265 total views

Chimcomplex a obţinut acordul de principiu de la un sindicat de patru bănci în vederea contractării unui credit de maxim 200 de milioane de euro, pentru preluarea Oltchim, ne-a declarat, ieri, Ştefan Vuza, acţionarul majoritar al complexului chimic de la Borzeşti.

foto/www.business24.ro

Domnia sa ne-a precizat: “Avem dis¬cuţii finalizate cu un sindicat alcătuit din patru bănci pentru împrumutul de care avem nevoie. Nu pot nominaliza în acest moment care sunt cele patru instituţii bancare, dar pot menţiona că toate acestea sunt prezente şi în ţara noastră şi că am obţinut aprobarea de principiu”.
Ştefan Vuza ne-a mai spus că va participa la privatizarea combinatului de la Râmnicu Vâlcea în consorţiu cu traderul american de chimicale Tricon Energy Holding: “Este vorba despre cel mai mare trader de chimicale de pe planetă, cu o cifră de afaceri de 4,6 miliarde dolari. Holdingul are sediul în Statele Unite ale Americii, dar este prezent în întreaga lume – în Singapore, în Beijing, în Istanbul, în San Paolo etc”.
Ziarul BURSA a scris, încă de la începutul lunii iulie, că Ştefan Vuza şi Ioan Niculae ar negocia în vederea constituirii unui consorţiu din care să facă parte şi compania americană Tricon Energy, în vederea participării la privatizarea Oltchim, InterAgro (grup condus de Ioan Niculae) fiind interesat, cu precădere, de producţia de PVC a combinatului, potrivit omului de afaceri.
Ştefan Vuza ne-a reconfirmat, ieri, interesul lui Ioan Niculae pentru această parte a Oltchim, adăugând: “Ioan Niculae va participa pe modulul II, din care face parte Arpechim, fiind interesat de partea de petrochimie. Noi vom participa în consorţiu cu Tricon Energy, pe modului I, axându-ne pe partea de sare şi chimicale”.
Tricon Energy are ca obiect de activitate transportul şi serviciile de marketing pentru produse chimice de uz industrial şi produse intermediare din polimeri, potrivit informaţiilor disponibile pe pagina sa de internet. Tricon este un transportator tradiţional al Oltchim şi Chimcomplex (parte a SCR Grup), în regiunea mediteraneană.
Acţionarii Chimcomplex Borzeşti au aprobat, zilele trecute, în cadrul unei Adunări Generale a Acţionarilor, participarea la procesul de achiziţionare a activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea, “singur sau în orice formă de asociere cu potenţiali investitori, conform metodei şi procedurilor stabilite de către administratorul judiciar, şi achiziţia acestora, în măsura în care SC Chimcomplex SA Borzeşti câştigă licitaţia organizată în acest sens, inclusiv în schimbul unui preţ care depăşeşte 20% din totalul activelor imobilizate ale Societăţii”.
Astfel, acţionarii Chimcomplex au respins participarea la vânzarea activelor viabile ale Oltchim conform metodei şi procedurilor stabilite de către administratorul judiciar.
În acest context, AGA de la Chimcomplex a aprobat atragerea fondurilor necesare, prin contractarea, de la una sau mai multe instituţii financiare, a unor împrumuturi în valoare de maxim 200 de milioane de euro “şi constituirea, în vederea garantării obligaţiei de rambursare a sumelor contractate de la instituţiile financiare, de ipoteci mobiliare asupra tuturor activelor SC Oltchim SA Rm. Vâlcea sau ale SC Oltchim SPV SRL şi/sau a tuturor activelor Societăţii”.
Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din ianuarie 2013.
Statul a înfiinţat, în luna decembrie a anului trecut, firma Oltchim SPV, care controlează activele Oltchim, şi care va fi scoasă la vânzare în 3 februarie.
Ministrul Economiei Andrei Dominic Gerea a discutat, recent, cu vicepreşedintele companiei petroliere azere SOCAR David Memedov şi cu ambasadorul Azerbaidjanului în România Farid Abdinbayov “aspecte privind posibila” participare la privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT).
Gerea afirma, la sfârşitul lunii octombrie, că există trei consorţii internaţionale care şi-au manifestat interesul pentru preluarea Oltchim.
Consorţiul Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum din China vrea să crediteze combinatul Oltchim cu 20 de milioane de euro, după cum ne-au spus, recent, surse apropiate situaţiei.
Oltchim a mai stârnit interesul consorţiilor PCC – Fortissimo Capital şi companiei ruseşti Oil Gas Trade.
Administratorii judiciari ai combinatului vâlcean (Rominsolv şi BDO) au dat startul selecţiei investitorilor, ale căror oferte angajante sunt aşteptate până la data de 31 ianuarie 2014. Practic, sunt scoase la vânzare activele Oltchim SPV (societate deţinută în totalitate de actualul Oltchim, dar fără datoriile de aproape 800 milioane de euro), evaluate la 305,24 milioane de euro. Această valoare nu reprezintă limita maximă a preţului tranzacţiei, potrivit Ministerului Economiei. Procedura de selecţie a ofertei angajante în vederea achiziţiei integrale a părţilor sociale deţinute de Oltchim la Oltchim SPV se va desfăşura în data de 3 februarie 2014.
Societatea şi-a redus pierderile cu 44%, în primele nouă luni ale anului trecut, la 172,74 milioane lei, de la circa 308,51 milioane lei, cât au fost în perioada similară a anului precedent, în timp ce veniturile companiei au ajuns la 400,23 milioane lei, cu 44,55% mai mici decât cele de la finalul lunii septembrie a lui 2012, conform administratorilor judiciari.
În 2012, statul român a eşuat în încercarea de a privatiza Oltchim.

bursa.ro

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.