315 total views

Păgubiţii de la Harinvest: “BVB – piaţă de hoţi”
BURSA 12.12.2013
[ document ataşat ” Poziţia Harinvest” – click aici ] 
* Update 14:35 Vezi documentul ataşat cu poziţia Harinvest.

* 28 de investitori reclamă că au rămas fără bani şi acţiuni la “Harinvest”

Investitorii păgubiţi la “Harinvest” sunt foc şi pară pe instituţiile pieţei de capital – Autoritatea de Supraveghere Financiară, Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central, şi nu vor să mai audă în viaţa lor de piaţa de capital, pe care o numesc una “a hoţilor”.

Peste 25 dintre clienţii SSIF-ului din Râmnicu Vâlcea reclamă că au rămas fără bani şi fără acţiuni în conturi, după ce brokerul a fost suspendat trei luni pentru că nu a avut banii la decontarea unor tranzacţii. După primele calcule, cu documente, prejudiciul total al acestora ar fi de 1,1 milioane de euro, spune un investitor, însă estimările celor păgubiţi merg până la 2 milioane de euro.

Trei dintre clienţii “Harinvest” au fost de acord să îşi relateze cazurile. Situaţiile celor trei sunt diferite, însă ei au în comun “ura” cu care vorbesc despre piaţa bursieră şi despre instituţiile care ar trebui să o supravegheze.
* Adrian Lungu: “Voi acţiona pe toate căile posibile pentru găsirea vinovaţilor şi recuperarea prejudiciului”
Adrian Lungu este un investitor care avea 600.000 de acţiuni Fondul Proprietatea, primite ca despăgubire, la valoarea nominală de 1 leu. Domnia sa nu mai luase contact cu piaţa de capital până acum, iar paguba îl va ţine departe de Bursă şi de acum înainte.

Domnia sa ne-a relatat: “Am primit acţiuni 600.000 Fondul Proprietatea drept despăgubire, la valoarea nominală de 1 leu. Nu le-am mişcat niciodată. Când am văzut că Fondul face ofertă de cumpărare la 1 leu, am transferat acţiunile din secţiunea I a Depozitarului Central, în secţiunea a II-a, la Harinvest.
Am aşteptat să se închidă perioada de subscriere. Am înţeles că durează 7 zile până la încasarea banilor. Apoi, am dat telefon la Harinvest pentru că voiam ca, de banii luaţi din ofertă, să mai cumpăr acţiuni mai ieftine din piaţă.
Brokerul Maria Voinea mi-a spus că nu poate vorbi pentru moment, iar această situaţie s-a repetat şi după o săptămână. Pe 2 decembrie, am mers la sediul Harinvest, unde am găsit mai mulţi clienţi în conflict cu Boghiţoi Florica Maria, conducător al societăţii. Nu am înţeles despre ce era vorba şi nici nu m-am băgat în seamă. Am făcut o cerere să mi se dea banii şi acţiunile . În două zile am revenit, iar investitorii supăraţi erau tot acolo. Am înţeles ce se întâmpla. Firma era falită.

Reprezentanţii Harinvest mi-au spus că deţin 600.000 de acţiuni FP, dar că nu dispun de lichidităţi şi nici de acţiuni ca să mi le restituie.

Dar eu, după oferta publică, trebuia să mai am 565.800 de acţiuni şi banii pentru titlurile vândute.
Indignat, am apelat la Depozitarul Central, la BVB şi la ASF – această caracatiţă cu braţe în teritoriu – SSIF-urile- inventată ca să meargă Bursa.
Fiecare dintre aceste instituţii iau comisioane pe spatele nostru, al investitorilor. Controlul făcut de ASF în 2012 a scos la iveală fraude la Harinvest. De ce nu a fost închisă şi a primit doar un avertisment?
Dacă erau închişi, eu nu mai mergeam la ei. Cum li s-a permis acestor brokeri să facă vânzări forţate, când ei nu au portofoliu, nu au cont house. Ce vindeau ei forţat? De ce aceste instituţii ale pieţei nu şi-au pus nici o întrebare?
Găsesc că este de vină golul legislativ acceptat de BVB şi ASF, nu hoţul mărunt de la butoane.
Suntem mai mulţi investitori păgubiţi, iar prejudiciul total este de 1,1 milioane de euro, însă bănuim că mai sunt şi alţii.
Voi acţiona pe toate căile posibile pentru găsirea vinovaţilor şi recuperarea prejudiciului, cu orice preţ.
Piaţa este lăsată pe mâna unor nemernici, nu se aplică normele doar pentru ca Bursa să existe.
Faptul că numai printr-un SSIF ai dreptul să mergi la cazinoul numit Bursă lasă investitorii la mâna hoţilor”.

