…funcții publice! Gurile slobode vociferează în medii ferite de ochiul public că la nivelul instituțiilor și companiilor publice se aplică tot mai des metoda de „vopsire” a concursurilor pentru cele mai importante funcții de conducere. Cei mai răutăcioși, dar nedreptățiți, ar zice „măsluire”. Despre lipsa de transparență a acestor etape importante în ocuparea unei funcții publice sau de conducere, trag semnalul de alarmă articolele din media națională/regională/locală.
În comisie, expert independent!
Mai nou, „concursurile” se fac prin intermediul unor firme private care se ocupă de plasarea forței de muncă. O astfel de firmă s-a ocupat și de recrutarea membrilor în Consiliul de Administrație (C.A.) al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Vâlcea – (RAJDP), societate din subordinea Consiliului Județean Vâlcea. Astfel, prin dispoziția președintelui Rădulescu Constantin, din aprilie 2024, s-a aprobat declanșarea procedurii de selecție a noilor membri ai C.A. Prin HCJ 179/2024 s-a aprobat componența inițială a planului de selecție a candidaților, iar prin HCJ 180/2024 s-a aprobat constituirea Comisiei de selecție și nominalizare a candidaților pentru postul de membru în cadrul CA al RAJDP, comisie din care a făcut parte și „un expert independent”. În acest sens, Fox Management Consultants SRL, din București, a fost contractat în calitate de expert independent în baza contractului de prestări servicii.
Promovarea posturilor în media specială
Să vezi și să nu crezi, persoane „importante” au știut de anunțurile publicate pentru depunerea candidaturilor și astfel au participat la concursul „nearanjat 100%!”. Dosarele au fost depuse la Compartimentul de Registratură al CJ VL, dar și pe adresa de e-mail a „expertului independent”. Uite-așa, printre alții, și-au depus candidatura pentru postul de membru în CA al RAJDP persoane precum Covaci Ionela Cristina și Florică Laura Ștefania, în final acestea fiind chiar „validate”, prima cu 91 puncte și a doua cu 98.
Rădulescu nu aranjează concursuri!
Publicam zilele trecute un articol cu titlul „angajările din CJ Vâlcea sub semnul întrebării”, unde evidențiam câteva declarații ale președintelui Rădulescu Constantin, pentru o publicație locală. Una dintre declarații era cu privire la angajări. Mai exact, acesta menționa că „nu am aranjat și nici nu vom aranja concursuri, pentru că eu vreau să mă înconjor de oameni competenți și nu încălcăm legea pentru nimeni”.
Astăzi, vedem alte angajări în structura administrativă unde persoana a fost plasată, atenție!, susținută politic și nimic altceva. Se vede cu ochiul liber că, în continuare, angajările în CJ Vâlcea ori în instituțiile subordonate CJ, se fac pe aceleași criterii primordial-politice, înaintea celor de competență, integritate, moralitate, etc. Nu că n-ar fi luate în considerare și aceste ultime criterii firești, dar apartenența politică este un avantaj sublim.
Astăzi, cazul Covaci Cristina, deținătoarea spălătoriei auto, din Ferdinand nr 49
Persoana în cauză, pe lângă faptul că nu credem că întrunește condițiile de aderare la funcțiile publice – așa cum ne-au replicat mai mulți activiști PSD, supărați foc de numirile pe care a început să le facă edilul județului în detrimentul lor, ei fiind de ani buni în PSD și nu au „primit” mai nimic –, s-a lăudat la colegii de trandafiri roșii că a fost susținută de fostul deputat Cocoș Vasile, membru în mai multe CA-uri, etc.
Covaci administrator provizoriu….
Pentru că numirea în CA la RAJDP probabil nu-i satisface persoanei Covaci după munca depusă în campaniile partidului, Rădulescu, pentru a-și achita probabil „restanțele” politice față de aceasta, îi mai face cadou o funcție publică. În data de 26 noiembrie 2024, cei 32 de consilieri județeni s-au întrunit în ședință extraordinară și, ținând cont de referatul de aprobare al președintelui și de adresa societății Parc Industrial Vâlcea SA, din 31 oct 2024, au aprobat „numirea administratorului provizoriu, numita Covaci Cristina în Consiliul de Administrație al societății, după evaluarea de către Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice – AMEPIP, până la desemnarea noului administrator”.
