280 total views

Administratorul gropii de gunoi este firma Iridex – societate patronată de Corneliu Pascu, fost parlamentar PSD, iar operatorul este Romprest Energy, firma lui Florian Walter câștigând salubrizarea Râmnicului în mandatul primarului interimar Ion Gigi Matei, de asemenea social-democrat.

gunoi-chitila-rzv

Un articol apărut vineri, 2 septembrie a.c., în Evenimentul Zilei atacă foarte dur problema gunoaielor aduse de Romprest din Râmnicu Vâlcea la București:

“Dacă, la asfințit, te afli în zona Casei Presei Libere ai parte, de cele mai multe ori, de un spectacol „aviatic” aparte. Zeci de mii de ciori survolează vechiul edificiu comunist în drum spre „aeroporturile” de domiciliu din copacii Herăstrăului. Au decolat de pe groapa de gunoi de lângă Chitila, sătule. Tocmai și-au terminat meniul zilnic compus din deșeurile bucureștenilor și, scandalos, din gunoaie aduse tocmai de la Râmnicu Vâlcea.

Am aflat secretul lui Polichinelle, cel știut, dar ignorat, de toată lumea: aproape 3.000 de tone de gunoi din Râmnicu Vâlcea ajung, lunar, la Chitila! Beneficiarul este primăria vâlceană, transportatorul firma Romprest, iar încasatorul firma Iridex, administratorul gropii de gunoi. Restul sunt complici muți!

„Nu, la noi nu se depozitează deșeuri aduse din alte localități!”

Am solicitat conducerii IRIDEX să ne comunice dacă la depozitul gestionat de ei se aduc și deșeuri din alte localități. Raspunsul primit a fost următorul: „Nu, la noi nu se depozitează deșeuri aduse din alte localități!”. Am întrebat și cele mai mari firme care aduc deșeuri la IRIDEX, adică: Urban și Romprest precum și stația de sortare RomWaste Solutions. Răspuns am primit, curios, numai de la Urban: „Transportăm deșeuri, la depozitul IRIDEX, în baza contractului încheiat. Deșeurile provin numai de pe raza municipiului București și a județului Ilfov, zone arondate la depozitare către depozitul IRIDEX.

În schimb, în Autorizația de Mediu nr. 6, din 27.06.2011, revizuită, a SC Compania Romprest Service SA, la informațiile despre Județul Vâlcea, cu referire la activitatea firmei de pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea, unde are exclusivitate în prestarea serviciilor, se precizează: „Se descarcă deșeurile din autogunoiere în containere amplasate la Feteni și Râureni pentru a se transporta la depozite precum: FETENI, HOREZU, IRIDEX precum și alte depozite cu care societatea are încheiate contracte valabile”. Deci firma este autorizată să transporte deșeurile din Vâlcea la depozitul IRIDEX!

groapa-gunoi2-evz

Iridex se jură că-i „curată” și Romprest cere bani de la primăria Rm. Vâlcea

Că gunoaiele se depozitează la București și nu pe local, la Feteni sau Horezu – județul Vâlcea, o demonstrează și acțiunea în Justiție demarată de Romprest împotriva Primariei Râmnicu Vâlcea, prin care îi solicita acesteia să-i deconteze costul cu transportul deșeurilor la București, aproximativ 450.000 lei pentru două luni. Cităm: „Consecințele refuzului abuziv de acceptare la Depozitul Feteni din partea Municipiului Râmnicu Vâlcea, constând în producerea de cheltuieli foarte mari pentru societatea noastră, ne-a pus în situația de a fi nevoiți să ne deplasăm cu deșeurile la stația de sortare/tratare deșeuri Rom Waste Solutions SRL de la Chiajna, Județul Ilfov și IRIDEX distanța fiind de 370 km dus-întors”. Ori una, ori alta, ori conducerea firmei Iridex – societate patronată de Corneliu Pascu, fost parlamentar PSD – minte, ori cei de la Romprest cer bani aiurea în tramvai de la edilii vâlceni! Păi, dacă Romprest nu aduce gunoi din Vâlcea, în București, la Iridex, de ce mai cere bani de la primăria vâlceană pentru acest serviciu!?

3.000 de tone de gunoi din Vălcea ajung, lunar, în Sectorul 1 al Capitalei

Primaria Sectorului 1, prin răspunsul formulat către noi, ne informează că nu are cunoștință dacă la groapa de gunoi IRIDEX se aduc deșeuri din alte localități. Nu credem că primarul Tudorache nu știe acest lucru ci, mai degrabă, că încearcă să bage guoiul sub preș. Ministerul Mediului, Garda de Mediu și Agenția Națională pentru Protecția Mediului nu au răspuns întrebarilor noastre aplicate, până la data publicării articolului, deși au trecut, de la data solicitări mai mult de zece zile. Pentru noi este clar, acum, că deșeurile colectate din Râmnicu Vâlcea, de către Romprest, se transportă la București. În fiecare zi, oricine vrea să monitorizeze drumul dintre Vâlcea și București poate observa convoaiele de mașini încărcate cu gunoaie! Iar aceasta activitate este autorizată de Ministerul Mediului. În concluzie: Râmnicu Vâlcea, municipiu reședință de județ, cu aproximativ 100.000 locuitori și o „producție” de deșeuri de 3.000 tone pe lună, care are propriul depozit ecologic de deșeuri realizat cu fonduri europene și inaugurat în 2009, transportă deșeurile la București, la 170 de kilometri depărtare, în sectorul 1 al Bucureștiului, făcând viața un calvar locuitorilor din zonă. Asta nu că ar fi mirosit mai frumos fără gunoaiele vâlcenilor…”

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.