Conducerea Direcţiei Silvice (DS) Vâlcea a prezentat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, activitatea pe primele şase luni din 2013.
Potrivit datelor prezentate de Gheorghe Mihăilescu, directorul DS Vâlcea, instituţia a depăşit indicatorii de producţie, recoltare masă lemnoasă şi a realizat un profit de 70% mai mare. „Am vândut lemnul mult mai scump. Preţul mediu de vânzare a masei lemnoase pe picior, pe semestrul I al anului 2013 a fost de 124 lei /mc. Toată masa lemnoasă a fost vândută numai prin licitaţii publice. Către populaţie au fost valorificaţi 6.100 mc, lemn pentru diverse utilizări şi lemn de foc”, a declarat Gheorghe Mihăilescu. În primul semestru al anului 2013 s-a recoltat un volum total de 86.400 mc masă lemnoasă. „Volumul e mult sub posibilitatea arboretelor noastre (240.000 mc/an) şi sub cota de tăiere aprobată şi repartizată direcţiei noastre (200.000 mc/an). Nu e nimic rău să exploatezi o pădure care a ajuns la gradul de exploatare, nu e bine dacă reîmpădurim suprafaţa de pe care s-a tăiat”, a spus Mihăilescu. În această perioadă s-au făcut regenerări naturale pe o suprafaţă de 273 ha şi împăduriri pe 56 de hectare. „Toate activităţile cu venituri financiare au contribuit la realizarea unei cifre de afaceri de 14.379.000 lei , la acoperirea unităţilor noastre şi la realizarea unui profit brut de 1.885.000 lei.
894 mc de lemn, tăiaţi ilegal
Pe activitatea de pază a pădurilor, în cadrul programului, denumit Scutul Pădurii 2013, DS Vâlcea colaborează cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vâlcea, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vâlcea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Vâlcea, Garda de Mediu şi Garda Financiară. La această dată, DS Vâlcea administrează 96.003 ha pădure de stat şi 25.941 ha păduri private, mai puţin faţă de anul 2012 cu 1.078 ha ale statului şi mai mult cu 2.308 ha, ale proprietarilor privaţi. „În semestrul I 2013, s-a constatat un volum total tăiat ilegal de 894 mc din care 486 mc în pădurile proprietate publică a statului, 408 mc în pădurile proprietate privată. Pentru sancţionarea acestor fapte au fost încheiate 28 de infracţiuni şi 124 de contravenţii silvice. Valoarea amenzilor aplicate pentru tăierea ilegală şi sustragerea de arbori este 112.000 lei.Valoarea din tăierile ilegale de arbori recuperată este de 164.364 lei”, a afirmat directorul Mihăilescu. Paza fondului forestier administrat de direcţia silvică a fost asigurat de către personalul silvic de teren, format din 39 şefi de districte şi 198 pădurari.
Pădurile moştenitorilor familiei Lahovari, păzite de angajaţii direcţiei
Cele mai mari pagube provenite din arbori tăiaţi ilegal se înregistrează constant în ocoalele silvice: Voineasa, în zona Valea lui Stan; Băbeni, în zona Valea Mare- Băbeni; Călimăneşti, în zona Bujoreni-Lunca; Romani, în zona Horezu Romanii de Sus şi Vaideeni; Bălceşti, în zona Laloşu, Iancu Jianu,în general unde sunt prezente comunităţi de romi. „Cele mai mari sustrageri sunt în pădurile particulare. De exemplu, la Băbeni este o pădure particulară a moştenitorilor familiei Lahovari. Aparţinătorii stau la Bucureşti şi au venit la noi să le păzim pădurea în suprafaţă de 180 ha, pentru că, într-un timp foarte scurt risca să ajungă un câmp de cioate”, spune directorul DS. Paza unui ha de pădure e între 65 lei şi 100 lei pe an. Sunt însă şi zone în care preţul este mai mare. La Bujoreni preţul e de 120 lei pe an pentru un ha de pădure păzit. Preţul e mai mare, pentru că, se face pază şi în zilele de sâmbătă şi duminică, când au loc cele mai multe furturi.
Amenzi în valoare de 25.800 lei
În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2013, cu sprijinul organelor de poliţie şi al jandarmilor, au fost desfăşurate 580 acţiuni comune de control pentru a stopa furtul de masă lemnoasă. S-au întocmit 23 de contravenţii, cu o valoare a amenzilor aplicată de 25.800 lei, s-a confiscat un volum de 199 mc, pentru care nu s-au prezentat documente legale de provenienţă şi s-a recuperat un volum de 35 mc material lemnos abandonat. În perioada la care facem referire s-au efectuat şi 360 controale în cantoanele silvice. Urmare a nerespectării obligaţiilor de serviciu de către personalul silvic, s-au aplicat: cinci sancţiuni disciplinare; doi pădurari sunt cercetaţi în Consiliul de Disciplină, un şef de ocol a fost retrogradat din funcţie.