303 total views

Elevii şi studenţii din judeţul Vâlcea se pot angaja, pe perioada vacanţei de vară, în diverse domenii. Ei pot lucra în agricultură, turism, ori în construcţii.
Patronii care angajează elevi sau studenţi în perioada vacanţelor primesc de la stat un stimulent financiar lunar de 50% din salariul minim garantat. „Elevii pot lucra de la vârsta de 16 ani. Ei solicită o adeverinţă de la şcoală cu numărul de zile de vacanţă şi se prezintă cu ea la angajator pentru a i se face contract pe perioada respectivă. Statul încurajează intrarea timpurie pe piaţa muncii a elevilor şi a studenţilor, pentru a căpăta experienţa minimă profesională înainte de a ieşi de pe băncile şcolilor şi ale facultăţilor. Firmele care angajează cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată sau determinată tineri prinşi într-o formă de învăţământ primesc o subvenţie lunară de 50% din salariul minim garantat. Stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maxim 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare tânăr angajat”, spune Dumitru Cornoiu, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Vâlcea. Salariul de încadrare al elevilor şi studenţilor nu poate să fie mai mic de 800 lei pe lună. „Sunt anumite munci care pot fi făcute foarte bine de tineri. Se pot angaja ca sezonieri în agricultură. Pot lucra în turism pe posturi de ajutor de ospătar, ori picol. Foarte mulţi merg pe litoral, unde li se oferă şi cazare şi masă şi nu este nici o muncă foarte grea.   De asemenea, se mai pot angaja în construcţii, domeniu care merge foarte bine vara”, explică Dumitru Cornoiu.
Piaţa muncii e tot îngheţată
În prezent, la nivelul judeţului sunt disponibile 307 locuri de muncă. Şapte posturi sunt pentru studii superioare, restul pentru studii medii. Cele mai multe locuri de muncă sunt în alimentaţie publică, construcţii şi domeniul textile. La 30 iunie 2013, rata şomajului a  fost în Vâlcea de 5,09%, în scădere cu 0,27%, faţă de luna mai. Numărul şomerilor în plată era de 8.940. În iunie au intrat în şomaj 985 persoane şi au ieşit 1.465 de oameni. „Nu se simte o dezghetare a pieţei forţei de muncă, comparativ cu 2012. Ca locuri de muncă sunt ceva mai multe, dar creşterea nu se vede pentru că procentul la şomaj e cam la fel. Piaţa forţei de muncă e în scădere pentru că nu avem o stabilitate pe o perioadă lungă de timp, în anumite domenii”, precizează Cornoiu. Tot acesta spune că, un domeniu care asigură locuri de muncă pe termen lung e agricultura. Pot fi înfiinţate ferme zootehnice şi microferme care ar asigura locuri de muncă pe termen lung, dar în prezent, nu ne ajută nici legislaţia. Turismul e un domeniu care poate asigura multe locuri de muncă în Vâlcea, la fel şi construcţiile.

Distribuie

Un comentariu

  1. Ma numesc Dumitru Traian Marian ,am 18 ani si locuiesc in Draganesti-Olt ,sunt elev la Colegiul Agricol Dimitrie Petrescu in Caracal-Olt avand profil tehnician in transporturi si detin permis de categoria b ,as vrea sa lucrez pe intreaga perioada a vacantei de vara .nr tel 0784960039

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.