Locuitorii judeţului au “dat alarma” în rândul medicilor 15% dintre vâlceni suferind de diabet, în timp ce 33% prezintă semne de obezitate
Peste 15 la sută dintre adulţii din Oltenia au diabet zaharat şi 33 la sută suferă de obezitate, aceste date fiind considerate “alarmante” de către specialiştii Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice care au prezentat, miercuri, la Sibiu, rezultatele unui studiu efectuat în zonă.
Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, medicul Maria Moţa, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, rezultatele preliminare ale unui studiu naţional care urmăreşte stabilirea cu exactitate a numărului de persoane bolnave de diabet sau care prezintă riscul de a se îmbolnăvi, fiind disponibile, deocamdată, datele pentru Oltenia. Vâlcenii au băgat şi ei spaima în medici, cazurile de diabet zaharat şi obezitate fiind în creştere.
Epidemie de diabet
Maria Moţa a anunţat că studiul se intitulează “PREDATOR”, acronim de la Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi, care se desfăşoară pe durata a 12 luni, în o sută de centre din ţară, fiind evaluate aproape 3.000 de persoane.”Este epidemie de diabet la nivel mondial. Plecând de la alerta de epidemie intenaţională, am studiat anul trecut şi am prezentat situaţia pe România. Judeţe alăturate care unele au foarte multe cazuri şi altele foarte puţine, fără nicio explicaţie. Există diferenţe extrem de mari de la un judeţ la altul. Am ajuns la concluzia că este absolut obligatoriu să demarăm la nivel naţional un studiu care să cuprindă toate judeţele ţării şi noi să ştim care este realitatea în fiecare judeţ. Am demarat proiectul PREDATOR”, a declarat Maria Moţa. Potrivit acesteia, România a fost împărţită în opt regiuni, studiul fiind deja finalizat în regiunea Oltenia, în care au fost incluse judeţele Olt, Dolj, Vâlcea, Mehedinţi şi Gorj. “Rezultatele din prima zonă sunt puţin neobişnuite. Ne aşteptam să avem cazuri foarte multe, dar, recunosc sincer, că nu chiar atâtea. 15.5 la sută din populaţia zonei de sud-vest, populaţia adultă din Oltenia, are diabet zaharat. Cam 10% din populaţia adultă era în evidenţă şi se cunoştea că avea diabet zaharat şi peste 5 la sută nu se cunoştea”, a mai declarat Maria Moţa. Potrivit acesteia, în Oltenia, 17% din populaţia adultă suferă de prediabet, având analizele modificate.Conform datelor studiului, în Oltenia, 33 la sută din subiecţii analizaţi suferă de obezitate şi 40 la sută sunt supraponderali, numai un sfert din populaţia adultă având greutatea normală.
Peste 700 de medici din ţară şi străinătate au participat, începând de miercuri, 22 mai, la Sibiu, la lucrările Congresului Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în cadrul întâlnirii fiind prezentate ultimele noutăţi teoretice şi practice din domeniu.