Loading

Precizăm că necesitatea și oportunitatea schimbării de destinație au fost stabilite prin votul consilierilor locali din mandatul 2016-2020, iar în baza documentației transmise, ministerul a analizat și a avizat favorabil, ținând cont, așa cum susține, de toate argumentele formulate de Primăria Râmnicu Vâlcea.

Așadar, Ministerul Educației răspunde solicitării noastre transmisă în date de 1 februarie 2021. Chiar dacă una am întrebat și alta ni s-a răspuns, chiar dacă răspunsul este un text ce ne-a fost comunicat în conținutul mail-ului și în nici un caz într-un document pdf, oficial, cu antetul ministerului și asumat, prin semnătură, de ministrul Sorin Cîmpeanu sau alt reprezentant al acestui minister, pentru moment a lămurit situația.

Pe scurt,

În data de 25 ianuarie 2021, primarul Mircia Gutău ar fi purtat discuții cu ministrul în ce privește schimbul de imobiliare – Liceul Chimic, oferit de Primăria Râmnicu Vâlcea pentru terenul și clădirile în care a funcționat, acum mulți ani, o unitate militară. Miza tranzacției sunt cele 24 ha care au fost date în administrare Universității din Pitești, iar schimbul nu este posibil fără acordul Ministerului Educației. Precizăm că acest schimb se dorește de foarte mulți ani, iar toți miniștrii care s-au perindat pe la acest minister au refuzat întocmirea unui HG.

Cea mai simplă căutare pe internet despre acest subiect deschide n articole care aparțin presei locale și care demonstrează scandalul creat de locuitori la cele auzite și nu numai. Nimeni nu este de acord cu acest schimb, edilul fiind poreclit „vecinul tuturor” ori agent imobiliar. Ca atare, ne-am dorit un punct de vedere oficial din partea ministrului Cîmpeanu, cu privire la acest subiect, mai ales că în spațiul public apăruse și informația că „ministrul educației ar fi promis tot sprijinul său pentru materializarea proiectului respectiv, și lui părându-i o idee bună”

Gutău – „mulțumim”, PNL Vâlcea !

Supărat rău, edilul iese public și spune că cele 25 de hectare de la limita de Vest a oraşului sunt paragină, dezolare, focare de infecţie, dărâmături, câini vagabonzi, o pată uriaşă pe obrazul Râmnicului, insistând să aducă în atenția opiniei publice că a început acum câţiva ani demersurile de preluare printr-un schimb imobiliar a acestei suprafeţe ce poate reprezenta o gură de oxigen pentru dezvoltarea oraşului. Acolo se pot construi locuinţe pentru tineri şi locuinţe sociale, o bază sportivă, parcuri, centre comunitare, grădiniţe şi locuri de joacă, iar investitorilor li se pot pune la dispoziţie spaţii pentru dezvoltarea afacerilor şi a tehnologiilor moderne. A făcut zeci de vizite la forurile centrale pentru finalizarea acestui demers, a discutat cu toţi miniştrii de resort ai tuturor guvernelor din ultimii ani cu singurul gând de a obţine un câştig pentru Râmnic.

Aproape reuşise până miercuri, 3 martie, când schimbul imobiliar cu Universitatea din Piteşti – actualul deţinător al uriaşului teren pe care nu poate, fizic şi financiar, să îl întreţină – urma să primească avizul Guvernului. Mai mult, îl acuză pe deputatul Cristian Buican că împreună cu ceilalţi parlamentari PNL au făcut tot ce le-a stat în putinţă să blocheze acest proiect, nota aferentă fiind scoasă de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe de Guvern. Totul din simplă ambiţie politică ori din dorinţa de a distruge orice numai pentru a nu lăsa actuala administraţie să obţină încă un succes, susținând că ei au blocat acest demers!

