Loading

Un localnic din comuna Goleşti, judeţul Vâlcea, a descoperit un tezaur de peste 50 de kilograme de monede de argint otomane, de la începutul secolului al XV-lea, şi a înştiinţat autorităţile competente, a anunţat ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Potrivit unui comunicat remis, miercuri, MEDIAFAX de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), acesta este cel mai mare tezaur monetar din argint descoperit şi recuperat de pe teritoriul României şi ajuns într-o colecţie publică.
Potrivit MNIR, este vorba de un tezaur monetar din argint alcătuit din aspri otomani emişi în prima jumătate a secolului al XV-lea.
Tezaurul a fost descoperit întâmplător duminică, în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea şi cântăreşte 54,7 kilograme. Persoana care a făcut descoperirea a anunţat luni dimineaţă Muzeul Naţional de Istorie a României, care s-a sesizat şi a trimis o echipă de specialişti pentru a cerceta contextul descoperirii şi pentru a prelua tezaurul. Acesta se află în acest moment în custodia muzeului, care se ocupă de identificarea, analizarea pieselor numismatice, precum şi de inventarierea acestora.
Asprul este o monedă din argint turcească, ce a circulat în Ţările Române începând cu secolul al XV-lea până la începutul secolul al XIX-lea.
După terminarea inventarierii şi studierea preliminară a monedelor, MNIR va organiza o conferinţă de presă, a cărei dată va fi anunţată ulterior.

 

Vestea a dat naştere la o serie de glume din partea premierului Victor Ponta şi a miniştrilor.

“Felicitări, tot merg în vizită oficială la Ankara, sper să nu-mi fie cerute înapoi”, a spus Ponta.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.