Durata mandatului administratorului provizoriu este de maximum 5 luni, cu posibilitatea prelungirii, o singură dată, pentru încă 2 luni, pentru motive întemeiate. Daniela Calianu, secretar general al județului Vâlcea, contrasemnează această hotărâre, deși ar trebui să vegheze la bunul mers al instituțiilor subordonate CJ Vâlcea și să nu aprobe tot felul de persoane necunoscute să ajungă în funcții cheie. Să nu uităm situația existentă la Prelcet, societate ajunsă pe butuci din vina activiștilor PSD puși în fotoliile directoriale, deși nimic nu îi recomandă.
Se conturează foarte ușor bănuiala că secretarul județului nostru mioritic, Daniela Calianu, ar fi părtașă acționând la ordin politic (!), prin aprobarea multor astfel de angajări, ori neverificarea societăților „în contract” cu instituția pe care o controlează din punct de vedere al legalității și integrității.
Parc Industrial Vâlcea SA…
…o societate comercială pe acțiuni, înființată în anul 2013, prin Consiliul Județean Vâlcea – 50%, orașul Bălcești prin CL – 25% și municipiul Drăgășani prin CL – 25%, cu scopul de a gestiona și administra două infrastructuri de afaceri în Bălcești și Drăgășani, denumite Parc Industrial Bălcești – Vâlcea și Parc Industrial Drăgășani –
Vâlcea. Deși obiectivul societății este dezvoltarea durabilă a zonei Bălcești și Drăgășani prin atragerea de investiții private care să genereze locuri de muncă în aceste zone, în această societate nu există activitate.
Așadar, Covaci Cristina a ajuns (iată!) în funcții administrative publice fără a avea un trecut administrativ în nici o altă instituție publică. Concret, nu a fost niciodată angajată, deținând o spălătorie auto și… atât! Și, atenție!, nu am judecat speța după culoarea părului, a tratamentelor cosmetice de înfrumusețare ori de societatea deținută, departe de noi aceasta! Nu judecăm femeile care decid să intervină asupra corpului lor, dar nici angajările dubioase pe bani publici nu le putem ignora.
În acest context, am „aruncat o geană” pe raportul final privind procedura de selecție pentru pozițiile de membru în CA al RAJDP, ca urmare a finalizării interviului final din cadrul procesului de selecție a candidaților din lista scurtă pentru postul persoanei Covaci, desfășurat în ziua de 21 octombrie 2024. Și, ce să vezi? Din concluziile raportului ne-am elucidat că treaba e „serioasă și etică până în măduva oaselor”, atenția opiniei publice putând fi simțitor mișcată de astfel de informații.
Comisia de selecție și nominalizare,
a tratat cu maxim profesionalism și responsabilitate fiecare candidat”, aceștia având fiecare studii superioare absolvite, cu diplomă de licență, dovedind că îndeplinesc cerințele și exigențele impuse prin Matricea Profilului Candidatului, în rolul de membru în CA al RAJDP. Altfel spus, persoana Covaci, a dovedit o atitudine pozitivă, având o abordare realistă asupra „problematicii societății” și „o dorință” de a contribui „cu cele mai bune” idei, soluții și planuri la îndeplinirea obiectivelor trasate prin Scrisoarea de „așteptări”! Păi, dacă este așa, întrebăm solemn: de ce Covaci nu este într-o poziție mai importantă de conducere, pe undeva acolo sus, dacă este o profesionistă desăvârșită, ci își pierde talentul administrativ la spălătoria auto?
Raportul final, privind procedura de selecție este întocmit, cum mai sus am menționat, de Fox Management Consultants, din București. Cifra de afaceri a societății în 2023 a fost de 1.150.405 lei, cu un profit de 1.033.626 lei. Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 244%, raportând în anul 2023 un număr de… 1 angajați. Despre proprietara Fox Management Consultants, „doar de bine” în spațiul public. Despre acest „bine” vom reveni cu alt articol.
Ne paște însă întrebarea somnolentă, fără răspuns: cum să credem noi că nu sunt „deranjate” concursurile, când în spațiul public răzbat informații negative despre unii angajați din CJ Vâlcea, ori despre firmele în contract cu instituția? Somn ușor, Cetatea Vâlcii!
Art.7 din Legea nr.190/2018 menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. Publicația „Timpul de Vâlcea” pune la dispoziția persoanelor interesate dreptul la replică prin intermediul următorului e-mail: timpuldevalcea@yahoo.ro