94 total views

Firma de consultanţă angajată de Primăria Râmnicului, Malex Engineering – a încercat să facă o analiză specializată prin reprezentantul acesteia, Manuela Bogdan, a viitorului municipiului pentru următorii 6 ani. Prezentarea cu informaţii vechi de peste trei ani de zile, neclare şi inutile, şi care prezentau deficit de cifre despre întreprinderi care nu mai sunt în municipiu – Vâlceana sau CPL, s-a dovenit a fi un fiasco total.

Ieri, 5 august, la sediul Primăriei Municipiului – Sala de Consiliu a avut loc dezbaterea publică privind Strategia de dezvoltare locală a Municipiului Râmnicu Vâlcea pentru perioada 2014-2020.  Noua Strategie urmând să trateze şi să înglobeze mai multe evoluţii recente petrecute la nivel local, respectiv constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ”Zona Metropolitană Râmnicu Vâlcea” sau noul Plan Urbanistic General, a fost aprobată în 2013.

Deşi Strategia de dezvoltare locală a fost prezentată pe site-ul Primăriei Municipiului la începutul lunii iunie, iar expunerea de motive a fost publicată în Monitorul Oficial al Primăriei Municipiului nr. 5 (156)/6 iunie 2014, se pare că nu va fi supusă aprobării Consiliului Local în următoarea şedinţă (luna august) şi poate nici nu va fi aprobată anul acesta, ţinând cont de erorile majore care există la nivelul proiectului.

În cadrul dezbaterii publice executivul primăriei a fost acuzat de o foarte slabă mediatizare a proiectului. Puţinii participanţi susţinând că au aflat de acestă dezbatere de pe reţelele de socializare sau alte surse şi nu de la executivul primăriei.

După ce a fost prezentat proiectul, tirul acuzaţiilor a fost deschis de puţinii invitaţi veniţi la dezbatere susţinând cu critici impertinente că „ prezentarea este slabă, neeficientă, fără viziune, lipsită de profesionalism, analiză SWOT făcută din birou şi nu aduce nici o valoare”.

Victor Giosan, fost candidat la europarlamentare, a fost cel care a dorit să facă primele remarci la adresa prezentării proiectului. Dorind să fie bine înţeles, dar să nu supere pe nimeni, a spus că “această Strategie nu este nici cea mai bună, dar nici cea mai proastă decât zecile de strategii care se scriu astăzi în România la nivel local, judeţean şi naţional”. Acesta a luat punct cu punct proiectul şi a făcut un expozeu ca la carte. A punctat faptul că, la partea de analiză, sunt extrem de multe date tehnice care nu au nici un fel de utilitate ulterioară:”geologia, solurile…sunt interesante, dar nu au nici o urmare mai departe”. Deşi Strategia este bazată în mare parte pe turism, Giosan mai suţine că „lipsesc date, mai ales că viziunea este toată centrată pe turism, nu există date privitor la turismul local, în opinia mea lipseşte…”. La finalul analizei, politicianul Victor Giosan a încheiat spunând: “ Mă declar voluntar în orice proces pe care Primăria e dispusă să-l înceapă pentru a îmbunătăţii o astfel de strategie, evident această strategie în opinia mea poate fi proastă, dar nu face nici rău, nici bine, însă va rămâne în continuare un document care nu cred că va putea evita politicile primăriei. Mă aşteptam totuşi la o altă analiză, că sunt date berechet. Există şi vă pot pune la dispoziţie, oricând, fără nici o problemă, datele din 1999 până astăzi a bugetelor locale din toată ţara, dar trebuie făcută o analiză pe ultimii 3, 4 ani şi o evaluare a ceea ce înseamnă efectul Oltchim şi alte efecte ale ştiinţei locale”.

Un răspuns, ciudat, am spune, în urma analizei făcută de Victor Giosan a venit de la viceprimarul liberal, Eduard Vârlan care recunoaşte că sunt multe greşeli: “Am făcut un material cu foarte multe greşeli, dar nu au apucat încă să corecteze…am zis să aşteptăm şi părerile dvs.,…eu nu vreau să-i scuz, dar dânşii au preluat o Strategie care era gata…am vrut să o supunem Cosiliului Local…nu este obligatoriu ca în şedinţa lunii august să aprobăm acest lucru…şi luna viitoare, să facem toate corecturile, să punem totul la punct”.

Alte critici aduse proiectului au venit şi din partea consilierului local, Ioniţă Gheorghe care atrage atenţia că această Strategie a crescut de la 70 de pagini la 160 şi că practic despre Strategie avem doar 12 pagini cu o înşiruire de deziderate generale şi dorinţe. Acuză executivul primăriei că nu au însoţit elaboratorii măcar prin oraş ca să facă actualizarea strategiei celei vechi, în sensul că dacă datele de intrare nu sunt actuale, concluziile nu pot fi decât greşite, iar toate datele arată că indicatorii sunt la nivel de 2008, 2009, 2010 şi 2011, prea puţin 1 ianuarie 2014, date care sunt accesibile.

„Dacă elaboratorii s-ar fi plimbat puţin prin oraş ar fi aflat că, şi vă dau doar trei exemple: – oraşul nostru nu se învecinează la est cu Dealul Capela – în oraşul nostru nu mai avem Vâlceana în centru şi nici Combinatul de Prelucrare a Lemnului – ar fi aflat că şi gara a fost demolată de mult şi că nu mai există – că în sistemul de învăţământ primar avem mai mult de 214 elevi, iar în cel gimnazial mai mult de 312 elevi. În faza în care ne aflăm acum, dacă executivul primăriei nu a făcut recepţia acestei lucrări, nici să n-o facă, nici nu este oportun acum să o aprobăm sau să o supunem dezbaterii CL în faza în care este – strategie slabă, neargumentată şi nedirecţională”.

Acesta a încheiat observaţiile pe care le-a avut vis-a-vis de această slabă şi neeficientă prezentare a Strategiei de dezvoltare a Râmnicului pentru perioada 2014-2020, spunând că pledează pentru refacere şi amânare şi că “o lună jumătate nu crede că este un termen care să creeze dificultăţi în a aproba o strategie îmbunătăţită şi eliminarea inadvertenţelor…şi dacă domnii elaboratori recunosc ca s-a făcut din birouri…cine citeşte cu atenţie nu poate să nu observe aceste inadvertenţe grosolane”.

La dezbatere, în Sala Consiliului, au fost pe lângă executivul primărie şi consilierii locali – Mihăilescu Gheorghe,Constantinescu Cosmin, Crăciunescu Grigore, Preda Maria – Carmen, Voicu Iulian, Bobeanu Maria, politicienii, Victor Giosan şi Samoil Vâlcu, fostul primar, Sorin Zamfirescu, viceprimarii Eduard Vârlan şi Vasile Cocoş, dar şi primarul interimar Ion Gigi Matei.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.