201 total views

Banca Naţională Română vrea să renoveze conacul care a aparţinut lui Mihail Oromolu, guvernatorul băncii centrale din perioada interbelică. Conacul a fost preluat de BNR de la Finanţele Publice Vâlcea.

BNR vrea să renoveze un conac din comuna Păuşeşti-Măglaşi, judeţul Vâlcea, care a aparţinut lui Mihail Oromolu, guvernator al băncii centrale în perioada interbelică, şi estimează că va plăti pentru acest proiect până la 10,2 milioane lei (2,3 milioane euro). Conacul, construit în perioada 1915 – 1916, a fost preluat de BNR în urma cu câţiva ani de la Finanţele Publice Vâlcea.
Proiectul de consolidare, refuncţionalizare şi amenajare a Casei Mihail Oromolu va implica, printre altele, lucrări la interiorul şi exteriorul clădirii, intervenţii la împrejmuiri, restaurarea componentelor artistice, realizarea de instalaţii noi sau de canalizare, potrivit unui anunţ al BNR.

Licenţiat în Drept la Paris, Mihail Oromolu a fost magistrat şi membru al partidelor Conservator, Conservator Democrat şi Naţional Liberal.

El a deţinut funcţia de guvernator al BNR în perioada 1 ianuarie 1922 – 31 decembrie 1926, de activitatea sa în această funcţie fiind legate, printre altele, recuperarea depozitului în aur deţinut de BNR la Reichsbank (Banca centrală a Germaniei), încheierea convenţiei pentru lichidarea datoriei statului la banca centrală şi revenirea statului în acţionariatul BNR. Fostul ţef al bancii centrale a mai deţinut şi o vilă în Bucureşti, amplasată în apropierea Guvernului, preluată în 2012 de fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) de la compania Avrig 35, în contul unei datorii.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.