442 total views

Autorităţile pregătesc crearea unei noi companii integrate în domeniul energetic, numită Complexul Energetic Vâlcea, prin preluarea de către CET Govora a carierelor de lignit de la Berbeşti şi Alunu, aflate în patrimoniul Complexului Energetic Oltenia.

foto/gorjanul.ro

Un grup de senatori şi deputaţi au depus încă de la sfârşitul anului trecut în Parlament un proiect de lege care prevede că exploatările de lignit din perimetrul Berbeşti-Alunu vor trece cu titlu gratuit în administrarea Consiliului Judeţea Vâlcea, care este şi acţionar cu 100% la CET Govora. Astfel, cele două cariere vor trece de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) la CET Govora, luând astfel naştere Complexul Energetic Vâlcea. Măsura este justificată prin faptul că CET Govora este singurul furnizor de abur tehnologic pentru platforma industrială a municipiului Râmnicu Vâlcea, unde principalii consumatori sunt combinatul chimic Oltchim şi Uzinele Sodice Govora, companie controlată de către Ciech Grup din Polonia. CET Govora consumă anual 2,1 milioane de tone de cărbune de la cele două exploatări, reprezentând 97% din necesarul de resurse, la care se adaugă 30 de milioane de metri cubi de gaze pentru întreţinerea arderii, ceea ce reprezintă 3% din total. De asemenea, CET Govora realizează şi serviciul de distribuţie a agentului termic pentru cele 28.900 de apartamente din oraş şi cele 87 de instituţii publice, precum şcolile, spitalele sau grădiniţele. Odată cu trecerea activelor, vor fi preluaţi şi cei 1.300 de mineri, care se vor adăuga celor 1.328 de angajaţi ai CET Govora. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului Finanţelor, CET Govora a avut pierderi de 186 de milioane de lei în anul 2012, ultimul pentru care sunt disponibile rezultatele financiare. Cifra de afaceri pentru anul 2012 a fost de 353 de milioane de lei, iar datoriile erau de 318,6 milioane de lei. Externalizări la Complexul Energetic Oltenia Teoretic, măsura este pozitivă şi pentru Complexul Energetic Oltenia, companie care s-a confruntat anul trecut cu o cerere slabă pentru energie şi cărbune, din cauza scăderii consumului naţional şi a preluării cu prioritate în sistem a energiei regenerabile. Complexul Oltenia va externaliza şi cariera de la Husnicioara, din judeţul Mehedinţi, care va fi transferată Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN).

Proiect de lege semnat de toate partidele

Proiectul de lege privind transferul celor două mine de lignit este semnat de către parlamentari din toate partidele: Iulian Iancu (PSD), Aurel Vlădoiu (PSD), Ion Călin (PSD), Vasile Popeanga (PSD), Florin Iordache (PSD), Laurenţiu Coca (PSD), Vasile Bleotu (PSD), Iriza Scarlat (PSD), Constantin Rădulescu (PSD), Florinel Butnaru (PSD), Constantin Mazilu (UNPR), Cristian Buican (PNL), Dan Niţu (PNL), Andrănel Cotescu (PNL) şi Romeo Rădulescu (PDL). Departamentul pentru Energie trebuie să ducă la îndeplinire toate procedurile, în cazul în care legea va fi adoptată. Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, şi Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia, nu au putut fi contactaţi.

declaraţii şi mai multe detalii pe adevărul.ro
http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/cet-govora-alunu-berbesti-1_52d41ab2c7b855ff5672a8ad/index.html

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.