238 total views

NAȚIONAL – Prezența slabă la vot. Cea mai slabă după 89. Și, ca de obicei, când prezența e slabă câștigă PSD. Barna nu este prezidențiabil, nu a reușit să-și mobilizeze nici propriul electorat. Ezitările de participare la noul Guvern, declarații nefericite ( nu e treaba noastră să scoatem țara din criză), ancheta RISE Project și dosarul de la DNA au convins pe mulți că Barna nu este prezidențiabil.

Drept dovadă, Iohannis a câștigat aproximativ cât a pierdut Barna, din procentele USR-ului (prin comparație cu rezultatele de la europarlamentare, pentru PNL / USRPLUS). Iohannis este răul cel mai mic și spre el au migrat mare parte dintre votanți. O să fie președinte încă 5 ani, dacă nu se întâmplă cine știe ce grozăvie. 2 milioane de oameni au ales ca Dăncilă Vasilica Viorica să fie primul om în stat. Se califică pentru funcția de președinte și poate să ne reprezinte cu succes și profesionalism. Asta spune multe despre o parte a electoratului. Statisticile privind profilul alegătorului, acestui candidat, sunt cât se poate de grăitoare. Probabil, societatea românească mai are nevoie de încă 10-15 de ani.

LOCAL – Aceeași prezență slabă la vot. Cu același efect, PSD bine reprezentat, județ tradițional psd-ist. Iohannis lider detașat și în Vâlcea. Totuși, credem că procentul obținut de actualul președinte NU se poate extinde și către PNL Vâlcea. S-a votat Iohannis ca răul cel mai mic, oferta adversarilor a fost modestă.

Dăncilă are peste 50.000 de voturi. De fapt PSD a adus aceste voturi, Dăncilă nu are nicio contribuție. Acesta este miezul electoratului PSD-ist din Vâlcea. Ei votează orice le cere partidul. Cu siguranță dacă PSD avea un candidat mai bun altele erau procentele. Totuși, Vâlcea prin votul de ieri, se apropie de Sibiu, Cluj, Brașov, București și se îndepărtează de Pitești, Slatina, Craiova, Tg. Jiu. De data asta Vâlcea este albastră, nu roșie! Barna a luat 10% la Vâlcea. Și în Râmnic tot pe acolo. E mai puțin decât media națională, dar acest 10% e obținut într-un județ PSD-ist prin tradiție. Și mai ales într-un oraș captiv Gutău-PSD.

Cei 7000 de votanți din Râmnic pentru Barna aduc, teoretic, 2-3 consilieri locali în 2020, iar dacă în campania de la locale din 2020 vor avea un om competent ( Victor Giosan, PLUS, să spunem ) atunci cu siguranță pot spera la recâștigarea celor 11.000 de voturi de la europarlamentare. Deja vorbim de posibil 5 consilieri în noul Consiliu Local, mai mult decât are PNL acum.

CONCLUZII LOCALE

USRPLUS sunt tineri, încă neforjați prin campanii electorale. Dar sunt și independenți. O parte a presei locale este supărată pe USRPLUS pentru că pompează puține sume către ei, spre deloc. Dar, noi comparăm acum partidul-stat PSD, cu 30 de ani la butoane și burdușit de miliție, armată, servicii și foști nomenclaturiști sau odraslele lor, cu niște tineri care s-au coagulat în Vâlcea acum 3 ani și care încă nu au un sediu reprezentativ ?

E clar că USR PLUS are perspective mari de creștere. Depinde numai de ei. Electoratul așteaptă oamenii potriviți. La PSD ce creștere să mai ai în viitor? De unde să mai aduci alți pensionari pe care să-i momești cu 100 de lei la pensie și să le ocupi timpul cu Antena 3 și poveștile despre Iohannis care vinde copii?

O alianță preelectorală PNL-USRPLUS, cu o echipă solidă (să zicem Cristian Buican – Consiliul Județean și Victor Giosan – Primăria Râmnicului) poate să mobilizeze foarte bine electoratul de dreapta având șanse foarte mari la procente excelente. La județ, dar și la municipiu. La fel de bine poate să fie Buican – Bulacu, dacă USRPLUS nu au încă oamenii potriviți.

Cristian Buican este cel mai vizibil personaj de dreapta acum la Vâlcea. Vizita președintelui Iohannis a însemnat mult. Și se poate repeta în campania localelor din 2020. Dacă Buican nu se bagă nici la Consiliul Local și nici la Municipiu atunci noi credem că are o înțelegere cu Gutău Mircia, prin inacțiunea lui favorizând clar actualul primar la municipiu și obținerea unui rezultat mediocru la județ.

Lansarea echipei și a campaniei pentru localele din 2020 trebuie să se facă cât mai curând. E nevoie de prezență puternică și continuă, cu un mesaj foarte bun.

 

articol scris de echipa Timpul de Vâlcea

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.