* Tiberiu Georgescu: “Conducătoarea societăţii a început să plângă – că nu mai sunt acţiunile, că nu mai are nimeni nimic”
Tiberiu Georgescu spune că este primul care a constatat că ceva este în neregulă la “Harinvest”.
Domnia sa ne-a spus: ” Am citit ziarul “BURSA” (n.r. am relatat că brokerul vâlcean a fost forţat să vândă, în premieră, în luna noiembrie). De aici a pornit totul. Am vrut să verific despre ce era vorba. Brokerul Maria Voinea mi-a explicat că a fost un incident în piaţă şi că nu sunt probleme. M-a minţit trei-patru zile. Apoi, am aflat că ASF făcea un control acolo. Am căutat pe Internet şi am apelat la ASF, la doamna Cătălina Sava, şefa supravegherii.Am vrut să verific dacă mai am acţiunile Petrom cumpărate în luna mai. Am primit un răspuns pozitiv aşa că m-am mai liniştit, însă tot aveam un sentiment de teamă.
Am făcut o cerere la Harinvest să îmi mute acţiunile din secţiunea 2 în 1 (la Depozitar), însă doamna Boghiţoi Florica a vrut să mă păcălească şi să mă tot amâne – cu zece zile, apoi cu trei zile. Apoi am aflat că nu mai aveam acţiunile, iar conducătoarea societăţii a început să plângă – că nu mai sunt acţiunile, că nu mai are nimeni nimic. Aşa au aflat clienţii unul la altul, şi fiecare a început să îşi verifice conturile.
Eu aveam acţiuni Petrom de 290.000 lei şi 5.600 de lei cash. Personalul Harinvest m-a dezinformat.
ASF i-a prins cu mâţa în sac, dar nu au făcut nimic. ASF nu şi-a făcut datoria să îi închidă. Cum este posibil să lase la îndemâna unui SSIF toate deţinerile clienţilor? Dacă un nebun se trezeşte de dimineţă şi vinde tot?
Am fost şi la BVB. Am fost primit de Anca Dumitru, directorul adjunct, deşi făcusem cerere să mă întâlnesc cu Ludwik Sobolewski. Nimic concret. Mi-a spus că nu îi vine să creadă. Dar BVB nu s-a întrebat de unde are Harinvest bani să facă asemenea rulaje pe produse structurate (n.r. Harinvest avea o cotă de piaţă de 26% pe structurate)?
La Depozitarul Central, la fel. Mi-au spus că nu ei sunt răspunzători.
Piaţa de capital este piaţa de hoţi a României. Nimeni nu îşi face treaba. Cred că doar un nebun mai bagă bani în acţiuni. Să vedeţi de nu o fi şi la alte SSIF-uri la fel”.
Un alt client spune că se află într-o situaţie diferită, pentru că era investitor de ani de zile pe piaţa de capital şi a supravegheat sistematic situaţia portofoliului său. Potrivit domniei sale, lucrurile au mers bine până în septembrie. Ulterior, a dorit să se mute la o altă casă de brokeraj, în urma unor temeri după ce a început să audă zvonuri în piaţă. Domnia sa spune că şi-a dat seama că “Harinvest” i-a vândut fără autorizaţie acţiunile cumpărate în oferta Romgaz.

Investitorul mai povesteşte că la sediul “Harinvest” a observat reprezentanţii ASF care erau în control, însă brokerii i-au explicat că sunt făcute verificări pentru oferta Romgaz: “Am făcut şi o solicitare de mutare de la Harinvest. A fost pentru prima dată când brokerii mi-au făcut tranzacţii fără ştirea mea. La sediul societăţii m-am întâlnit şi cu alţi clienţi păgubiţi şi ne-am împărtăşit întâmplările. Am cerut să discut cu un responsabil al societăţii. Atunci a fost sunat preşedintele Veronel Lungu, însă nu a dorit să discute cu mine. Am făcut solicitări la ASF, la BVB. Am fost primit de Anca Dumitru şi mi s-a spus că Ludwik Sobolewski nu este în ţară. Nu-ţi vine să crezi aşa ceva. De ce există posibilitatea ca un broker să dispună de cash-ul şi de acţiunile clienţilor? Mie mi-au vândut acţiunile lichide – FP, SIF-urile. Am rămas cu Oltchim”.
* Ce se întâmplă cu impozitul datorat de investitori pentru vânzările neautorizate făcute de brokeri?
Clientul “Harinvest” spune că acum datorează statului impozitul pe profit, pentru vânzările executate de broker: “În condiţiile acestea, cine mai vine cu bani la bursă? Am fost furat şi tot eu sunt dator! Toate instituţiile primesc comisioane şi nimeni nu are nici o responsabilitate. Este un precedent grav. La Fondul de Compensare nu avem acces pentru că a fost vorba de fraudă. La bancă, te fură din casetele de valori. Ce să faci? Treci graniţa şi tranzacţionezi la Viena”.
SSIF “Harinvest” a iniţiat vânzări forţate (“sell-out”) din portofoliu, după ce nu a avut bani pentru decontarea unor produse structurate emise de Erste Group.

Reprezentanţii ASF ne-au transmis marţi că au sesizat organele competente după controlul din noiembrie de la “Harinvest”, deşi, în 2012, brokerul mai fusese sancţionat pentru că folosise banii unor clienţi pentru acoperirea altora.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.