Loading

Corupţia rămâne o provocare la nivel naţional, regional și local deşi în plan strategic, corupţia este fenomenul infracţional care a făcut cel mai des şi mai constant obiectul politicilor penale în România, începând cu anul 2001. Acest fenomen afectează societatea în cele mai diverse moduri, fiind de natură a genera consecinţe negative atât în viaţa economică, cât şi socială a cetăţenilor. În acest sens, fenomenul corupţiei a afectat încrederea faţă de instituţiile statului şi patrimoniul cetăţenilor.

Cu toate astea, corupţia rămâne o cauză care limitează perspectivele de dezvoltare a unei instituții, fie ea Primărie, CJ, Minister, etc, și va exista mereu. Acum, executivul local promovează proiectul „Implementarea unor măsuri anticorupție la nivelul UAT Municipiul Râmnicu Vâlcea!”. Mai mult, în vederea implementării acestuia în condiții optime, conducerea solicită cetățenilor ajutorul în completarea chestionarului de sondare a percepției asupra corupției, care se regăsește în linkul de mai jos:


https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfa3-bBVfdE1yKK8e0fpipU7RVVe1wQ-0oD96Fy3Z31Pssu_A/viewform?usp=sf_link


Așadar, în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, Creşterea transparenţei, eticii şi integrităţii în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, a depus Cererea de Finanţare pentru proiectul “Implementarea unor măsuri anticorupție la nivelul UAT Municipiul Râmnicu Vâlcea”. În noiembrie 2021 a fost semnat contractul de finanțare aferent proiectului menționat, între Ministerul Dezvoltării, Lucrarilor Publice şi Administraţiei şi UAT Râmnicu Vâlcea.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt…

➡️ O.S.1. Implementarea măsurilor prevăzute de Strategia Națională Anticorupție 2021-2025, respectiv elaborarea documentației specifice metodologiei de identificare a riscurilor și vulnerabilităților la corupție, precum și a procedurilor anticorupție, certificare ISO 37001 și elaborarea unui ghid de bune practici.

➡️ O.S. 2. Implementarea unor măsuri prevăzute în planul de integritate al Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, respectiv cultivarea și dezvoltarea cunoștințelor, competențelor și abilităților personalului propriu din administrația publică locală, prin participarea la programe de formare pentru prevenirea corupției și la programe de formare privind etica și integritate, inclusiv prin abordarea temelor de devoltare durabilă, egalitate de șanse, nediscriminare și egalitate de gen.

➡️ O.S. 3. Creșterea gradului de informare și conștientizare a cetățenilor – beneficiari de servicii publice – în vederea implementării măsurilor anticorupție.

Înțelegem că se cere ajutorul cetățenilor pentru completarea chestionarului, în vederea implementării proiectului în condiții cât mai optime, dar e „greu” ce se cere. Întrebările sunt, dpndv, dureroase, în condițiile în care la nivelul Primăriei Râmnicu Vâlcea am avut cazuri de corupție și avem angajări total nepotrivite, să nu spunem altfel…

Am citit întrebările și am convenit să promovăm o parte din acestea pentru a stârni curiozitatea, iar cetățenii să-și dorească să accese link-ul atașat și să completeze chestionarul.

Întrebările selectate!

1. În opinia dvs., cum apreciaţi gradul de corupţie din cadrul administraţiei publice din Municipiul Râmnicu Vâlcea ?

2. Vi s-a cerut vreodată mită pentru realizarea / soluţionarea vreunui serviciu în cadrul administraţiei publice din Municipiul Râmnicu Vâlcea sau aţi asistat vreodată la un astfel de act?

3. Personalul primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea respectă întotdeauna legea?

4. In general, credeţi că funcţionarii publici din Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea , în exercitarea atribuţiilor de serviciu, solicită sau acceptă cadouri, servicii, favoruri, invitaţii sau orice alt avantaj?

5. În eventualitatea în care aţi sesiza o faptă de corupţie în cadrul Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea aţi reclama acest eveniment?

6. Cunoaşteţi cazuri de corupţie din experienţa personală sau prezentate în presă şi în care să fie implicaţi funcţionari publici din municipiul Râmnicu Vâlcea?

7. Dacă v-ați afla în situaţia de a lua la cunoştinţă de un caz/o faptă de corupţie, cum ați proceda?

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.