianța binelui” PER-PSD. Este cât se poate de normal, într-o țară liberă, atunci când ajungi să faci parte din CL, CJ, CAuri, AGA ori alte consilii, să ceri verificări pe bugetele unor instituții ( nu doar dacă ai motive întemeiate, așa cum au consilierii liberali !), să ceri audit pentru întreaga activitate dintr-o Primărie, Consiliu Județean sau societățile din subordinea acestora. Trebuie să știi cu ce urmează să te confrunți pentru a nu fi acuzat de ceea ce nu ai făcut sau nu ai aprobat. Dar, dacă ești total dezinteresat și te-ai dus în aceste foruri legislative să faci figurație, să-ți încasezi indemnizația și nimic altceva, doar atunci nu te interesează cum a cheltuit banul public predecesorul tău.

Diaconescu și Verigeanu, față în față, despre SCM

Așadar, Gutău și Verigeanu, după apariția mai multor postări publice care au stârnit comentarii împotriva SCM, nu au mai rezistat și ne-au oferit posibilitatea a le vedea explozia nervoasă prin comunicate de presă. Acum, ieșirea publică a conducerii SCM am înțeles-o, dar pe cea a edilului de „apel către conducerea SCM”, chiar nu am înțeles-o. Adică „ăștia” doi nu se înțeleg și comunică prin comunicate? Aiurea! Dar, în urma celor expuse, l-am contactat pe „team managerul” Verigeanu pentru a înțelege ce se întâmplă. De ce în rândul populației s-a acutizat teama că Râmnicu Vâlcea va rămâne fără cel mai „important vector de imagine” și de ce se consideră că acest lucru se întâmplă doar din cauza consilierilor locali, care nu au aprobat în ședința din 26 nov rectificarea de buget pentru echipă ?

Totul vine pe fondul insistenței de verificare a bugetului echipei de handbal, lucru care ar încetini sau chiar ar împiedica contractarea de jucătoare, dar și teama că bugetul echipei nu va fi aprobat și clubul nu va putea plăti jucătoarele. Cu alte cuvinte, cineva își permite să anticipeze un posibil refuz de buget deoarece observă o majoritate de consilierii liberali care acționează altfel decât predecesorii lor.

Anticipările conducerii SCM ne arată faptul că aceasta era obișnuită cu un anume mod de activitate, iar acum îl va pierde. Nimeni nu mai poate să-și facă planuri dinainte că nu știe ce buget va fi aprobat. Noi bănuim că transferurile de jucătoare sau alte cheltuieli erau antamate înainte de aprobarea bugetului, conducerea fiind asigurată că orice sumă solicită va fi și aprobată.

Până la urmă, după trei ore de discuții prietenoase, Verigeanu nu a reușit să convingă de prea multe. Întrebările pe care i le-am adresat nu au avut din partea lui răspunsuri clare, ci mai mult bâlbâite, în condițiile în care a fost extrem de clar când a spus că tot ce se face/decide pentru echipa de handbal este cu autorizarea lui. Un simplu exemplu a fost cu privire la Mădălina Cotar, unde Verigeanu nu a putut să lămurească de ce a primit, pe lângă salariu, suma de 1300 lei în 2018 și 1000 lei în 2019 (cică lua echipele de la aeroport sau impresarii, pam-pam!!!). Nu am comentat sumele, care evident sunt foarte mici, ci pur și simplu am dorit să vedem ce a făcut în plus această angajată pentru SCM de a trebuit să fie plătită separat de salariu. O simplă curiozitate a cheltuirii unei sume din bani publici.

Verigeanu a insistat și a repetat de nenumărate ori că stă la dispoziția oricui și va răspunde la orice întrebare pentru că nu are nimic de ascuns. Este dispus să iasă public la tv chiar și cu viceprimarul Virgil Pîrvulescu, pentru a-i răspunde tuturor întrebărilor adresate cu privire la activitatea echipei de handbal și bugetul acesteia. A repetat și faptul că echipa riscă „să dispară” pentru că bugetul este în pericol. Există teama că nu au cu ce să plătească sau să cumpere jucătoarele, în cazul în care anumite jucătoare ar vrea să plece. Cu alte cuvinte, nu au o bază a bugetului, deși dpndv bugetul trebuia să fie arhisuficient până la aprobarea următorului. Orice buget constituit pentru o instituție are în atenție și cheltuieli neprevăzute precum și existența acesteia până la aprobarea noului buget, pentru continuitate.

Acum este alt consiliu și teama că acesta nu va aproba un alt buget de peste 10 milioane lei, a făcut ca totul să ia o altă conotație, una de scandal indus pe anticipări nejustificate.

Team managerul trebuie să înțeleagă că astăzi asistăm la scandalul SCM din lipsa transparenței și a comunicării de care ei au dat dovadă, ca și conducere. Comunicarea cu CL sau cu media locală făcând-o în locul lor doar edilul Gutău care a informat numai ceea ce a dorit sau i-a convenit.

