293 total views

Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap din judeţ funcţionează fără avizul ministerului

Controlul naţional la comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap a evidenţiat că 18 dintre acestea funcţionează cu avize vechi de la Ministerul Muncii, în condiţiile în care, în majoritatea cazurilor, componenţa lor s-a modificat în ultimul an. Astfel, funcţionează fără avizul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) comisiile din judeţele Arad, Argeş, Bistriţa Năsăud, Brăila, Braşov, Botoşani, Buzău, Constanţa, Covasna, Dolj, Neamţ, Prahova, Sălaj, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea, precum şi două din Bucureşti – sectorul 4 şi sectorul 5.  Rezultatele controlului desfăşurat la nivel naţional pentru verificarea modului de organizare şi funcţionare al comisiilor de evaluare a persoanelor adulte cu handicap şi al serviciilor de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap din cadrul consiliilor judeţene şi ale consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti indică o serie de deficienţe nu numai în organizarea şi funcţionarea comisiilor în procesul de evaluare a persoanelor cu dizabilităţi, ci şi în asigurarea accesului acestora în clădirile în care funcţionează comisiile, relevă raportul.
Fără milă
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a spus că a dispus extinderea controlului privind evaluarea gradului de handicap la nivelul tuturor judeţelor pentru a fi identificate toate disfuncţionalităţile din sistem, anunţând totodată că vor urma controale de fond şi reformarea sistemului de asistenţă socială. „După controlul fulger vom face controale de fond în toată ţara, în care vor analiza modul de încadrare şi criteriile de evaluare. Trebuie să modificăm sistemul de evaluare, trebuie să facem un program de instruire cu toţi salariaţii din domeniu şi trebuie să avem un sistem informatic pentru a putea depista fraudarea sistemului”, a declarat ministrul Muncii. Secretarul de stat responsabil de asistenţă socială, Codrin Scutaru, a avertizat toate structurile judeţene cu atribuţii în domeniul persoanei cu handicap că ministerul va manifesta toleranţă zero faţă de membrii comisiilor care nu respectă prevederile legale. „Există zeci, sute de cazuri similare cu cele din Prahova. (…) Sunt foarte mulţumit de cum a reacţionat echipa din minister şi cer şi colegilor din direcţiile generale de asistenţă generală şi protecţia copilului din judeţe să aibă o reacţie la fel de fermă. Îi anunţ că avem toleranţă zero faţă de cei care nu respectă prevederile legale”, a spus Scutaru. Săptămâna trecută, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a anunţat că intenţionează să modifice modul de efectuare a controalelor periodice pentru persoanele cu un grad major de invaliditate şi pentru cele netransportabile, comisiile urmând să verifice doar dosarele acestora.
Salarii motivante
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, miercuri, că o problemă serioasă pentru comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap este salarizarea foarte mică, ceea ce face ca medicii să refuze să facă parte din aceste structuri, în care responsabilitatea este foarte mare. Câmpeanu a subliniat că nivelul scăzut de salarizare pentru membrii comisiilor de evaluare pune probleme serioase, în condiţiile refuzului medicilor de a face parte din aceste structuri. Ministrul Muncii a adăugat că, în curând, va fi prezentat un plan de „restructurare totală” a activităţii de evaluare a persoanelor cu handicap. „O să prezentăm, în curând, un plan de restructurare totală a acestei activităţi. Dorim să unim activitatea de evaluare pentru persoanele cu handicap cu cea pentru pensii de invaliditate, pentru că o persoană trebuie evaluată o singură dată. Este o construcţie foarte mare, o restructurare totală a sistemului, iar acest lucru trebuie corelat şi cu reforma din Ministerul Sănătăţii”, a afirmat Câmpeanu. Totodată, Mariana Câmpeanu s-a referit şi intenţiile privind aplicarea în etape a Legii unitare a salarizării. „O să prezentăm în Guvern şi un memorandum în care să începem să aplicăm etapizat Legea unitară a salarizării, în aşa fel încât să putem să mai micşorăm aceste decalaje între nivelul minim şi maxim de salarizare şi, în acelaşi timp, cel puţin în prima etapă, să se acorde o creştere salarială rezidenţilor”, a declarat demnitarul.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.