Consiliul Local Râmnicu Vâlcea urmează să-și exprime acordul, sau nu!, cu privire la achiziționarea de servicii juridice de consultanță, asistență și reprezentare a Teatrului Municipal „Ariel”, în două dosare civile.
Primul dosar se află pe rolul Tribunalului București – 25240/3/2021 – având ca obiect contestație decizie de sancționare, relcamanți fiind Sindicatul Național de Cultură – FAIR și Sima Getsck Anișoara, iar pârât Teatrul „Ariel”. Dosarul a fost înregistrat în data de 26 august și are termen stabilit în 2 noiembrie, a.c.. Al doilea dosar se află pe rolul Tribunalului Vâlcea – 2373/90/2021 – având ca obiect anulare concurs, reclamanți de data aceasta fiind Holcă Alin și Gavrilă Ionuț Gabriel, iar pârât tot Teatrul „Ariel”. Dosarul a fost înregistrat în data de 15 iulie și are termen stabilit în 28 octombrie, a.c. Pentru ambele dosare, serviciile juridice se doresc a fi achiziționate până la soluționarea definitivă a litigiilor.
Din „Referatul de aprobare” atașat proiectului de hotărâre reiese că se „mandatează managerul Teatrului „Ariel”, Popescu Gabriel, să desfășoare procedurile necesare în vederea achiziționării de servicii juridice de consultanță și reprezentare și să semneze contractul, în dosarele respective. Exprimarea acordului Consiliului Local este justificată de faptul că în cadrul instituției este angajat un singur consilier juridic, care nu are experiența necesară pentru a reprezenta instituția în litigiile de mai sus, iar potrivit prevederilor codului de procedură civilă, instituția, în calitate de pârât, are obligația ca în termen de 25 de zile de la comunicarea cererii de chemare în judecată să depună întâmpinare, sub sancțiunea decăderii din dreptul de a mai depune probe și de a invoca excepții.
De asemenea, se are în vedere și faptul că în litigiile de muncă în care reclamanți sunt angajați ai instituției ar apărea și interpretări subiective ale consilierului juridic angajat al acesteia, întrucât între angajați se creează relații de colegialitate/amiciție/prietenie, care ar putea afecta obiectivitatea consilierului juridic în susținerea cauzei.
Despre Teatrul „Ariel” am tot scris, iar cele două procese civile aflate pe rolul instanțelor de judecată au atașate la dosar și articolele care demonstrează un abuz cras din partea conducerii Teatrului „Ariel”, respectiv din partea managerului Popescu Gabriel față de angajații din subordine. Aceste procese vor demonstra multe, pentru că angajații și Sindicatul nu au introdus dosarele în instanță că nu au ce face, ci extrem de aplicat. Orice avocat se bagă în această speță pentru a-l apăra pe Popescu Gabriel, pentru că el este de fapt „instituția”, va avea o bilă neagră în cariera sa de avocat.
Pe lângă toate astea, întrebăm, de ce Primăria Râmnicu Vâlcea nu alocă un jurist în această speță, având în instituția sa un departament întreg de „drepți”? Vom urmări aceste două procese civile, mai ales că „marea” directoare Anca Olteanu, care face obiectul unuia din dosare, va fi chemată la bară. O asigurăm că vom fi în sală să o ascultăm!
Tot ce este cu albastru poate fi deschis…,