3,755 total views

Teatrul Municipal „Ariel”, după 5 luni de zile, reia concursul pentru ocuparea funcției de director cu atribuții artistice. Acest post a mai fost scos la concurs, la sfârșitul lui 2020, concurs ce trebuia susținut în data de 28 decembrie 2020 (ha, ha…trebuia direct de Revelion !) – proba scrisă și 6 ianuarie 2021 (ha, ha…când toți încă chefuiesc !) – susținerea interviului.

Cu toate astea, în 15 decembrie managerul teatrului, Popescu Gabriel, încerca din răsputeri să explice importanța postului scos la concurs, în 16 decembrie primarul Mircia Gutău se arată extrem de nervos că se fac verificări cu privire la acest concurs, iar în 18 decembrie managerul dintr-o dată semnează anunțul privind suspendarea concursului, menționând că totul se întâmplă din „motive obiective, urmând ca procedura să fie reluată la o dată ulterioară, ce va fi comunicată prin aceleași mijloace legale de informare”. Scurt și la obiect !

Și iată, instituția publică Teatrul „Ariel”, de care Consiliul Local răspunde și în nici un caz primarul municipiului, reia concursul. La ora actuală, postul de director artistic este ocupat prin delegație de actrița Anca Olteanu, de aproximativ 1 an de zile, din pixul managerului, el fiind de fapt cel care „a decis” să o „urce” în această funcție de conducere.

Scoaterea la concurs a postului de director artistic, anul trecut, a provocat un mare scandal în interiorul instituției și nu numai, deoarece se știa că este cu dedicație chiar pentru Anca Olteanu, actrița preferată a edilului. Anca Olteanu se pricepe să facă ode electorale și în rest mai nimic, dar își dorește cu ardoare acest post doar pentru că este extrem de bine remunerat și ratele la apartament nu se pot plăti dintr-un salariu de simplu actor. Mai mult, în decembrie 2020, Anca Olteanu nu întrunea condiția specifică – 2 ani vechime și sigur nici altele, dar pentru că „invidioșii” s-au sesizat, „managerul” de urgență a suspendat concursul, pentru a nu da în ilegalitate, că în imoralitate erau/sunt de multă vreme (vezi mai sus ce arată datele de 15, 16 și 18 decembrie 2020). Cu alte cuvinte, acest concurs se făcea cu încălcarea legii dacă nimeni nu se sesiza.

Revenim la mai 2021, când se reia întreaga procedură…

Popescu Gabriel, managerul teatrului, atunci când a decis că trebuie să bată palma cu Iuda, oferind o administrare a instituției doar pentru binele familiei sale și atât, a pus pe jar întreg colectivul care de luni de zile încearcă să înțeleagă ce jocuri face și pentru cine !?

Acum, la momentul reluării concursului, s-au făcut mai multe demersuri pentru verificarea condițiilor de participare care se văd cu ochiul liber că sunt restrictive. Din informațiile noastre, Leonard Pădureț, președintele Sindicatului FAIR, este în posesia întregii documentații pe care deja a înaintat-o Casei de Avocatura (una din cele care dispune sindicatul) pentru verificarea legalității condițiilor de participare impuse de conducerea vâlceană. Se pare că se încalcă extrem de grav codul muncii, dreptul omului, dar și legislația, concursul fiind restrictiv și organizat cu dedicație.

Mai mult, se cunoaște faptul că la concursul de manager nu a existat condiția în care trebuia să ai minim 2 ani funcție de conducere în instituțiile publice de cultură, pe care evident că nu îi poți acumula niciodată dacă nu ai voie să participi la concurs. Acum, pentru postul de director artistic, printre condițiile specifice de participare regăsim „vechime în funcții de conducere în instituțiile publice de cultură, minim 2 ani”, condiție, atenție!, în decembrie 2020 nu a fost impusă !!! Acum, în schimb, această condiție restrictivă apare deoarece se știe că sunt și alți doritori care vor să participe și clar ar încurca dedicația !!!

Această condiție, tot cu încălcarea tuturor normelor în vigoare, „o întrunește”, în Vâlcea/Râmnicu Vâlcea, doar Anca Olteanu, pentru care Consiliul Local din legislația 2016-2020 aprobă, în 31 august 2020, modificarea organigramei, a statului de funcții și a regulamentului de organizare și funcționare ale Teatrului Municipal „Ariel”, începând cu septembrie 2020. Cu această ocazie, postul de director adjunct se transformă în postul de director cu atribuții artistice.

„Anca Olteanu prima dată a fost numită director adjunct, chiar dacă nu are studiile și pregătirea necesară pentru această funcție. Ulterior, postul ei a fost transformat în director artistic, ca ulterior să aibă un post mai apropiat de cel de director de creație. Postul se ține vacant, domnișoara fiind interimar timp de doi ani de zile, timp în care să adune vechime pentru a îndeplini condiția mai sus menționată, din cadrul concursului”, ne explică actorul de la Teatrul „Ariel”, care a dorit să rămână în anonimat, dar care promite că ne va acorda un interviu pe larg despre acest subiect.

Deci, vedem că toți ceilalți actori sunt restricționați să participe la concurs, doar pentru că nu îndeplinesc condiția celor doi ani de vechime într-o funcție de conducere în instituții publice de cultură.

„Toată bibliografia examenului nu are nicio legatură cu acest post, pentru că postul directorului artistic nu are legatură cu legile, ci cu arta teatrului în sine. Directorul de creație/artistic trebuie să aibă experiență profesională, să fie documentat, să aibă cunosțințe solide despre teatru, realizări profesionale, etc. Ce șanse avem noi să ne ridicăm ca teatru și să ajungem unde trebuie, dacă tu pui astfel de condiții ? Acest concurs îngrădește dreptul multor persoane de a participa, din cauza condițiilor impuse. Nu are premii obținute, proiecte de mari anvergură, participări la fesfivaluri naționale sau internaționale, fișă repertorială (roluri jucate), însă are facultate privată Hyperion”, adaugă un posibil candidat.

Toate aceste „obligații” politice se joacă cu încălcarea legislației și a tuturor principiilor pentru că de fapt, Anca Olteanu se pregătește să-i ia locul managerului Popescu Gabriel. După ce ei speră ca aceasta să ajungă director artistic, cu concurs luat, Popescu, ușor, ușor, dispare din peisaj, iar Anca Olteanu ajunge în fruntea Teatrului Municipal, interimar, funcție în care poate sta mult și bine. Avem informații că acest torc este știut de Gutău – Olteanu – Popescu, iar miza este achitarea prejudiciului, de cineva anume!, creat acestei instituții de cultură chiar de fosta contabilă Popescu Aura, soția actualului manager Popescu Gabriel, primul, de altfel, care încalcă Codul de Conduită Etică al personalului contractual din cadrul Teatrului Municipal „Ariel” – o altă cerință, de data asta din bibliografie, care nu a fost cerută pentru concursul din decembrie 2020.

Vom reveni !

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.