1,298 total views

Liberalii vâlceni au ales după cum le-a dictat consţiinţa. În special conştiinţa lui Cristian Buican. Fără Emilian Frâncu, opozantul nr. 1 al ţărănistului ajuns pe culmi liberale, delegaţii prezenţi săptămâna trecută la conferinţa judeţeană de alegeri nu au avut curajul să iasă prea mult în faţă. Vechi aleşi locali ai PNL Vâlcea au stat cuminţi în banca lor neîndrăznind să scoată de la cutie capul pentru a nu se trezi fără el. Cu toate acestea, victoria lui Buican este numai una aparentă.
În PNL se creionează deza, în tuşe diferită, o nouă competiţie internă. Una care, la viitoarea bătălie din interiorul formaţiunii, se poate dovedi mult mai sângeroasă. Da, sigur, Buican şi-a văzut sacii în căruţă urcându-i în posturi cheie pe Victor Popescu, Victor Stănculescu şi Bogdan Alex Popescu, oamenii cu care a reuşit să îşi pună în aplicare planurile bazate pe dictonul „Divide et impera”, dar numărul doi din organizaţie nu mai este în acest moment zes man-ul feciorelnic Bogdan  Pistol, ci omul care ameninţă să preia în viitor frâiele organizaţiei, senatorul Dan Niţu. Cu antecedente liberale interbelice în propria familie, Niţu poate şi-a cumpărat de-a lungul anilor actuala poziţie în cadrul PNL Vâlcea, dar nimeni nu-i poate nega ataşamentul faţă de partid. Pe post de finanţator şi sponsor al organizaţiei PNL Vâlcea în cele mai dificile perioade, Niţu i s-o fi părut lui Buican drept un om cu bani numai bun de prostit. De acum însă dialogul se poartă de la acelaşi nivel, iar dacă armele vor foşni tăios a bancnote euro sau dolari, Buican riscă să piară într-o hemoragie de valută.
Diferenţa între cei doi este evidentă fie şi numai prin prisma faptului că Niţu îşi poate justifica prin muncă fiecare leu al averii, în timp ce „omul munţilor” ajuns deputat încă mai trebuie să jongleze cu terenuri, munţi, fini, afini, asociaţii şi firme mai mult sau mai puţin ascunse pentru a ţine departe de ochii publicului rapida sa înavuţire din taxe de protecţie politică. Între un om care aduce bani în partid şi un altul care jumuleşte fără neruşinare orice aspirant la vreo funcţie publică, liberalii vor alege cu siguranţă prima variantă chiar dacă acesta nu poate etala şugubeţele zâmbete machiavelice ale profesorului Buican sau nu poate monologa monotona pe teme de cultură, filatelie sau vreo religie obscură pierdută în negura vremii. Fără să fie un elitist, Dan Niţu a demonstrat că există prin muncă un model al succesului într-o Românie dezechilibrată transformându-se într-o imagine vie a crezului de bază al liberalilor: „Prin Noi înşine!”

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.