245 total views

În fiecare an, pe 22 februarie, cercetaşii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Modială a Cercetăşiei. 22 februarie este şi ziua de naştere a Fondatorului sistemului de educaţie cercetăşească şi a Mişcării Mondiale a Cercetaşilor, Lordul Robert Baden-Powell şi a soţiei sale Lady Olave.

În acest an, sărbătoarea Zilei Mondiale a Cercetaşiei îi găseşte pe cercetaşii vâlceni plini de entuziasm şi mai angajati ca oricând în proiecte de anvergură menite să ofere copiilor şi tinerilor din organizaţie un număr cât mai mare de activităţi instructive si formative, dar si din cele care să contribuie la dezvoltarea în continuare a centrului local. Şi aceasta cu atât mai mult cu cât în primăvara care va urma ei sărbătoresc 20 de ani de la Renaşterea Cercetăşiei în judeţul Vâlcea.
Centrul de cercetaşi din Râmnicu Vâlcea va avea şi în acest an trei tabere de vară: la sfârşitul lunii iunie la Vaideeni, ediţia a XVII-a a Festivalului Naţional Cupa izoarelor, in iulie, la Perişani, câmpul Nume de cod: POSADA şi la finele lunii august o nouă ediţie a Şcolii de alpinism la cabana Cheia din masivul Buila-Vânturariţa.

Dar cel mai important proiect al cercetaşilor din Râmnicu Vâlcea este Centrul de tineret şi de vacanţă, care va fi demarat zilele acestea respectiv amenajarea la fosta şcoală din Feţeni, cartier al municipiului Râmnicu Vâlcea a unui loc unde ONG de copii şi tineret vor putea desfăşura activităţi instructive şi educative, vor avea posibilitatea să campeze într-un camping care va avea toate utilităţile, vor avea la dispoziţie trasee de mountain-bike, poligon Adventures şi trasee de drumeţie şi orientare sportivă în pădurea din apropiere. De altfel un al doilea proiect al cercetaşilor în parteneiat cu alte ONG de tineret este Eco-turism şi drumeţie în împrejurimile Râmnicului acţiune la finalul căreia vom avea la dispoziţie mai multe trasee de drumeţie în locuri de o mare frumuseţe din proximitatea oraşului.
Alte proiecte ale cercetaşilor vizează asigurarea pregătirii liderilor adulţi, un mare număr de activităţi de implicare în viaţa comunităţii locale, în care vor fi antrenaţi copiii si tinerii cercetaşi, precum si un management mai bun al organizaţiei, toate acestea subordonate scopului cercetăşiei, acela de a contribui la formarea copiilor si tinerilor pentru a deveni cetăţeni demni si responsabili ai comunitătii locale, naţionale şi internaţionale.
Ne aducem şi acum aminte de cuvintele de îmbărbătare ale Fondatorului Cerrcetăşiei Lordul Robert Baden-Powell adresate cercetaşilor din toată lumea în scrisoarea ce avea să devină un adevărat testament pentru cercetaşii de ieri şi de azi: Cred că Dumnezeu ne-a adus pe această lume pentru a fi fericiţi şi a ne bucura de viaţă. Fericirea nu vine nici din bogăţie, nici doar dintr-o carieră plină de succes, nici din toleranţa faţă de voi înşivă. Veţi face un pas uriaş către fericire făcându-vă un corp solid şi sănătos cât sunteţi tineri, astfel încât să fiţi utili şi să vă bucuraţi de viaţă când veţi fi adulţi.
Studiul naturii vă va arăta cum a umplut Dumnezeu lumea de lucruri frumoase şi minunate de care voi să vă bucuraţi. Fiţi mulţumiţi de ceea ce aveţi şi folosiţi totul în cel mai bun mod cu putinţă. Priviţi partea luminoasă a lucrurilor mai curând decât cea întunecată. Dar adevărata cale către a atinge fericirea este să o răspândiţi în jurul vostru. Încercaţi să lăsaţi această lume un pic mai bună decât aţi găsit-o şi, când vă va veni timpul, veţi muri împăcaţi gândindu-vă că, în fiecare ocazie, nu aţi pierdut timpul, ci aţi făcut tot ce v-a stat în putinţă. Fiţi astfel “GATA ORICÂND” să trăiţi şi să muriţi fericiţi, fiind mereu loiali Promisiunii Cercetăşiei chiar şi atunci când nu veţi mai fi copii… şi Dumnezeu să vă ajute.

Al vostru prieten, Robert Baden-Powell

La mulţi ani cercetaşi! Gata oricând!
Nicu Almaşi
Şeful Centrului local Mircea cel Bătrân Râmnicu Vâlcea

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.