Teama că noul consiliu nu va aproba un buget de o asemenea anvergură, i-a făcut să iasă public și probabil nu au conștientizat că voit au indus faptul că în scurt timp echipa de handbal va dispărea și de vină vor fi doar consilierii că nu au aprobat rectificarea de buget, rectificare din care se achitau părți salariale pentru jucătoare. În opinia noastră edilul Râmnicului este singurul care se poate face vinovat că a creat panică în rândul iubitorilor de handbal, suporterilor, dar și în rândul jucătoarelor, în ceea ce privește existența lor. Consilierii liberali vor ca echipa să funcționeze și bugetul să nu se mai sifoneze ! Atât! E greu de acceptat ? Se pare că este extrem de greu, pentru unii!

VERIGEANU: „Stimați iubitori ai handbalului vâlcean

După câteva zile de incertitudine mă văd nevoit să ies public în fața dumneavoastră (până acum nu a ieșit, deși în spațiul public s-au emis atâtea acuzații !!!) și să îmi spun punctul de vedere, ca și președinte al secției de handbal din cadrul clubului SCM Râmnicu Vâlcea, în fața unor “justificări” făcute de consilierii locali PNL și USR Plus privind decizia de a respinge rectificarea bugetară necesară pentru plata salariilor angajaților de la SCM Rm. Vâlcea (jucătoare, antrenori, staff medical și angajați). O să le răspund punctual la toate încercările de inducere în eroare a iubitorilor de handbal din Vâlcea și nu numai. În acești 3 ani nu a existat o zi întârziere la plata drepturilor financiare, fapt care a dus ca acest club să fie apreciat și de unde acum 3 ani nimeni din marile nume din handbal nu voia să audă de Vâlcea, de România, acum impresarii ne sună primii și ne întreabă dacă dorim anumite jucătoare de valoare. Am atras sume importante din venituri proprii și am completat bugetul echipei, nu am stat doar pe banii publici primiți de la Primăria Râmnicu Vâlcea și Consiliul Județean Vâlcea. Dacă în cel mai scurt timp această situație nu se remediază, atunci cu părere de rău, vă anunț că sfârșitul anului ne va găsi fără câteva dintre cele mai importante jucătoare din lotul echipei, și astfel, va dispărea cel mai important vector de imagine al Municipiului Râmnicu Vâlcea în Europa”.

Gutău: „Apel către conducerea Sport Club Municipal

În contextul controverselor apărute în ultima perioadă în diverse medii şi din dorinţa de a nu crea în mod artificial tensiuni ce pot prejudicia Sport Club Municipal, angrenat la acest moment în importante competiţii de anvergură internaţională, fac un apel la conducerea SCM să nu mai intre în polemici pe tema funcţionării acestei structuri sportive. În perioada următoare, îi voi invita la dialog pe toţi contestatarii SCM pentru a le demonstra, documentat, modul de funcţionare a clubului, de la înfiinţare şi până în prezent. Precizez că Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea a dat întotdeauna dovadă de transparenţă în ceea ce priveşte modul de alcătuire a bugetului şi cheltuielile efectuate de către SCM, dovadă şi faptul că multe dintre documentele vehiculate în prezent în spaţiul public au fost furnizate la cerere, de către Municipalitate, în baza Legii nr. 544/2001 privind transparenţa decizională. În spiritul aceleiaşi transparenţe, voi informa opinia publică asupra demersurilor ce urmează a fi făcute pentru lămurirea tuturor aspectelor legate de Sport Club Municipal”.

Probabil edilul face referire la solicitările TdV în baza Legii 544/2001 (altă publicație locală, în baza contractului de publcitate, nu avea motive să verifice cum se cheltuie bugetul SCM), solicitări la care în prima parte a răspuns, după care a solicitat un cost de 1300 lei, sumă care a făcut imposibil accesul nostru la următoarele documente solicitate. De menționat că documentele pentru care Primăria a solicitat acest cost, puteau dovedi multe. Cum nu ni l-am permis, nu am verificat mai mult nimic. Transaparența este pe bani, la Primăria Râmnicu Vâlcea, și vedem că a contat mai mult împiedicarea obținerii de informații decât prezentarea lor în conținut real.

Din surse sigure, SCM Râmnicu Vâlcea înregistrează deja datorii. Pe parcursul anului 2020 s-au făcut alte lucrări la Sala Sporturilor, iar constructorii nu au fost încă plătiți. Consiliul Județean deși a alocat 1.000.000 lei în contul SCM nu a virat, până la această dată, decât 500.000 lei. La ora actuală salariile pentru jucătoare nu se regăsesc în contul instituției (adică nu sunt bani pentru salariile lor, s-a consumat bugetul de 10 milioane de lei !!!).

Concluzia ?

I-am propus „team managerului” să prezinte Consiliului Local modelul de organizare și desfășurare a tuturor acțiunilor – pregătirea echipei de handbal și antrenamentele pentru competiții, continuitatea, eforturile financiare maxime. Concret, planificarea și informarea anticipativă a tot ce înseamnă existența echipei de handbal, pentru a continua să existe prin performanță, planul anual al echipei, competițiile principale, obiectivul de performanță, lotul de sportive, colectivul tehnic și alte informări cu privire la existența sportivelor.

SCM niciodată nu a informat CL despre volumul de pregătire și nici despre efortul financiar pe care trebuie să îl susțină. Stimabililor, Verigeanu și Gutău, faceți acest lucru – comunicați și fiți transparenți – și cu siguranță totul va intra în normal și echipa se va bucura de performanță fără ca jucătoarele să „tragă” din cauza contrelor politice.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.