Ministerului Educației – solicită de la noua conducere un nou punct de vedere

Deși răspunsul se întinde pe 3 pagini A4, redăm doar concluzia. Așadar, Ministerul Educației ne asigură că are cele mai bune intenții în ceea ce privește asigurarea bazei materiale atât pentru unitățile și instituțiile din învățământul preuniversitar, cât și pentru instituțiile de învățământ superior. Totodată, referitor la propunerea schimbului de imobile, luând în considerare schimbările din aparatul administrativ local, Ministerul Educației a solicitat conducerilor existente la această dată verificarea inițiativelor derulate în anii trecuți, analizarea acestora și transmiterea unui punct de vedere. În același timp a solicitat și Universității din Pitești aprobarea în Senatul Universității a schimbului de imobile si transmiterea unui memoriu justificativ.


Dar pentru cele 25 de hectare, nu face nimeni demersuri să vină gratis la Primărie ? De ce neapărat la schimb ? Întrebăm…


Ministerul Educației are printre obiectivele majore accesul egal şi sporit la educaţie și reconstrucţia învăţământului şi compatibilizarea acestuia cu modelele europene. Una din priorități o reprezintă desfășurarea procesului de învățământ în condiții optime, ceea ce presupune și adaptarea bazei materiale a unităților de învățământ preuniversitar și a instituțiilor de învățământ superior de stat la standarde europene. Reiese, așadar, că Ministerul Educației nu își dă acordul pentru diminuarea acesteia fără o temeinică justificare, se mai arată în răspunsul remis.

Executivul local a prezizat că cei 477 de elevi care frecventau Liceul Tehnologic „Oltchim” au fost transferați la alte unități de învățământ, după cum urmează: Liceul Tehnologic General Magheru, Colegiul de Silvicultură și Protecția Mediului, Liceul Tehnologic Ferdinand I, Colegiul Energetic și Colegiul Economic. Din memoriul justificativ întocmit de Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea reiese că în cadrul acestor unități de învățământ procesul educațional se desfășoară în condiții optime.

În prezent imobilul sus-menționat, identificat cu numerele MF 153872 și MF 154556, este înscris în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și se află în administrarea Universității din Pitești. Fundamentarea care a stat la baza emiterii HG 918/2008 arăta că în acea perioadă Universitatea din Pitești era în proces de dezvoltare a ofertei educaționale, avea un număr de studenți aflat pe un trend ascendent, exista o cerere mare pentru locuri de cazare a acestora în cămin, astfel că instituția de învățământ superior și-a propus realizarea unui campus universitar care să cuprindă cămine, clădiri administrative, bază sportivă, cantină studenţească, obiective cu destinaţie social-culturală şi alte clădiri necesare pentru desfăşurarea procesului de învăţământ superior la standarde cat mai ridicate.

De aproximativ 15 ani, în Municipiul Râmnicu Vâlcea, Universitatea din Pitești – filiala Râmnicu Vâlcea își desfășoară activitatea în imobilul menționat anterior, situat la periferia orașului. În prezent, imobilul nu mai este adecvat procesului instructiv-educativ pe de o parte din cauza suprafeței mari de teren, și pe de altă parte, din cauza faptului că în ultimii ani s-a înregistrat o scădere a numărului de studenți înscriși la programele de studii oferite de instituția de învățământ superior.

Astfel, cheltuielile de întreținere pentru imobilul în suprafață de aproximativ 24 hectare nu se mai justifică, universitatea fiind nevoită sa diminueze fondurile care ar putea fi alocate modernizării bazei materiale unde numărul de studenți o permite. Trebuie avut în vedere și faptul că în cadrul universității funcționează și Colegiul Terțiar Nonuniversitar pentru absolvenți cu sau fără diplomă de bacalaureat, care oferă oportunități multiple și cadrelor didactice din învățământul preuniversitar vâlcean și care ar trebui să fie ușor accesibil acestora, lucru îngreunat de situarea acestui imobil la periferia orașului.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.