Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI) doresc înlocuirea tezelor semestriale cu teste sumative cu subiect unic la nivel național.
Inconsistența decizională remarcată în ultima perioadă la nivelul sistemului guvernamental românesc când vorbim despre politici educaționale are un efect major asupra elevilor și a dezvoltării acestora pe termen lung, prin prisma instabilității, nesiguranței și a neîncrederii cauzate. Astfel, după doi ani de școală online elevii sunt nevoiți să își continue pregătirea într-o perioadă caracterizată de incertitudine și adaptându-se din mers la schimbările nefondate și lipsite de logică.
Doi ani de școală online își pun amprenta cu siguranță asupra sistemului educațional, dar pe această cale sunt revelate și măsurile cu potențial de reformă ale învățământului. Una dintre acestea fiind înlocuirea tezelor semestriale cu testele sumative. Vorbind strict la nivel matematic la momentul actual, luând în considerare decizia asumată de Ministerul Educației de a oferi posibilitatea încheierii mediei cu doar două note la o materie, o simplă notă obținută dintr-o ascultare, dintr-un test sau dintr-un referat are o pondere mai mare la medie, mai exact 37,5%, decât o teză care are o pondere de 25%.
Asociațiile de elevi propun pe această cale substituirea tezelor cu teste sumative cu subiect unic la nivel național, fără ca aceste note să fie trecute în catalog fără acordul elevului. În acest mod poate fi realizată o radiografie a efectului celor doi ani de pandemie asupra sistemului educațional și nivelul actual al elevilor din România. Testarea regulată și realizarea unor statistici la nivel național beneficiază atât elevii, cadrele didactice, cât și clasa politică, oferindu-le acestora din urmă posibilitatea de a avea un control asupra efectelor școlii online, de a evalua constant cunoștințele elevilor și de a își adapta deciziile bazat pe date concrete legate de abilitățile elevilor respectiv lacunele acestora.
Așadar, solicităm ministerului educației înlocuirea tezelor cu testări sumative semestriale, care și-au demonstrat comparativ utilitatea în îndeplinirea scopului final al educației: acela de a forma elevul și de a îi asigura un minim de cunoștințe.
,,Încă de la începutul anului ne aflăm într-o continuă instabilitate, iar ideea de susținere a tezelor în această situație creează mai mult discrepanțe în sistem. Cum ar putea fi susținute teze acolo unde materia de abia a fost predata sau acolo unde orele nu au putut fi făcute în format online? Cu siguranță susținerea tezelor nu este eficientă în condițiile actuale, fiind mult mai prielnică eliminarea acestora. Sperăm ca Domnul Cîmpeanu să conștientizeze măcar acum nevoile elevilor și lacunele acumulate în învățământ.” – Patrisia Moraru, președinte AVE